Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking
Iata-ne ajunsi la momentul zero, momentul in care incepe povestea acestui articol, adica GTX 590, overclocking si teste de anduranta pentru VRM, esenta articolelor mele. Obiectivul primar (hotarat in urma unei discutii cu Tudor) era atingerea frecventei de 900 MHz. Bineinteles ca nu ma puteau multumi cei 900 MHz din moment ce cu GTX 580 am atins 1090 MHz (pe aer, bineinteles), dar era limita pe care daca nu o atingeam as fi considerat eforturile mele inutile, in principal pentru ca sunt foarte pretentios si aici este vorba de un articol de overclocking, unde nu e loc de jumatati de masura, orice slabiciune fiind scoasa in evidenta si criticata.
Se poate spune ca asteptarile mele de a trece de cei 900 MHz sunt aberante iar cei 1090mhz obtinuti pe aer cu o placa single GPU (GTX 580) este un lucru, iar ce se poate obtine cu o placa dual-GPU bazata pe GF110 este cu totul alt lucru. Va spun doar ca o frecventa de 1050 MHz in cazul lui HD 6970 se poate obtine doar cu exemplare foarte reusite, in multe cazuri nu este posibila atingera celor 1000 MHz. Ei bine, in articolul meu cu studiul de overclocking al lui HD 6990 am obtinut 1070 MHz, lucru ce spune totul despre constructia noului Radeon.
Daca discutam putin despre asteptari, GTX 590 trebuia sa fie un singur lucru, si anume placa video care a spulberat orice concurenta, pentru ca potential pentru asa ceva exista si se numeste GF110. Acest GPU a renascut din cenusa lui GF100, cand nimeni nu credea ca asa ceva este posibil. Performanta mult imbunatatita fata de GF100 si potentialul de overclocking cu totul deosebit au facut ca GPU-ul concurentei sa para o jucarie, ma refer in special la benchmark-uri, pentru ca ele conteaza in articolul meu. GF110 este fara exagerare o opera de arta si arata ca Nvidia are pe “acolo” valori inestimabile. Destul cu laudele insa, pentru ca lucrurile ce s-au intamplat in ultima vreme la Nvidia nu arata defel bine, GTX 570 a fost dotat inexplicabil cu un VRM foarte slab, ce nu avea ce cauta pe o astfel de placa, iar GTX 550 ofera foarte putin pentru pretul pe care il are.
Daca ce s-a intamplat cu GTX 550 Ti pot sa ignor, nu acelasi lucru e valabil si la GTX 570, pentru ca nu prevesteste lucruri bune, poate este o greseala sau o scapare a celor de la Nvidia. Nu este de laudat sa ai la dispozitie asa GPU-uri performante ruinate de designuri submediocre ale partii de alimentare, pentru ca in ultimul timp designul VRM-urilor in cazul placilor high end a fost tot mai slab. Chiar si pe GTX 480/GTX 580 se putea gasi o solutie mult mai buna, care ar fi fost binevenita si ar fi contribuit la o temperatura mai scazuta a GPU-ului, asa cum am arata foarte clar intr-un post pe forum-ul nostru: Racirea VRM-ULUI si influenta asupra temperaturii GPU-ului.
Nu are rost sa lungim vorba foarte mult, dar dupa aproape doi ani de zile in care HD 5970 a fost cea mai performanta placa video, Nvidia trebuia sa lanseze un adevarat monstru la atac, lucru care ar fi coincis cu asteptarile mele. Avand doua GF110 la dispozitie si judecand dupa nivelul de performanta al acestui GPU, trebuia doar un design bun si lucrurile erau ca rezolvate, consumul, zgomotul si alte lucruri nu mai contau. Fiind insa realisti, doua GF110 si conceptul de silent sau consum redus este o utopie, oricum in urma evenimentelor din ultima vreme vom mai vorbi de pretul silentiozitatii unei astfel de placi, temperatura reala versus cea raportata si multe alte lucruri ce tin in special de overclocking.
Comentarii
Ma asteptam la mai mult. Din pacate placa e buna … cit merge si nu se arde. Altfel Hemlock vine cu biciul galagios.
Speram la un refresh de la ambele tabere intainte de 28nm.
Mda, slută treaba cu Nvidia. Să faci asemenea GPU-uri ca pe urmă să-ţi baţi joc într-un asemenea hal e o treabă ce să mai. De aur vorba lui Ramiro, nu înlocuieşti VRM-ul cu CUDA şi x, y, z features. 3 eşecuri totale în mai puţin de 2 luni. Sincer îmi pare rău pentru cei ce au avut anumite aşteptări de la această placă.
Felicitari pentru articol, foarte frumos executat, contrastand puternic cu executia placii! Veti mai repeta testul cu alta placa 590 cand va apare una solida?
Totusi, eu unul cred ca avem de-a face cu cel mai mare paradox al productiei de placi video din toate timpurile. Un produs al carui VRM putea fi proiectat mult mai binem reuseste sa fie placa video high-end cu cel mai mare procent de overclocking pe aer din toate timpurile. Ironic… 🙂
O fi Monstrule, nu zic nu, dar gîndeşte-te, GTX 550 este foarte scumpă raportat la potenţialul GPU-ului; GTX 570 trebuia să fie un best buy din star, noroc că avem integratori care chiar ştiu meserie, că de altfel… în fine, GTX 590, sunt mai mult ca sigur că nu va trece mult timp pînă cînd o să vedem o construcţie fioroasă care, cum zic unii, va spulbera concurenţa dar ce se întîmplă la Nvidia în ultimele luni nu pe înţelesul meu. Hai să zic o prostie, aş aduce vorba de sabotaj, e de rîs nu? Chiar nu e.
Overclocking – voi chiar aveți timp liber dacă vă permiteți să faceți din astea. 🙂 Eu iau o placă, o pun acolo și uit de ea. Nici la setări nu mă uit. :))
Foarte detaliat testul vostru, vă felicit!
Pingback: Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking
Pingback: NVIDIA GeForce GTX 590 3GB Review - Page 6 - Hardware Canucks
Pingback: VreauForum.com » Blog Archive » Nvidia GeForce GTX 590 – Studiu de overclocking | lab501
Pingback: NVIDIA GTX 590 Owners Club - Page 35 - Overclock.net - Overclocking.net
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube