Review – MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 2 August, 2017.

MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z

 
Istoria overclocking-ului se intinde pe mult mai multi ani decat am fi inclinati sa credem, primele tentative de a utiliza un produs la frecvente mai mari decat cele specificate din fabrica avand loc prin anii 80. Cu toate acestea, fenomenul a inceput sa capete amploare de-abia in ultimele doua decade, iar adoptia de catre utilizatori nu a coincis cu adoptia de catre producatori, chiar din contra. Initial, producatorii au facut tot posibilul pentru a impiedica acest fenomen, ideea unui produs accesibil care obtine performante similare cu un produs semnificativ mai scump datorita overclocking-ului nefiind pe placul producatorilor.

Desigur, maniacii nu au putut fi opriti atat de usor, prin urmare au inceput sa isi faca aparitia brand-uri care incurajau fenomenul, prin serii de produse dedicate. Nu a trecut mult timp pana cand marii producatori si-au dat seama ca fenomenul poate fi capitalizat, prin urmare si acestia s-au alaturat fenomenului si au lansat serii de produse care astazi pot fi considerate legendare. Una dintre aceste serii se numeste Lightning si multe recorduri mondiale au fost doborate de-a lungul timpului cu o placa video cu celebrul logo pe cutie.

Evident, primii pasi intr-un domeniu nou nu au fost chiar simplu de realizat si cred ca multi dintre voi nu au auzit probabil de GTX 260 Lightning sau GTX 275 Lightning. Pe de alta parte, GTX 480 Lightning si HD5870 Lightning sunt deja nume care fac parte din istoria overclocking-ului, iar GTX 580 Lightning este o adevarata legenda din vremurile de aur ale overclocking-ului mondial. Un adevarat monstru, din orice punct de vedere, MSI GTX580 Lightning a fost placa video pe care am folosit-o pentru a castiga MSI Masters Overclocking Arena EMEA 2011, in Istanbul, respectiv MSI Masters Overclocking Arena Grand Finals 2011 in Taipei.

Desigur, potentialul de overclocking depinde atat de constructia placii video (etaj de alimentare, PCB), cat si de potentialul nucleului grafic. Iar lucrurile au inceput sa se schimbe dupa lansarea lui GTX 680 si introducerea tehnologiei boost pentru nucleele grafice. Cu toate acestea, inca am putut discuta despre overclocking “serios” si am avut placerea de a testa intre timp mai multe implementari de MSI Lightning, care s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. Totusi, lansarea lui GTX 1080 a adus o schimbare importanta, prin faptul ca nucleul grafic era deja impins la limita din fabrica, potentialul de overclocking fiind destul de redus.

Din acest motiv, incepand cu aparitia seriei GTX 1080, noi nu am mai tratat subiectul overclocking in cazul placilor video, asa cum va obisnuisem, deoarece am considerat ca potentialul de overclocking pe care noul nucleu il ofera este destul de limitat (procentual vorbind). Si pentru ca ne-ati intrebat in repetate randuri de ce nu am mai testat placile video in regim de overclocking, astazi ne-am gandit sa vedem exact cum se overclockeaza un GTX 1080Ti, atat pe aer cat si pe azot lichid. Si ce model s-ar potrivi mai bine pentru asta decat unul care face parte dintr-o serie legendara…adica MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z ?

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z

  1. kvarq a scris pe:

    coil whine a avut exemplarul vostru?

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Nu

  3. Yuga a scris pe:

    A mea face ca tractorul, o sa o returnez

  4. kvarq a scris pe:

    Da, s-a mai întâmplat si la alti useri, la unii mai putin, la altii mai mult.
    Cea testata în articol ati primit-o ca sample pentru review sau era din comert?
    De fapt nu e neaparat o regula ca cele pentru review sunt alese pe sprânceana, cei de la guru3D au primit un Lightning Z cu coil, dar pentru ei era acceptabil zgomotul în load/jocuri cu carcasa închisa.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    E la fel (sample/comert), dar depinde de noroc si exemplar…la fel ca la orice alt model

Lasa-ne un comentariu: