Review – MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 2 August, 2017.

Overclocking

 
Utilizand sistemul de racire stock, am atins 2075MHz pentru nucleul grafic in Fire Strike Extreme, respectiv 2138MHz in GPUPI, in conditiile in care memoria grafica a rulat la 1540MHz, iar tensiunea de alimentare pentru nucleul grafic a fost cea implicita, adica 1.06 vGPU.

Sub azot, am atins 2455MHz pentru nucleul grafic, respectiv 2607MHz pentru GPUPI, utilizand o tensiune de alimentare de 1.4v, full-pot. In conditiile in care recordurile mondiale pentru respectivele benchmark-uri sunt date la frecvente cu ~200MHz mai sus, dupa mai multe sesiuni, cred ca MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z este un adevarat monstru, capabil sa atinga maximul posibil pentru GP102 in momentul de fata.

Am apreciat faptul ca am putut lucra la -196 oC, fara cold bug sau cold boot, Lightning-ul comportandu-se impecabil. Un impact important l-au avut atat tubul TEK-9 FAT, care ne-a oferit posibilitatea unui control precis, cat si pasta termica KPx.

Cu toate acestea, experienta avuta alaturi de una dintre cele mai performante implementari de GTX 1080 Ti confirma ceea ce stiam deja si anume faptul ca overclocking-ul in cazul seriei Pascal nu prezinta acelasi potential ca in trecut. Desigur, frecventa ca si cifra este impresionanta, dar procentual vorbind, diferenta intre aer si azot este destul de mica, iar ceea ce putem atinge pe aer in regim de overclocking nu difera prea mult de ceea ce atinge placa video in regim de boost in utilizare zilnica.

Producatorii, cum ar fi MSI, se pot asigura ca PCB-ul, etajul de alimentare sau BIOS-ul pentru azot sunt elemente care nu impiedica deloc procesul denumit overclocking. Mai departe insa, limitarea este chip-ul grafic in sine, care este impins deja aproape de maxim de catre Nvidia. Motiv pentru care, cu exceptia unor cazuri iesite din comun, cum ar fi Lightning, nu acordam prea mult timp acestui subiect.

 
2075MHz GPU – 1540MHz GDDR – vGPU 1.06v

 
2138MHz GPU – 1540MHz GDDR – vGPU 1.06v

 
2455MHz GPU – 1551MHz GDDR – vGPU 1.4v – -196 oC

2607MHz GPU – 1551MHz GDDR – vGPU 1.4v – -196 oC

Comentarii

5 comentarii la: Review – MSI GeForce GTX 1080Ti Lightning Z

 1. kvarq a scris pe:

  coil whine a avut exemplarul vostru?

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Nu

 3. Yuga a scris pe:

  A mea face ca tractorul, o sa o returnez

 4. kvarq a scris pe:

  Da, s-a mai întâmplat si la alti useri, la unii mai putin, la altii mai mult.
  Cea testata în articol ati primit-o ca sample pentru review sau era din comert?
  De fapt nu e neaparat o regula ca cele pentru review sunt alese pe sprânceana, cei de la guru3D au primit un Lightning Z cu coil, dar pentru ei era acceptabil zgomotul în load/jocuri cu carcasa închisa.

 5. Monstru Post author a scris pe:

  E la fel (sample/comert), dar depinde de noroc si exemplar…la fel ca la orice alt model

Lasa-ne un comentariu: