Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part II – Prezentare, arhitectura

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 10 September, 2020.

Prezentare

 
Mai mult ca sigur una dintre cele mai recognoscibile imagini ale acestei toamne va fi cea a noilor modele Founders Edition, Nvidia ridicand inca odata stacheta la capitolul design. Astfel, RTX 3080 Founders Edition implementeaza o solutie constructiva complet noua fata de orice alta placa video construita vreodata, cu un PCB de dimensiuni reduse, dar construit ca un tanc si o solutie de racire care se indeparteaza de ceea ce poate fi considerat design standard.

PCB-ul are jumatate din suprafata modelelor Founders Edition din generatia anterioara, componentele etajului de alimentare fiind dispuse de ambele parti ale nucleului grafic. Peste aceste componente, nucleul grafic si memoria GDDR6X, este montat un ansamblu hibrid vapor chamber / heatpipe, adica un vapor chamber pe care au fost sudate 4 heatpipe-uri.

Mare parte din sistemul de racire care este montat deasupra acestora este alcatuit din lamele de aluminiu, care ocupa aproape toata lungimea placii. In zona conectorului, avem de-a face cu un ventilator montat pe partea din spate a placii video, care trage aer rece prin acest radiator, respectiv heatpipe-uri si il evacueaza in sus, inspre cooler-ul procesorului / ventilatorul de evacuare montat pe partea din spate a carcasei.

La polul opus, gasim un ventilator pozitionat clasic, pe partea din fata a placii video, care trage aerul cald prin radiatorul de aluminiu, peste heatpipe-uri si vapor chamber si il evacueaza direct in afara carcasei. Dupa cum puteti vedea din imaginile de mai jos, I/O shield-ul este generos decupat pentru a nu obtura fluxul de aer.

Modul in care aerul trece prin lamelele de aluminiu este definit atat de pozitionarea ventilatoarelor, cat si de prezenta unei rame din aluminiu care inconjoara solutia de racire, fortand ventilatoarele sa evacueze in doua directii bine definite – in sus si in spate.

O alta noutate este conectorul de 12 pini, acesta fiind o solutie proprietara Nvidia, care combina forma conectorilor Micro Fit 3.0 cu rating-ul de 12.5A al standardului Micro Fit+. Placile video din familia Founders Edition sunt echipate cu noul conector, adaptorul 2 x PCI-E 8Pin -> 1 x 12Pin fiind inclus in pachet.

Trebuie sa stiti ca vor exista implementari ale partenerilor care vor utiliza acest conector, caz in care adaptorul va fi inclus in pachet, precum si versiuni care vor utiliza clasicii conectori PCI-E 8 pin. Drept urmare, indiferent ce versiune aveti in plan sa achizitionati, atata timp cat aveti o sursa de calitate nu aveti de ce sa va faceti griji – placile care sunt echipate cu noul conector de 12 pini au adaptorul inclus in pachet.

O ultima mentiune, pentru pasionatii racirii cu lichid. Exista 3 tipuri de PCB-uri pentru placile grafice din seria RTX 3000. PCB-ul Founders Edition, despre care am discutat astazi, un PCB de referinta, care va fi utilizat de majoritatea integratorilor pe primele modele disponibile in piata, respectiv PCB-uri custom (AORUS, Strix, Trio, etc), specifice fiecarui integrator. Pe site-urile celor mai mari producatori de componente pentru sisteme de racire cu lichid veti putea gasi toate versiunile. Atentie – waterblock-ul pentru PCB-ul de referinta nu este potrivit pentru PCB-ul Founders Edition.

Nu in ultimul rand, mai trebuie sa va spun ca datorita modului in care este construit RTX 3080 FE, dezasamblarea solutiei de racire este putin mai complicata decat in cazul generatiilor anterioare. Nvidia vor publica un ghid in acest sens, studiati-l cu atentie pentru a nu compromite integritatea structurala a placii.

 

Comentarii

19 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part II – Prezentare, arhitectura

 1. Performanta chiar daca e cu 10-15% mai mica fata de cifrele anuntate si tot va fi un salt spectaculos, iar pretul va afecta magazinele cu stocuri existente de RTX 20xx.

 2. Bakhus a scris pe:

  Interesant design-ul, nu stiu daca imi place mult de tot, sau il urasc 😀

 3. Popa Ramiro a scris pe:

  Frumos….

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Da haiducule, uite ce nebunii au ajuns sa faca astia!

 5. firewind a scris pe:

  Eu sunt curios cum suna racirea aia “stock” in load, ca dupa cum arata, cred ca huruie ca toti dracii…

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Ai fi uimit 🙂

 7. Name (required) a scris pe:

  Bucățile de radiator în X sunt pasive?
  https://ibb.co/vV7Q48z

 8. Andrei S. a scris pe:

  Salutare
  Haideți cu partea a treia mai repede.

 9. Monstru Post author a scris pe:

  Eu as publica… dar au mutat NDA-ul pe 16…

 10. Sorin a scris pe:

  Daca nu am tot dat refresh la pagina asta de am zis ca o ametesc. Au mentionat in NDA ca isi rezerva dreptul de a modifica termenul stipulat? De ce au facut asta? Va trimite un driver nou si trebuie sa repetati testele? Altfel nu vad ce sens are. Pe cand le vedem in magazine la noi? Vreo informatie?

 11. Monstru Post author a scris pe:

  De obicei este vorba de strategie cand fac asta. Nu exista nici un driver nou, nu s-a schimbat nimic.

  In magazine, teoretic, apar pe 17, nu s-a schimbat nimic.

 12. vlad0ne a scris pe:

  Salutare! Din ce-am citit pe “net” mai jos motivul delay-ului. O fi sau nu adevarat…

  “NVIDIA explaining that they’ve had issues with shipping samples of the GeForce RTX 3080 Founders Edition graphics cards around the world because of the COVID-19 pandemic.”

  “According to a Reddit post by an NVIDIA representative “NV-Tim,” the delay was in response to certain reviewers requesting more time from NVIDIA as COVID-19 impacted their sampling logistics.”

 13. Andrei S. a scris pe:

  La ora 00:00 desfac sampania…sau o las pentru maine dimineata? 😀

 14. Monstru Post author a scris pe:

  Mai intai vine articolul despre metodologie… Apoi… maine… la ora…clasica… vine si lansarea

 15. an amazing post! I was searching for a lot of time on this topic.
  I want to thank you for this amazing post and for sharing a leak of knowledge.

 16. Sorin a scris pe:

  Care-i ora clasica? Vreau sa imi pun reminder.

 17. vlad0ne a scris pe:

  Ora 16:00 maine 16.09.20 se ridica NDA-ul.

 18. Lel a scris pe:

  Alo alo? Punem și noi un review, benchmark, un preț? O dată de precomandă?

 19. Monstru Post author a scris pe:

  Ia vezi mai sus… https://lab501.ro/placi-video/nvidia-geforce-rtx-3070-rtx-3080-rtx-3090-part-iv-performanta-rtx-3080-founders-edition

Lasa-ne un comentariu: