AMD Ryzen 3000 – Part VIII – AMD Ryzen 9 3950X vs Intel Core i9 10980XE

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 14 November, 2019.

Concluzii

 
Ehehei, dragii mei, cat de departe mi se pare 2017 acum… parca au trecut 10 ani de cand AMD lansau prima generatie Ryzen si ne aratau ca inca exista speranta! Dar au trecut doar putin mai mult de 2 ani de la momentul 2 Martie 2017… si tot putin mai mult de 2 ani au trecut si din momentul in care vedeam pentru prima data un procesor cu 16 nuclee in segmentul desktop consumer, in August 2017.

Va aduceti aminte, nu-i asa? Doar citeati aici pe site si va impartaseasti impresiile impreuna cu alti cititori, nu cu mult timp in urma. Si daca va mai aduceti aminte, cu totii ne-am bucurat in momentul in care am vazut primele procesoare AMD Ryzen si cu totii am ramas uimiti in momentul in care am vazut primele Threadripper-e. Asta nu inseamna insa ca au fost procesoarele perfecte, sau ca nu au existat mici probleme, pe ici, pe colo.

Astfel, procesoarele din prima generatie AMD Ryzen ofereau performante bune per total, dar accentul era pus pe raportul calitate / pret, lucrul cu memoria era problematic la inceput, iar performanta in jocuri era clar in urma fata de ceea ce oferea concurenta. Similar, procesoarele AMD Ryzen Threadripper ofereau o putere de calcul uriasa, insa aveau reale probleme in a fi utilizate la adevaratul potential de catre sistemul de operare si aplicatii, iar performanta in jocuri nu era neaparat principala lor tinta.

Oh… cum s-au schimbat lucrurile in doar 2 ani! Desigur, aspectul raport / calitate pret a ramas in continuare o prioritate pentru AMD, motiv pentru care pretul recomandat pentru AMD Ryzen 9 3950X este de 749 USD (3850 RON in magazinele noastre) , in timp ce Intel Core i9 10980XE va fi disponibil pentru 999 USD, chiar si dupa o masiva reducere de pret, probabil unica in istoria Intel.

Si totusi, combinatia intre arhitectura si proces de fabricatie ne arata astazi o poveste complet diferita fata de ceea ce vedeam in urma cu 2 ani. Astfel, desi are doua nuclee in minus, AMD Ryzen 9 3950X se impune in fata lui Intel Core i9 10980XE, chiar si intr-unele dintre testele care depind masiv de numarul de nuclee. Iar performanta in jocuri este pur si simplu din alt film, procesoarele AMD Ryzen fiind capabile acum sa faca fata fara probleme celor mai puternice procesoare de la Intel, intr-un meci de la egal la egal.

Diferenta dintre cei doi competitori este data de faptul ca Intel Core i9 10980XE este varful de gama Intel absolut in momentul de fata, pentru platforma desktop/consumer, pe cand AMD Ryzen 9 3950X este doar varful de gama al platformei mainstream AMD, monstrii din familia Threadripper 3 urmand sa fie lansati pana la sfarsitul acestui an.

In aceste conditii, cred ca AMD tocmai au inregistrat una dintre cele mai rasunatoare victorii din istoria lor, reusind sa ofere procesoare mai ieftine si mai performante decat cel mai mare producator de procesoare din lume. Iar asta, dragii mei, inseamna concurenta adevarata!!!
 

Comentarii

10 comentarii la: AMD Ryzen 3000 – Part VIII – AMD Ryzen 9 3950X vs Intel Core i9 10980XE

 1. droopy_ro a scris pe:

  Sa ne traiasca concurenta 🙂 Ma uitam si pe alte review-uri, putine sunt jocurile care ofera un avantaj Intel-ului, iar avantajul e mic spre neobservabil.

 2. Edwin Petrut Aldea Udrescu a scris pe:

  Super!!!

 3. liviuttn a scris pe:

  Bravo pentru articol, mereu le citesc cu o placere nebuna :). Bravo AMD, in sfarsit poate vedem si noi preturi mai asezate de la concurenta.

 4. Am vazut o eroare in articol. In testele de jocuri Ryzen 5 3600X a fost inlocuit “pe ascuns” cu un Intel i5 9600K. Asa e cand refolosesti tabele mai vechi, mai uiti sa le actualizezi pana la capat :))
  Altfel, multumim frumos pentru articol, ma bucur foarte mult ca AMD a revenit in joc, urmatorul PC va fi AMD based.

 5. hizo a scris pe:

  Multumim!

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Miniroboto?

 7. Felician a scris pe:

  In legatura cu ce-a scris Miniroboto, am verificat si eu si de la 3DMark in jos apare 9600K, iar pana atuncea e 3600x.

 8. Monstru Post author a scris pe:

  Nu folosim aceleasi grafice si procesoare in testul de procesor si in testul de jocuri…

 9. poparamiro a scris pe:

  Heh, am trait sa o vad (din nou) si pe asta, cu bucirie chiar…..

 10. Monstru Post author a scris pe:

  Nimic nu e batut in cuie haiducule 😀

Lasa-ne un comentariu: