Review – MSI Radeon RX570 Gaming X 4G, MSI Radeon RX580 Gaming X 8G & Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+ LE

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 18 April, 2017.

Polaris 20

 
Ulterior lansarii arhitecturii Bulldozer, AMD au trecut printr-o serie de restructurari masive, pe mai multe planuri. Desi in respectiva perioada o parte din angajati au fost concediati, anii 2012-2013 au fost marcati de intoarcerea unor nume grele in companie, respectiv de angajarea unor noi specialisti. Daca rezultatele eforturilor lui Jim Keller s-au vazut in momentul lansarii Ryzen, iar Raja Koduri a inregistrat un succes similar prin lansarea seriei Hawaii in 2013, un nume nou avea sa influenteze viitorul AMD intr-un mod mult mai profund.

Lisa Su si-a inceput cariera in cadrul companiei Texas Instruments, in anul 1994, fiind remarcata pentru rolul jucat in dezvoltarea conectorilor de cupru in tehnologia semiconductorilor. A ocupat pozitii proeminente in cadrul companiilor IBM, respectiv Freescale Semiconductors, iar in Ianuarie 2012 Lisa Su devenea Senior Vice President & General Manager AMD, in mijlocul uneia dintre cele mai grele perioade prin care compania americana trecuse din momentul infiintarii si pana atunci.

Sub bagheta lui Rory Read, Lisa Su a fost unul dintre principalii arhitecti ai diversificarii surselor de venit pentru AMD. Astfel, daca in 2011, in momentul in care Dirk Meyer era inlaturat de la conducerea AMD de catre consiliul director, 95% din veniturile companiei proveneau din segmentul PC Client, in 4 ani de zile aceasta cifra scazuse pana la 60%. Un important rol in aceasta diversificare l-a avut Lisa Su, care a colaborat cu Microsoft si Sony pentru a echipa consolele Xbox si Play Station cu solutii AMD.

In urma reusitelor strategice inregistrate pe parcursul a 2 ani de zile, Lisa Su il inlocuia pe Rory Read in pozitia de Presedinte & CEO, schitand la inceputul lui 2015 o noua directie pentru companie, principalele tinte fiind segmentele gaming, data center si platforme aflate in curs de dezvoltare. De ce mentionez acum aceste aspecte?

Pentru a intelege mai bine lansarea de astazi, care face parte din strategia de dezvoltare a companiei in ultimii ani. La sfarsitul lui 2012 valoarea companiei atingea un minim istoric, in conditiile in care concurentii (Intel, pe partea de procesoare, respectiv Nvidia pe piata acceleratoarelor grafice) inregistrau venituri record trimestru dupa trimestru. In aceste conditii, compania avea nevoie de ceva mai mult decat diversificarea surselor de venit.

Drept urmare, pe langa intrarea cu succes pe piata consolelor si dezvoltarea unei noi arhitecturi pentru procesoare desktop, strategia diviziei Graphics Product Group trebuia schimbata substantial. Mai mult decat atat, resursele companiei trebuiau folosite cu multa atentie. Din acest motiv, lansarea familiei Hawaii (290x, 290 si ulterior 295X2) a marcat debutul unei noi strategii. Astfel, spre deosebire de familia 7xxx, incepand cu R9 290X AMD si-au dozat eforturile, varfurile de gama ingloband nuclee noi, in timp ce segmentul mainstream si entry-level a fost acoperit cu implementari noi ale unor nuclee deja existente (250, 270, 280, etc).

Strategia a fost repetata cu succes in cazul familiei Fury, Fury X, Fury si Fury Nano fiind asistate in segmentul mainstream de R9 390X si R9 390 (adica Hawaii sub un nou nume), R9 380 (adica Tonga), R7 370, R7 360 si derivatele lor. Ceva s-a schimbat insa anul trecut, noul nucleu Ellesmere fiind lansat direct in segmentul mainstream, in aromele RX 480 si RX 470, entry-level-ul fiind lansat in grija implementarii nucleului Baffin (RX 460).

Aceasta miscare a avut cateva motive bine intemeiate. In primul rand atentia acordata pietei consolelor, acestea fiind dotate cu o versiune a nucleului Ellesmere. In al doilea rand, dezvoltarea laborioasa a tehnologiei HBM si nu in ultimul rand, dezvoltarea unei noi arhitecturi. In aceste conditii, 2016 a fost anul in care AMD nu au lansat modele high-end, eforturile fiind concentrate in alte directii.

2017 marcheaza insa reintoarcerea la strategia care a debutat in 2013, astfel incat versiuni rafinate de Ellesmere, plus un nou nucleu (Lexa) vad astazi lumina zilei, pregatind terenul pentru noul nucleu high-end (Vega) care isi va face aparitia la inceputul verii. Drept urmare, la fel ca si in cazul 280X / 7970, 380 / 280X, respectiv 390X / 290X, astazi se lanseaza o noua serie mainstream, bazata pe un nucleu deja existent. Sa vedem cum arata RX 580, respectiv RX 570, cea de-a doua generatie a nucleului Ellesmere, sau Polaris 20, asa cum o cunoasteti din informatiile vehiculate in ultima vreme.

 

Comentarii

11 comentarii la: Review – MSI Radeon RX570 Gaming X 4G, MSI Radeon RX580 Gaming X 8G & Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+ LE

  1. alexx a scris pe:

    Pacat. Nu exista aproape nici o diferenta fata de un 480. Lansarea asat m-a lasat la fel de rece pe cat m-a lasa lansarea unui nou procesor intel. Diferente absolut minuscule de la generatie la alta, +100MHz. La placi video, asteptatrile sunt total diferite. Se pare ca AMD tocmai ne-a tras un “inel”…..

  2. nicugoalkeper a scris pe:

    Pacat, diferenta de fata ce facea Intel era ca ei erau cei mai tari in acel moment, insa acum in cazul AMD la placi grafice, ei sunt depasiti de NVIDIA.

  3. Ionut a scris pe:

    Rezolvarea problemei ( rx 580 vs Gtx 1060 6GB ) este foarte simpla, in acest moment se gasesc implementari bune de Gtx 1060 6GB la preturi sub 1300 de lei. 🙂

  4. Merdiso a scris pe:

    nicugoalkeper: gresit. AMD sunt cei care n-au concurenta in zona asta de pret, 1060 sunt slabe-n DX12 si nici macar in DX11 si-au cam pierdut avansul fata de 470/480, iar 570/580 le vor intrece in mai toate testele la acelasi pret cu mai multa memorie.
    Din pacate, lansarea este oricum foarte dezamagitoare, eu ma gandeam la preturi mai mici macar sa vezi vreo evolutie, practic au trecut 9 luni si s-au obtinut 75 MHz in plus, jenant.

  5. Vana Alin a scris pe:

    Felicitari pentru review! Am si eu cateva intrebari legate de setarile video din jocul SShadow of Mordor. Depth of field, order independent transparecy si tesselation au ffost activate când ati facut benchmark-ul? Ati activat si Motion Blur sau s-a folosit ddoar FXAA. Multumesc anticipat pentru raspuns

  6. Gelas a scris pe:

    Salve, o intrebare de o mie de puncte, se merita schimbat un r9 290x cu asa ceva? Se utilizeaza doar in FHD.

  7. xtremage a scris pe:

    @ gelas, sunt cam la fel, eu am 390 si scoate la fel si uneori peste, mai pe larg este echivalenta. placa ta este cu 5% sub

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Alin – verific setarile exacte si iti spun

    Gelas – sau astepti ceva mai nou…gen Vega

  9. CIP a scris pe:

    Nenea Monstru’, eram foarte curios de o comparaţie cu fosta generaţie, acu dacă mai găseşti pe undeva, şi mai găseşti, un fury simplu, fără x, e cam la acelaşi preţ, şi întrebarea de 1000000 de experience points e: cum s-ar comporta în comparaţie cu aista?

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Plecam de la premiza simpla ca RX580 se pozitioneaza la x% fata de RX480 de referinta (calculeaza fiecare in ce joc il intereseaza). Avem aici o comparatie intre RX480 referinta vs Fury, Fury X, 390X, etc.

    http://lab501.ro/placi-video/round-vga-2016-20-de-placi-video-testate

  11. CIP a scris pe:

    Merci pentru link!

Lasa-ne un comentariu: