Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 28 March, 2011.

Ventilatorul nu este zgomotos si isi face bine treaba iar padurile termice fac bine contact cu partile fierbinti, un lucru important.  Sistemul de racire desi are dimensiuni mici, prin eficienta ridicata reuseste oarecum sa tina in frau cele doua GPU-uri. Lucrurile puteau fi facute mult mai bine si trebuiau facute mult mai bine, deoarece pretul platit pentru acest sistem de dimensiuni reduse si silentios este o temperatura foarte mare si in consecinta un consum mai ridicat. Odata cu cresterea temperaturii creste si consumul, dand nastere unei “reactii in lant”, ale carei efecte negative le va simti cel mai mult VRM-ul, dar vom ajunge si la aceasta parte..

Solutia de racire cu acest tip de ventilator este buna, airflow-ul creat reuseste sa evacueze aerul destul de bine prin cele doua radiatoare si la o turatie scazuta. Un lucru foarte important pe care il realizeaza acest ventilator, spre deosebire de cel de tip turbina este ca raceste direct plate-ul ce are rol si de radiator pentru mosfeti. Aceasta soltutie ar fi fost binevenita la GTX 480/GTX 580, unde racirea mosfetilor este deficitara.

Alegerea Nvidia de a micsora la limita acest sistem de racire nu e o alegere inspirata, pentru ca doua GF110 au nevoie de o racire mult mai solida, era nevoia de o dimensionare corecta sau de ce nu o supradimensionare si lucrurile erau cu totul altfel. Ca o mica concluzie, acest sistem de racire este foarte bun ca si concept dar nu a fost din pacate bine corelat cu consumul celor doua GPU-uri, nu se poate sa avem simultan un consum urias, silentiozitare si dimensiuni reduse, cele peste 110 C ale PCB-ului aratate de camera in infrarosu fiind foarte relevante.

Comentarii

7 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking

  1. MundoX a scris pe:

    Ma asteptam la mai mult. Din pacate placa e buna … cit merge si nu se arde. Altfel Hemlock vine cu biciul galagios.

    Speram la un refresh de la ambele tabere intainte de 28nm.

  2. Dinu a scris pe:

    Mda, slută treaba cu Nvidia. Să faci asemenea GPU-uri ca pe urmă să-ţi baţi joc într-un asemenea hal e o treabă ce să mai. De aur vorba lui Ramiro, nu înlocuieşti VRM-ul cu CUDA şi x, y, z features. 3 eşecuri totale în mai puţin de 2 luni. Sincer îmi pare rău pentru cei ce au avut anumite aşteptări de la această placă.

  3. doru a scris pe:

    Felicitari pentru articol, foarte frumos executat, contrastand puternic cu executia placii! Veti mai repeta testul cu alta placa 590 cand va apare una solida?

  4. Monstru a scris pe:

    Totusi, eu unul cred ca avem de-a face cu cel mai mare paradox al productiei de placi video din toate timpurile. Un produs al carui VRM putea fi proiectat mult mai binem reuseste sa fie placa video high-end cu cel mai mare procent de overclocking pe aer din toate timpurile. Ironic… 🙂

  5. Dinu a scris pe:

    O fi Monstrule, nu zic nu, dar gîndeşte-te, GTX 550 este foarte scumpă raportat la potenţialul GPU-ului; GTX 570 trebuia să fie un best buy din star, noroc că avem integratori care chiar ştiu meserie, că de altfel… în fine, GTX 590, sunt mai mult ca sigur că nu va trece mult timp pînă cînd o să vedem o construcţie fioroasă care, cum zic unii, va spulbera concurenţa dar ce se întîmplă la Nvidia în ultimele luni nu pe înţelesul meu. Hai să zic o prostie, aş aduce vorba de sabotaj, e de rîs nu? Chiar nu e.

  6. Overclocking – voi chiar aveți timp liber dacă vă permiteți să faceți din astea. 🙂 Eu iau o placă, o pun acolo și uit de ea. Nici la setări nu mă uit. :))

  7. Otilia Iacobinescu a scris pe:

    Foarte detaliat testul vostru, vă felicit!

Lasa-ne un comentariu: