Review – ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC – 20 de placi grafice testate

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 30 January, 2023.

Concluzii

 


 

Ehehei, dragii monstrului, dar iata ca in sfarsit am testat o placa video Intel, iar rezultatele sunt cel putin interesante. De ce spun asta? Ei bine, din mai multe motive. In primul rand, din punct de vedere arhitectural, este absolut normal ca gigantul albastru sa fie in urma fata de Nvidia si AMD, acestia concentrand resurse serioase in ultimii ani pentru a dezvolta arhitecturi din ce in ce mai eficiente. Drept urmare, faptul ca Intel concureaza in segmentul entry-level nu ar trebui sa ne mire.

Nu in ultimul rand, experienta celor doi giganti in domeniul driverilor si al cooperarii cu producatorii de jocuri isi spune cuvantul, latura software jucand un rol extrem de important in momentul in care discutam despre placi grafice. Si totusi, inseamna asta ca nu ii vom vedea niciodata pe cei de la Intel concurand macar in segmentul mainstream? Nu, desigur ca nu. Pentru ca in fond, acest lucru depinde strict de ei, mai precis de cantitatea de resurse, atat financiare, cat si umane, pe care sunt dispusi sa o investeasca in dezvoltarea acestui segment.

Seria Arc A7 este un bun prim pas in acest domeniu, iar implementarea raytracing-ului in timp real este chiar impresionanta, solutia Intel apropiindu-se mai mult de ceea ce ofera Nvidia in acest segment de piata, decat de AMD. Desigur, aici intervine suportul software despre care discutam mai sus, cel putin unul dintre titlurile testate de noi neavand in momentul de fata optiunea de a activa raytracing-ul pe placile video Intel.

Per total insa, asa cum spuneam si mai sus, performanta celor de la Intel in segmentul placilor grafice si nivelul la care vor concura sau nu in viitor depinde strict de ei si de resursele pe care sunt dispusi sa le investeasca. Iar in urmatorii 2-2 ani sunt convins ca ne vom lamuri cat de important este segmentul GPU-urilor pentru Intel.

Pana atunci insa, am testat o placa video entry-level, iar acum a venit momentul sa vedem ce ofera ea. Cu alte cuvinte am vazut ce performanta ofera, adica peste RX6600 si RTX3050, acum mai ramane sa discutam acel subiect atat de neplacut in ultimii ani, mai precis pretul. Iar la acest capitol… ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC ne face o surpriza de proportii!

Mai sus am atasat trei screenshot-uri cu placile video disponibile in magazin sau la parteneri, pentru 3 dintre cei mai mari e-taileri din Romania, in momentul redactarii articolului. ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC este comercializata pentru 1531 RON pe CEL, 1585 RON pe PCGarage, respectiv 1659 RON pe evoMAG. Cel mai ieftin RTX 3060 costa 1799 RON pe CEL, 1949 RON pe PCGarage, respectiv 1753 RON pe evoMAG.

Mai mult decat atat, exista o sumedenie de oferte peste 1900 RON pentru RTX 3050, o placa grafica cu performante mai scazute, iar RTX 3060Ti si RX 6700XT, adica placile grafice clar mai puternice, sar bine de 2000 RON, in timp ce RX6600XT nu prea apare in stocuri.

Cu alte cuvinte, ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC adreseaza exact acel segment de pret aproape ignorat de marii producatori in ultimii ani, oferind o performanta decenta in FullHD, o solutie de raytracing in timp real interesanta precum si un pret mai mic decat pretul pentru care este comercializata o placa video mai slaba, RTX 3050. Hmm, parca este destul de interesant Intel Arc A750 in aceste conditii, nu-i asa?

 

Comentarii

9 comentarii la: Review – ASRock Intel Arc A750 Challenger D 8GB OC – 20 de placi grafice testate

  1. Dyno a scris pe:

    Ca si performanta e interesanta, dar ca si consum e groaznica.
    Adica daca luam eficienta pe watt, e teribila. Plus nu stiu daca au rezolvat si consumul mare la idle.

  2. liviuttn a scris pe:

    Felicitari pentru articol! Da, eu am luat placa asta acum o luna de zile de pe pcgarage, ce e bun la ea este encodingul video, in rest mai nimic, drivere imature complet, consum in idle 42 de watti cu toate ca am incercat artificiile recomandate de intel, in call of duty WW II, nu ai cum sa joci nimic, are un micro shutering ingrozitor, am incercat orice rezolutie si setari , degeaba. Pacat de ea ca arata binisor asa, dar pt jocuri nu o recomand deloc,poate la anul cand s-o mai maturiza driverele…

  3. vlad0ne a scris pe:

    Salutare!
    Screenshot-ul de la pag.6 contine RTX 4080 in GPUz in loc de Intel Arc 🙂
    Frumos articol ca de obicei! Poti sa nu publici acest comment.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Asa este, aia este platforma de teste pe care o folosim, indiferent daca discutam despre Nvidia, AMD sau Intel. Screenshot-urile cu Intel Arc sunt pe pagina cu specificatiile 🙂

  5. Dor a scris pe:

    În sfârșit au apărut! Le-am căutat acum 3 luni de zile când am avut probleme cu vechea placa grafică, atunci găsind doar 6600XT la pret mai putin umflat decat restul… poate a venit timpul sa retrag longeviva si stabila Saphire RX480 4G 🙂 Dar trebuie sa vad cât de bine merge Minecraft 😀

  6. Cristi a scris pe:

    Mi se pare mie, sau nu apare nimic despre performanta la encodare si randare 3D, tocmai unde producatorul se lauda ca exceleaza. Aici ar fi trebuit sa fie cele mai multe teste. Sunt curios cat o sa asigure drivere, in comparație cu AMD care are 5 ani sau NVIDIA 10 ani de la data lansarii.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Cam cate teste de randare si econdare 3D ai vazut pana acum pe LAB501? Da, am testat aceste aspecte in cazul lui RTX 3090Ti, respectiv RTX 4090. Cand or ajunge Intel acolo, testam cu mare drag…

  8. Ioan a scris pe:

    Am râs cu lacrimi. Umor fin și domnesc în același timp. Bravo!

  9. Monstru Post author a scris pe:

    🙂

Lasa-ne un comentariu: