MSI GTX 680 Lightning Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 20 June, 2012.

 

Sub capota

 

Ca si R7870 Hawk, GTX 680 Lightning beneficiaza de tehnologia GPU Reactor. Aceasta este alcatuita dintr-un PCB suplimentar ce este atasat exact pe spatele GPU-ului pentru a suplimenta filtrarea cat mai aproape locul unde are loc consumul mare de curent. Acesta are in componenta o baterie de 18 condensatoare dintre care 6 sunt cu tantal. Central putem observa si 6 LED-uri ce au rolul de a lumina logo-ul MSI de pe capacul din plastic ce protejeaza Reactor-ul.

Ideea in sine este buna dar are 2 dezavantaje: primul ar fi ca folosind racire conventionala (aer, apa, etc) diferenta cu si fara GPU Reactor este insesizabila, aceasta putand fi simtita doar pe subzero atunci cand tensiunea si curentul cresc mai mult si un ripple cat mai mic este necesar. A doua problema ar fi design-ul modular care face destul de dificila izolarea ansamblui pentru a-l proteja de condens, precum si rezistenta suplimentara indusa de mufele de interconectare.

 

 

 

 

 

 

Ca si celelalte placi destinate overclocking-ului extrem, GTX 680 Lightning are 2 BIOS-uri: unul pentru utilizare normala si unul pentru overclocking extrem, botezat LN2. Aceasta din urma mareste limita maxima de putere pana la 200%, dezactiveaza protectiile (OVP, OCP) si deblocheaza limitele setabile de frecventa GPU / MEM in Afterburner.

VRM-ul placii este masiv, avand o arhitectura 8+3 (GPU + GDDR), etajul pentru GPU avand cate 3 tranzistori CopperMOS si o bobina per faza in timp ce memoriile beneficiaza doar de 2 tranzistori per faza. VRM-ul placii este protejat de un radiator prins in suruburi menit sa disipe caldura in sesiunile prelungite de overclocking.

Asa cum ne-a obisnuit MSI, placa testata astazi are conexiunile necesare pentru masurarea voltajelor, numite V-Check Points. Modificarea tensiunilor hardware nu este necesara pentru ca avem la dispozitie software-ul deja binecunoscut MSI Afterburner, cu care putem modifica toate cele 3 tensiuni de alimentare ce pot influenta overclocking-ul (din pacate la momentul redactarii acestui articol inca se lucra la noua versiune de Afterburner care sa permita modificarea voltajelor pentru GTX680 Lightning).

 

 

 

 

Comentarii

2 comentarii la: MSI GTX 680 Lightning Review

  1. Uuuuuu, shiny item! Inca nu cred ca e justificat pretul placilor grafice Nvidia. Okey, nu ma astept la o reducere semnificativa, dar un 2-3% de bun simt acolo, macar pentru ochii lumii.

  2. Calin a scris pe:

    Ok si despre aparitia acestei placi video in magazinele romanesti, nimic.Voi ce ETA aveti ? Ca din 16 mai cand ati facut review la DirectCU II, nici acum nu a aparut in Romania, si se vinde prin toata Europa. Pentru asta cat avem de asteptat ? 1-2 luni pana apare si la noi ?

Lasa-ne un comentariu: