Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part II – Prezentare, arhitectura

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 10 September, 2020.

Arhitectura

 
Turing a reprezentat un salt semnificativ din punct de vedere arhitectural si totodata o abordare cu totul diferita, aducand pentru prima data intr-o placa consumer nuclee Tensor, intalnite prima data pe Titan V, bazat pe nucleul GV100 si arhitectura Volta. Ampere beneficiaza insa de unitati SM reproiectate, nuclee Tensor de generatia a 3-a (Volta, Turing, Ampere) si nuclee RT de a 2-a generatie (Turing, Ampere).

Din acest motiv, Ampere reprezinta un mare pas in fata, atat din punct de vedere al arhitecturii interne, cat si a tehnologiei de fabricatie folosite (litografie pe 8nm de la Samsung). Pastila de siliciu GA102, care sta la baza noilor modele, are nici mai mult nici mai putin de 28 miliarde de tranzistori, cu aproape 10 miliarde mai mult decat 2080 Ti, ceea ce ne ajuta deja sa ne formam o parere despre performanta noilor placi grafice din seria RTX 3000.

Mai mult decat atat, SM-ul (Shader Module) este aproape de doua ori mai performant in cazul lui Ampere, venind cu 2 unitati FP32 capabile de 128 FMA per clock, latime de banda dubla pentru L1 si o partitie pentru cache de 2 ori mai mare. Noile iteratii ale nucleelor Tensor si RT aduc si ele o dublare a ratei de intersectie a triunghiurilor si a calculelor de matrici.

Ca sa intram un pic mai adanc in specificatii, Ampere se lauda cu 30 FP32 (Turing avea 11), 58 RT Cores (Turing avea 34) in timp ce nucleele Tensor urca la 238 TFLOPS (fata de 89 in cazul lui Turing). Cu un numar de 68 SM-uri, RTX 3080 vine cu 8704 CUDA Cores in timp ce varful de lance RTX 3090 dezlantuie intreaga putere a pastilei GA102, incorporand 82 SM-uri si 10490 CUDA cores.

Pentru aceasta generatie de placi video, NVIDIA si-a unit eforturile cu Micron pentru a dezvolta GDDR6X, care foloseste tehnologia PAM4 pentru a transmite 4 nivele diferite de semnal intr-un ciclu de ceas (GDDR6 poate transmite doar 2). Astfel NVIDIA au putut creste latimea de banda, RTX 3090 apropiindu-se de 940GB/s, o cifra posibila pana acum doar in cazul memoriei HBM2.

Desi arhitectura nu este complet noua, ca in cazul lui Turing, Ampere aduce o reproiectare completa a unitatilor de shader, precum si imbunatatiri la toate capitolele, inclusiv procesul de fabricatie pe 8nm de la Samsung si memoria GDDR6X dezvoltata impreuna cu Micron (aceasta fiind o tehnologie exclusiva NVIDIA, cel putin pentru moment).

 

Comentarii

19 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 3070, RTX 3080 & RTX 3090 – Part II – Prezentare, arhitectura

 1. Performanta chiar daca e cu 10-15% mai mica fata de cifrele anuntate si tot va fi un salt spectaculos, iar pretul va afecta magazinele cu stocuri existente de RTX 20xx.

 2. Bakhus a scris pe:

  Interesant design-ul, nu stiu daca imi place mult de tot, sau il urasc 😀

 3. Popa Ramiro a scris pe:

  Frumos….

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Da haiducule, uite ce nebunii au ajuns sa faca astia!

 5. firewind a scris pe:

  Eu sunt curios cum suna racirea aia “stock” in load, ca dupa cum arata, cred ca huruie ca toti dracii…

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Ai fi uimit 🙂

 7. Name (required) a scris pe:

  Bucățile de radiator în X sunt pasive?
  https://ibb.co/vV7Q48z

 8. Andrei S. a scris pe:

  Salutare
  Haideți cu partea a treia mai repede.

 9. Monstru Post author a scris pe:

  Eu as publica… dar au mutat NDA-ul pe 16…

 10. Sorin a scris pe:

  Daca nu am tot dat refresh la pagina asta de am zis ca o ametesc. Au mentionat in NDA ca isi rezerva dreptul de a modifica termenul stipulat? De ce au facut asta? Va trimite un driver nou si trebuie sa repetati testele? Altfel nu vad ce sens are. Pe cand le vedem in magazine la noi? Vreo informatie?

 11. Monstru Post author a scris pe:

  De obicei este vorba de strategie cand fac asta. Nu exista nici un driver nou, nu s-a schimbat nimic.

  In magazine, teoretic, apar pe 17, nu s-a schimbat nimic.

 12. vlad0ne a scris pe:

  Salutare! Din ce-am citit pe “net” mai jos motivul delay-ului. O fi sau nu adevarat…

  “NVIDIA explaining that they’ve had issues with shipping samples of the GeForce RTX 3080 Founders Edition graphics cards around the world because of the COVID-19 pandemic.”

  “According to a Reddit post by an NVIDIA representative “NV-Tim,” the delay was in response to certain reviewers requesting more time from NVIDIA as COVID-19 impacted their sampling logistics.”

 13. Andrei S. a scris pe:

  La ora 00:00 desfac sampania…sau o las pentru maine dimineata? 😀

 14. Monstru Post author a scris pe:

  Mai intai vine articolul despre metodologie… Apoi… maine… la ora…clasica… vine si lansarea

 15. an amazing post! I was searching for a lot of time on this topic.
  I want to thank you for this amazing post and for sharing a leak of knowledge.

 16. Sorin a scris pe:

  Care-i ora clasica? Vreau sa imi pun reminder.

 17. vlad0ne a scris pe:

  Ora 16:00 maine 16.09.20 se ridica NDA-ul.

 18. Lel a scris pe:

  Alo alo? Punem și noi un review, benchmark, un preț? O dată de precomandă?

 19. Monstru Post author a scris pe:

  Ia vezi mai sus… https://lab501.ro/placi-video/nvidia-geforce-rtx-3070-rtx-3080-rtx-3090-part-iv-performanta-rtx-3080-founders-edition

Lasa-ne un comentariu: