Review – AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G & GIGABYTE M27Q Gaming Monitor

Scris de: , in categoria: Placi video, in 11 November, 2020.

Prezentare

 
Primul lucru pe care l-am remarcat la AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G a fost ambalajul. De dimensiuni considerabile, asa cum ii sta bine unei placi high-end, insa cu o grafica complet noua, moderna si nu in ultimul rand…placuta privirii. In pachet am gasit placa, un sticker metalic AORUS si un robotel AORUS, pentru fanii hard-core.

Totusi, lipseste un lucru din pachet si in cazul unei placi grafice de asemenea dimensiuni nu cred ca ar fi trebuit sa lipseasca. Ma refer, desigur, la un suport pentru placa video in carcasa, accesoriu pe care l-am intalnit pana acum inclusiv in cutia unor placi grafice care nici macar nu se apropie de dimensiunile colosale ale bestiei despre care discutam astazi. Desigur, GIGABYTE se mandresc cu slot-urile ranforsate metalic de pe placile lor de baza, dar poate nu orice utilizator care va achizitiona un AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G va folosi o placa de baza GIGABYTE, asa ca includerea unui suport ar trebui sa fie o prioritate.

Pentru ca… nu pot sti sigur cat de bine va puteti da seama din poze de adevarata dimensiune a bestiei, dar AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G este o placa video pur si simplu colosala. Este gargantuana, este ceva iesit din cele mai negre cosmaruri ale surselor de alimentare, este un behemot care ocupa 4 sloturi in carcasa si parca, parca am vazut cateva stick-uri USB, un procesor si un inbus aproape ridicandu-se de pe birou, atrase de gravitatia proprie a bestiei. Am vazut Star Destroyer-e mai mici decat AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G si primul gand care mi-a venit cand montam placa video pe platforma a fost… slava cerului ca testez pe o masa de teste si placa de baza este paralela cu podeaua.

Dincolo de dimensiunile aproape grotesti (si in calitate de entuziast rostesc acest cuvant conferindu-i o serie intreaga de conotatii pozitive, la care nici nu m-as fi gandit inainte), AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G este pregatita de razboi, fiind inarmata cu un adevarat arsenal. Astfel, avem de-a face cu sistemul de racire Max Covered cooling alcatuit din doua ventilatoare de 115mm si un ventilator de 100mm, care se rotesc in sensuri diferite, pentru un maxim de eficienta. Sub acestea gasim un radiator demn de cartea recordurilor, nucleul fiind racit cu ajutorul unui vapor chamber.

Dar nu doar racirea este iesita din comun, nici vorba. Astfel, AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G este echipata cu un display, denumit LCD Edge View, care poate afisa temperatura placii de baza, mascota AORUS, denumita Chibi, un text, o imagine statica sau un GIF, definite de utilizator, la fel ca in cazul AIO-ului AORUS testat cu ceva vreme in urma.

Pe langa acesta, avem o serie intreaga de dotari, cum ar fi switch-ul cu ajutorul caruia putem comuta intre cele doua versiuni de BIOS, OC sau Silent, placa fiind livrata in mod implicit cu switch-ul in pozitia OC, respectiv cei 6 conectori de pe I/O shield, mai precis 3 conectori Display Port si 3 conectori HDMI.

Ca orice monstru care se respecta, AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G este echipata cu iluminare RGB, controlabila cu ajutorul utilitarului RGB Fusion, un back-plate construit din aluminiu si nu in ultimul rand, 3 conectori PCI-E 8 pin.

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – AORUS GeForce RTX 3080 XTREME 10G & GIGABYTE M27Q Gaming Monitor

 1. ayu a scris pe:

  multumim pt review. o curiozitate: cum te conectezi la cei 8×3 pini GPU daca nu ai decat 8×2 iesire de la sursa? adaptorul de care am auzit face asta?

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Daca nu ai trei cabluri PCI-E 8 pin la sursa, mai mult ca sigur nu e recomandat sa o folosesti cu placa asta.

 3. ayu a scris pe:

  RM750i este PSU; macar TUF3080 zic ca duce

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Duce 3080, duce. Dar nu as folosi-o la placi cu 3 conectori. Ca fapt divers, GIGABYTE recomanda o sursa de minim 850w pentru modelul AORUS Xtreme.

 5. Calin a scris pe:

  Care pcb ți se pare mai ok, respectiv controllerele pentru vcore și mem. Cel de pe aorus xtreme sau strix?

Lasa-ne un comentariu: