AMD Ryzen 3000 – Part II – AMD Ryzen 9 3900X & AMD Ryzen 7 3700X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 7 July, 2019.

Concluzii

 
Ehehei, dragii monstrului, mult a fost de lucru… si mult a mai ramas. Pentru ca mezinii familiei vor veni in curand la teste, deci asteptati-va sa vedeti un articol si mai mare, in care vom compara si mai multe procesoare, cat de curand. De asemenea, in aceasta parte a doua am discutat strict despre performanta, insa mai avem cateva subiecte de investigat, cum ar fi scalarea performantei cu memoria, overclocking-ul, performanta pe platforme mai vechi, deci stati linistiti, monstrul nu pleaca in vacanta, ba din contra, se pare ca in aceasta vara voi petrece mai mult timp la birou ca oricand.

Pe de alta parte, trebuie sa recunosc, oricat de mult am avut de lucru in ultima perioada si oricat as mai avea de lucru de acum incolo… merita. Pentru ca noile procesoare reusesc sa ridice stacheta si mai sus, oferind performante superioare, un consum redus, temperaturi mai mici si un raport calitate / pret imbatabil. De la aplicatii practice si pana la teste sintetice, procesoarele AMD reusesc sa ofere performante mai bune decat concurenta, singurul segment unde procesoarele Intel inca au castig de cauza fiind gamingul.

Totusi, chiar si in gaming, diferenta a fost redusa la minim, AMD imbunatatind considerabil performanta procesoarelor de la o generatie la alta. Daca in cazul generatiilor anterioare diferenta era semnificativa, de aceasta data lucrurile nu mai stau asa, ba chiar vedem titluri unde AMD Ryzen 9 3900X si AMD Ryzen 7 3700X obtin rezultate mai bune. Mai mult decat atat, in rezolutii mai mari de Full HD performanta este similara, cu alte cuvinte va puteti achizitiona linistiti un procesor AMD chiar daca va petreceti mare parte din timp in jocul preferat.

De la aplicatii dedicate profesionistilor si pana la jocuri, de la bestii cu 12 nuclee (3900X) si pana la octa-core-uri cu un TDP de doar 65W (3700X), cei de la AMD au reusit sa perfectioneze o arhitectura deja performanta, oferind performante superioare concurentei in marea majoritate a aplicatiilor, pentru un pret semnificativ mai prietenos cu buzunarul. Si de parca acest lucru nu era suficient, AMD ofera acum tehnologii noi care lipsesc din portofoliul concurentei, cum ar fi PCI-E 4, deschizand calea pentru o noua era a performantei la capitolul stocare.

Cu doi ani in urma, m-am bucurat alaturi de voi pentru revenirea celor de la AMD. Si daca in acel moment spuneam ca procesoarele Ryzen sunt o alternativa reala la platformele Intel, prima generatie Ryzen iesind in evidenta prin raportul calitate / pret, de aceasta data lucrurile s-au schimbat, AMD reusind sa se impuna pe majoritatea planurilor, de la performanta si pana la consum, temperaturi si suportul pentru noi tehnologii, pastrand in continuare acelasi raport calitate / pret.

Prin urmare, indiferent daca sunteti gameri sau video editori, simpli pasionati, sau profesionisti, daca anul acesta aveti in plan achizitia unui nou PC, nu mai aveti nici o scuza pentru a nu cumpara un procesor AMD, indiferent de segmentul de piata care va intereseaza. De la 99 USD si pana la 499 USD, exista cu siguranta procesorul potrivit pentru voi in portofoliul AMD. Iar cei cu adevarat maniaci, care vor sa construiasca un monstru… vor primi in Septembrie ceva pe masura!!!
 

Comentarii

14 comentarii la: AMD Ryzen 3000 – Part II – AMD Ryzen 9 3900X & AMD Ryzen 7 3700X

  1. Darco a scris pe:

    Am asteptat si savurat fiecare bucatica a articolului. Frumoasa figura din partea AMD, din nou.
    @Montru: carui fapt se datoreaza diferenta imensa fata de restul plutonului, in favoarea 3900X, la Aida64 Copy?

  2. Monstru Post author a scris pe:

    4 nuclee / 8 fire de executie in plus

  3. quod a scris pe:

    2700k sau x?

  4. hizo a scris pe:

    Multumim si multumiti – c-avem de ce…!

  5. Otman a scris pe:

    Frumos…felicitari Monstru pentru munca depusa la articolele astea si felicitari AMD, jos palaria.

    Astept sa vad cum se misca 3600 in jocuri si articolele cu scalarea memoriei si overclocking-ul.
    Spor la treaba, sa ne zici daca ramai fara bere pe caldura 🙂

    BTW…nu sunt de acord cu folosirea culorilor verde si mov in grafice, in loc de ROSU vs ALBASTRU….come on…

  6. sabiaculuneta a scris pe:

    Astept rezultatele privind scalarea performantei cu memoria si tot prin prisma memoriilor care placi de baza sunt mai saltarete. Sunt nedumerit de speccificatiile unor placi asus care au maxim 3200 OC. deci sper sa inceapa parada x570.

  7. Cat timp a fost ținute CPU urile in prime 95

  8. Cristian a scris pe:

    Se pare ca cu noul ecosystem Ryzen,ne intoarcem cel putin cu x570,in perioada cu ventilatoare pe chipset,sper sa fie mai de calitate ca cele de pe vremuri,care dupa 1 an de folosire a placii de baza,incepeau sa bazaie ca dracu.
    Sunt curios,daca si b550 va necesita racire activa.

  9. idbaghera a scris pe:

    Tudor, ar fi perfect daca ai incepe sa testezi performanta lor in Adobe Premiere , sincer sunt foarte multi care il folosesc si testele sunt foarte putine pe net si as prefera ceva de incredere autohton pentru viitoarele achizitii .

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Dragul meu, eu le-as testa cu placere, dar exista cateva probleme cu Adobe, pe care le-am decoperit in ani de zile de testat in Photoshop. Sunt intotdeuna in urma cu optimizarile, cel putin pentru multicore. Se schima drastic performanta (pe configuratii extreme) de la un update la altul. Nu mai pot sa imi cumpar licenta stand alone acum, am nevoie sa platesc abonament lunar. (How about no!) Tocmai de aceea am zis hai sa introduc ceva, adica Davinci Resolv, unde pot controla toti acesti parametrii (am licenta, nu ii fac update decat in momentul in care vreau eu, e consistenta performanta, etc). Stiu, ar fi ideal sa fie si Premiere

  11. Monstru ‘ cât timp ai rulat prime 95?

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Andyy – aproximativ 20 de minute, se stabilizeaza dupa primele 5-6 minute, nu e platforma Intel

  13. sabiaculuneta a scris pe:

    Plecand de la premiza ca seria athlon / phenom se putea debloca ca urmare a unor loturi cu defecte de productie ( nu in totalitate) si totodata exista facilitatea aceasta in bios, este posibil ca o serie de procesoare 3900x/3950x sa aiba probeleme de fabricatie si sa fie revizuite ca 3800x – 3600 ? Am un x370 in bios optiunea “unlock” binenteles ca nu exista dar ………ceva “dark sanatic rumors” …….. Pe de alta parte nu prea ma duce mintea de ce 3600x are TDP 95W si 3700x 65W sau 3600x sunt de fapt 3600 fortate sa functioneze la frecvente mai mari doar prin voltaj ?

  14. Daniel a scris pe:

    Ma nu sunteti sanatosi! :)))) 26 pagini? Oricum, super review! Felicitari ptr munca depusa!

Lasa-ne un comentariu: