Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking
Aproape in fiecare articol inceputul continea o mica poveste, legata de anumite momente importante din trecut care mi-au ramas intiparite in memorie. Nici introducerea acestui articol nu va face exceptie, mai ales ca tocmai a trecut febra lansarii lui GTX 590, placa de la Nvidia care s-a lasat foarte mult asteptata si in jurul careia au circulat o tona de zvonuri.
Parca ieri deschideam cutia in care se afla proaspat lansatul (atunci) GTX 280 si eram foarte placut impresionat de constructia destul de solida, ce continea inclusiv un backplate, despre care am spus ca nu trebuie sa lipseasca de la nici o placa de top. Nu la mult timp dupa acest eveniment important descopeream comunitatea de entuziasti din Romania, care a insemnat pentru mine trezirea la realitate, adica dintr-un guru (cum ma credeam) mi-am dat seama ca nu stiam nimic. Incet incet, cu ajutorul oamenilor foarte pasionati din acel loc am inceput sa acumulez cunostinte si experienta, activitatile mele principale constand in teste de coolere si overclocking. Cu ajutorul frigului am reusit sa duc acel GTX 280 la aproape 900 MHz, folosind racirea stock si nu mai putin de 1.5 V.
Urmatoarea placa video “am sarit-o”, ea neavand performante mai bune (in overclocking) in ciuda faptului ca beneficia de un proces de productie micsorat (55 nm), principala cauza fiind vrm-ul mai slab decat la GTX 280. Vorbesc bineinteles de GTX 285, care nu mai avea un VRM Volterra, ci un VRM analog destul de castrat. Prin urmare iata-ma inarmat cu doua GTX 295-uri, care la acea vreme m-au costat toate economiile mele, dar care s-au dovedit a fi niste placi foarte reusite si solide. Mai spun doar ca porneam Vantage cu voltaj puternic marit (era vorba de patru GPU-uri) si la un moment dat pur si simplu se inchidea sursa, cu toate ca avea 1000 Watt.
Este foarte bine cunoscut faptul ca la cresterea temperaturii si consumul creste foarte mult, iar GTX 295-ul nu mai putea fi tinut in mana nici la 10 minute dupa ce opream calculatorul, cantitatea de caldura generata fiind uriasa. Ce vreau sa spun cu aceste “povesti” ? E foarte simplu, si GTX 280 si cele doua GTX 295-uri au avut parte de sesiuni nenumarate de overclocking, voltaje foarte mari pentru racirea pe aer (sau stock, pentru ca nu am folosit alta racire), dar nu am avut absolut nici o problema, placile au plecat de la mine in perfecta stare de functionare. Cam asta inseamna “termenul” de placi solide, care erau cu mult peste ce oferea concurenta, de fapt asta era Nvidia pe vremuri, stia face in primul rand placi solide. Mai trebuie sa stiti ca cele doua placi foloseau VRM-uri Volterra, care au ramas un simbol al calitatii si performantei pana in vremurile noastre.
Revenind la vremurile noastre, si tot in lumea VRM-urilor, la desfacerea lui HD 6970 am gasit un VRM care se potrivea mai degraba unei masini de spalat, si nu a fost nici o mirare ca 1.9 V aplicati unui GPU de aproape 3 miliarde de tranzistori nu i-au pus nici o problema, pur si simplu ma sfida in incercarea mea de a distruge placa (la propriu, deoarece am fost extrem de suparat ca a ajuns la mine partial defecta si nu puteam face articolul cum trebuie). Placa nu a murit, si in mare parte acelasi VRM solid a putut fi vazut la HD 6990, spre bucuria mea, care am zambit adanc la vederea imensilor inductori de 80 de amperi, facuti mai degraba pentru aparate de sudura si nu pentru placi grafice.
Comentarii
Ma asteptam la mai mult. Din pacate placa e buna … cit merge si nu se arde. Altfel Hemlock vine cu biciul galagios.
Speram la un refresh de la ambele tabere intainte de 28nm.
Mda, slută treaba cu Nvidia. Să faci asemenea GPU-uri ca pe urmă să-ţi baţi joc într-un asemenea hal e o treabă ce să mai. De aur vorba lui Ramiro, nu înlocuieşti VRM-ul cu CUDA şi x, y, z features. 3 eşecuri totale în mai puţin de 2 luni. Sincer îmi pare rău pentru cei ce au avut anumite aşteptări de la această placă.
Felicitari pentru articol, foarte frumos executat, contrastand puternic cu executia placii! Veti mai repeta testul cu alta placa 590 cand va apare una solida?
Totusi, eu unul cred ca avem de-a face cu cel mai mare paradox al productiei de placi video din toate timpurile. Un produs al carui VRM putea fi proiectat mult mai binem reuseste sa fie placa video high-end cu cel mai mare procent de overclocking pe aer din toate timpurile. Ironic… 🙂
O fi Monstrule, nu zic nu, dar gîndeşte-te, GTX 550 este foarte scumpă raportat la potenţialul GPU-ului; GTX 570 trebuia să fie un best buy din star, noroc că avem integratori care chiar ştiu meserie, că de altfel… în fine, GTX 590, sunt mai mult ca sigur că nu va trece mult timp pînă cînd o să vedem o construcţie fioroasă care, cum zic unii, va spulbera concurenţa dar ce se întîmplă la Nvidia în ultimele luni nu pe înţelesul meu. Hai să zic o prostie, aş aduce vorba de sabotaj, e de rîs nu? Chiar nu e.
Overclocking – voi chiar aveți timp liber dacă vă permiteți să faceți din astea. 🙂 Eu iau o placă, o pun acolo și uit de ea. Nici la setări nu mă uit. :))
Foarte detaliat testul vostru, vă felicit!
Pingback: Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking
Pingback: NVIDIA GeForce GTX 590 3GB Review - Page 6 - Hardware Canucks
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking | lab501
Pingback: NVIDIA GTX 590 Owners Club - Page 35 - Overclock.net - Overclocking.net
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube