Review – ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC – 20 de placi grafice testate
ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC
Ehehei, dragii monstrului, astazi vom avea parte de un articol interesant. Pentru ca discutam despre ceva nou, integrat de o companie cu traditie in… solutii alternative. Compania in cauza se numeste ASRock si cred ca o cunoasteti cu totii destul de bine. Infiintata initial de ASUS, in urma cu 21 de ani, ASRock a devenit companie de sine statatoare in urma cu 13 ani, cand au intrat in patrimoniul Pegatron, in urma scindarii ASUStek in ASUS si Pegatron.
Putini isi mai aduc aminte acum de faptul ca ASRock s-au facut cunoscuti prin oferirea unor solutii mai putin ortodoxe, cum ar fi ASRock ALiveDual-eSATA2 sau ASRock 775Dual-VSTA, placi de baza care ofereau atat un slot PCI-E, cat si un slot AGP, sau Asrock P4 Combo, care oferea 2 socket-uri, mai precis LGA 775 si PGA 478. In zilele noastre entuziasmul companiei s-a mai domolit un pic, acestia oferind placi de baza clasice, extinzandu-si de asemenea atentia si in segmentul placilor grafice.
Ce-i drept, ASRock au tinut capul de afis la inceputul acestui an datorita unei placi de extensie denumita X670 XPANSION KIT, care ar trebui sa transforme o placa de baza B650 intr-o placa de baza X670, deci obiceiurile vechi mor destul de greu, insa nu despre asta vreau sa va povestesc astazi. Astazi vreau sa va povestesc despre o placa video de la ASRock si nu orice placa video, ci una bazata pe un nou nucleu si o noua arhitectura, de la un producator nou in domeniu.
Bine, este destul de greu sa spui Intel in aceeasi propozitie cu “producator nou”, chiar si in domeniul placilor grafice, acestia producand solutii integrate de cand lumea si pamantul. In fond, de la Intel 82720 (un NEC μPD7220 licentiat) au trecut 41 de ani, iar de la prima solutie produsa integral de Intel sa tot fi trecut 25 de ani. De aceasta data insa, discutam despre o noua familie de placi grafice Intel si cand spun placi grafice ma refer la placi grafice dedicate, nu solutii integrate.
Chiar si asa, tot exagerez putin daca spun producator nou, pentru ca prima placa grafica dedicata construita de Intel a fost chiar ghinionistul Intel i740, lansat in urma cu 25 de ani, al carui scop era popularizarea slot-ului AGP, in detrimentul slot-ului PCI, folosit in acel moment de majoritatea producatorilor. Bine, istoria primei placi grafice Intel este cat se poate de savuroasa si implica nume precum GE Aerospace, Lockheed Martin si defuncta Real3D, divizia de placi grafice a celor de la… Lockheed Martin. Stiu… anii 90 in tech erau nebunie…
Cert este ca Intel i740 a fost un esec de proportii colosale, motiv pentru care cei de la Intel nu au mai produs placi grafice dedicate in ultimii 25 de ani… pana in primavara lui 2022, cand lansau nucleul ACM-G11, precum si doua produse bazate pe acesta, Intel Arc A310 si Intel Arc A380. Nucleul ACM-G10 a fost lansat pe 14 Octombrie 2022, fiind integrat in 3 placi, mai precis Intel Arc A750, Intel Arc A770 8GB si Intel Arc A770 16GB.
Paradoxal, dar cei de la Intel nu si-au pus intreaga forta in spatele acestor lansari, numarul de sample-uri fiind extrem de limitat, majoritatea review-urilor publicate in Europa in momentul lansarii fiind realizate cu un singur sample, achizitionat de editorii site-urilor in cauza. Si cum noi ne aflam la mii de kilometri distanta in acel moment, am trecut foarte usor cu vederea aceasta lansare.
Totusi, in momentul in care cei de la ASRock ne-au intrebat daca vrem sa testam o placa video Intel, ne-am gandit ca ar putea fi un subiect interesant pentru cititorii nostri, mai ales ca discutam despre modelul ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC, comercializat in Romania pentru preturi incepand cu 1531 RON. In fond, n-am mai testat de ceva timp o placa pozitionata in acest segment de pret, drept urmare am completat graficele cu placile pe care le mai aveam prin laborator si uite asa v-am pregatit un review care include 20 de placi grafice.
Comentarii
Ca si performanta e interesanta, dar ca si consum e groaznica.
Adica daca luam eficienta pe watt, e teribila. Plus nu stiu daca au rezolvat si consumul mare la idle.
Felicitari pentru articol! Da, eu am luat placa asta acum o luna de zile de pe pcgarage, ce e bun la ea este encodingul video, in rest mai nimic, drivere imature complet, consum in idle 42 de watti cu toate ca am incercat artificiile recomandate de intel, in call of duty WW II, nu ai cum sa joci nimic, are un micro shutering ingrozitor, am incercat orice rezolutie si setari , degeaba. Pacat de ea ca arata binisor asa, dar pt jocuri nu o recomand deloc,poate la anul cand s-o mai maturiza driverele…
Salutare!
Screenshot-ul de la pag.6 contine RTX 4080 in GPUz in loc de Intel Arc 🙂
Frumos articol ca de obicei! Poti sa nu publici acest comment.
Asa este, aia este platforma de teste pe care o folosim, indiferent daca discutam despre Nvidia, AMD sau Intel. Screenshot-urile cu Intel Arc sunt pe pagina cu specificatiile 🙂
În sfârșit au apărut! Le-am căutat acum 3 luni de zile când am avut probleme cu vechea placa grafică, atunci găsind doar 6600XT la pret mai putin umflat decat restul… poate a venit timpul sa retrag longeviva si stabila Saphire RX480 4G 🙂 Dar trebuie sa vad cât de bine merge Minecraft 😀
Mi se pare mie, sau nu apare nimic despre performanta la encodare si randare 3D, tocmai unde producatorul se lauda ca exceleaza. Aici ar fi trebuit sa fie cele mai multe teste. Sunt curios cat o sa asigure drivere, in comparație cu AMD care are 5 ani sau NVIDIA 10 ani de la data lansarii.
Cam cate teste de randare si econdare 3D ai vazut pana acum pe LAB501? Da, am testat aceste aspecte in cazul lui RTX 3090Ti, respectiv RTX 4090. Cand or ajunge Intel acolo, testam cu mare drag…
Am râs cu lacrimi. Umor fin și domnesc în același timp. Bravo!
🙂
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube