Review – Sapphire Nitro Radeon R9 380X

Scris de: , in categoria: Placi video, in 19 November, 2015.

Sapphire Nitro Radeon R9 380X

 
Lansarea unei generatii de placi video urmeaza deobicei un tipar bine stabilit, iar exceptiile sunt deobicei destul de rare. Sigur, am mai vazut cazuri in care un nou proces de fabricatie sau o noua arhitectura au fost introduse pentru prima data pe piata sub forma unui produs entry-level si am vazut si cazuri in care varful de gama a fost lansat ultimul. Cu toate acestea, in general putem observa un tipar destul de clar de la an la an.

Si in cazul produselor mainstream de la AMD am observat un tipar in ultimii doi ani si ma refer aici la lansarea unei serii destul de cuprinzatoare, urmata de completarea acesteia cu modele mainstream in functie de cerintele pietei si de oferta concurentei. Seria 2xx de exemplu a cunoscut multe “lansari” pe care noi le-am trecut pur si simplu cu vederea. Nu putem testa o placa rebranduita doar pentru ca i-a fost adaugat un X sau un 5 in coada.

Prin urmare exista modele din seria 2xx pe care nu le-am testat niciodata, deoarece testasem modelele pe care se bazau. La polul opus gasim Radeon R9 285, de exemplu, care se baza pe un nucleu nou, mai precis Tonga, desi facea parte dintr-o serie de produse bazate pe modele mai vechi. Radeon R9 380 este implementarea de R9 285 (Tonga) in cazul seriei 300 si chiar daca stiam deja despre ce este vorba am testat cateva modele folosind metodologia “scurta” pentru a va oferi o imagine cat mai completa asupra ofertei actuale de placi video.

Ei bine, iata ca astazi cei de la AMD au mai adaugat un X in coada unui produs, lansand AMD Radeon R9 380X. Cum R9 380 este bazat pe R9 285, iar R9 390 este bazat pe R9 290, intrebarea logica este “pe ce nucleu se bazeaza R9 380X?”. Ei bine, cel mai nou membru al familiei 3xx se bazeaza tot pe nucleul Tonga, la fel ca si R9 380, dar nu este un rebrand, deoarece de aceasta data discutam despre nucleul Tonga “full”. Da, ati citit bine… cei de la AMD lanseaza inca o data un nucleu nou in seria mainstream.
 
Intro

Comentarii

4 comentarii la: Review – Sapphire Nitro Radeon R9 380X

  1. Bogdan a scris pe:

    Eu am un 7970 de aproape 4 ani si vad ca placa mea (cu un pic de OC) e mai performanta decat “panarama” asta…Trist, ce sa mai zic…:(

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Asta inseamna sa iti cumperi high-end cand trebuie 🙂

  3. Mugurel a scris pe:

    Salut! Care ar fi cerinta minima pentru sursa cu placa aceasta?

  4. Bogdan a scris pe:

    @Mugurel. http://lab501.ro/placi-video/review-sapphire-nitro-radeon-r9-380x/13 Dupa cum se vede, tot sistemul consuma 291 de wati. O sursa de 400 (reali) ar fi suficienta…

Lasa-ne un comentariu: