Intel Core i5 6400 – un altfel de review

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 7 October, 2015.

Intel Core i5 6400

 
Placi video si procesoare…acestea sunt cele mai citite subiecte pe LAB501 si cum in ultima vreme Intel a lansat o serie noua de procesoare era destul de clar ca toamna lui 2015 avea sa fie toamna Skylake. V-am povestit despre Core i7 6700K, dar si despre Core i5 6600K. V-am povestit despre arhitectura, am testat sisteme cu Skylake ba chiar am si construit o bestie de sistem bazata pe Skylake. Nu multe procesoare se pot lauda cu atatea articole dedicate pe LAB501, iar unii ar considera ca 5 articole dedicate subiectului sunt suficiente.

Desigur, nu si noi. Noi mergem mai departe si astazi va povestim despre inca un procesor din familia Skylake. Se numeste Intel Core i5 6400, este disponibil in magazine de cateva zile si este un procesor cu multiplicator blocat. Da, stiu, nu prea testam procesoare Intel cu multiplicator blocat. De fapt, nu am mai facut asta de pe vremurile Nehalem & Clarkdale, pentru ca, nu-i asa, ori achiitionezi un procesor cu multiplicator deblocat, ori nu schimbi inca sistemul. Ei bine, lucrurile au evoluat in acest fel pe parcursul mai multor generatii de procesoare Intel.

Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell si apoi Skylake au avut parte de i5-uri si i7-uri (ba chiar si Pentium-uri) deblocate care au primit atentia noastra, insa nu ne-am ocupat de modelele blocate. In fond, suntem un site de entuziasti. Ei bine, lucrurile nu s-au schimbat odata cu Skylake – noi suntem tot site de entuziasti, procesoarele blocate tot nu prezinta mare interes pentru noi, insa… a trecut destul de mult timp de cand am aruncat ultima oara o privire asupra lor. Si destul de mult timp de cand am analizat de ce sunt capabile si daca merita sau nu pentru cei ca noi.

Prin urmare, astazi vom arunca o privire asupra unui Core i5 din familia Skylake, cu multiplicator blocat. Si nu vom face un review per se, pentru ca nu il vom compara cu produse echivalente din alte generatii. Si nici nu vom face un review ca la carte. Nu… astazi vom testa un Skylake ceva mai accesibil si il vom introduce in comparatia K-urilor la 4GHz pe care am facut-o in urma cu mai bine de o luna.

De ce facem asta? Pai este destul de simplu… Daca ai deja un 2500K, 3570K sau 4670K, vei vedea daca merita un procesor care nu este deblocat dintr-o serie mai noua. Daca ai ceva mai vechi si vrei sa iti iei un sistem nou, poate vrei sa vezi cum se compara un Skylake blocat cu un FX-8350, de exemplu. Si mai important decat atat, vrem sa vedem cat de mult conteaza frecventa limitata a acestor procesoare, cat de mult se pot overclocka si cat de avantajoase sunt in final pentru pasionati. Nu in ultimul rand…aveam deja aceste rezultate… aveam un i5 6400 si nu ne era foarte greu sa il testam si sa il trecem in grafic in locul lui 6600K, nu?. Suna interesant? Perfect… sa ii dam drumul.

 
Corei5

Comentarii

15 comentarii la: Intel Core i5 6400 – un altfel de review

  1. Felicitări pentru articol, mi-ar fi plăcut sa vad un sumar al testelor de performanta, după cum ai menționat 6400 în unele teste a ieșit câștigător iar în altele pe 2 sau 3, cu puțin efort se poate găsi o formulă care să definească podiumul. Cele cinci sisteme sunt aproximativ în aceeași gama de preț, iar dacă luăm în calcul că vine cu o placă video mai bună decât celelalte sistem, consum mai mic, mai rece => mai silențios, pentru mine concluzia este aproape clara dar mai lipsește exact ce scriam mai sus.

  2. vibeup a scris pe:

    salut si multumim pentru ceea ce faci! am o singura nelamurire de ce pui pe graficele alea 2 culori ? mai bine pui in cotor numele si mai simplu de vizualizat.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Aurel – noua ne place sa prezentam datele si sa lasam cititorii sa isi traga propria concluzie

    vibe – folosim formula asta de ani de zile totusi…

  4. Troll a scris pe:

    Monstru schimba culoarea la grafice ca aproape nu le disting.

  5. Mugurel a scris pe:

    300 lei diferenta – nu ar fi mai bine sa o investesc intr-o R9 380 OC? Sau ar fi dezechilibrat sistemul cu un 6400?

  6. Bogdan a scris pe:

    Decât 380 mai bine 280x,mai multe shadere, magistrală ram mărită. și îl găsești inclusiv cu garantie pe olx computerga etc.

  7. citizen a scris pe:

    Faceti ceva cu site-ul, se incarca f. greu. In rest vrem mai multe review-uri ca acesta dde procesoare pentru mainstream.

  8. Bogdan a scris pe:

    Și pe mine mă deranjează culorile la graficele alea, m-au deranjat întotdeauna, mai ales pe mobil, s2, note 3, iphone, se văd ciudat, abia le disting.

  9. Liviu a scris pe:

    Bravo baieti – multumim pentru review-ul unui produs ce nu este in gama entuziast . De multe ori salivam la K-uri si cumparam variantele lor docile . Ma asteptam ca BCLK sa urce mai sus, dar ramane de vazut, avand in vedere ca Intel nu are concurenta pe segmentul mediu in sus, dicteaza ce-si doreste. Vine ZEN si sper la lucruri marete :).

  10. Dan a scris pe:

    Vreau sa mi fac o configuratie care include acest procesor , problema este ca nu stiu ce placa de baza sa aleg , una cu ddr 3 ( ASUS B150 PRO GAMING D3 ) sau una ddr 4 ( MSI B150 GAMING M3 ), ce imi recomanzi Monstru ?

  11. Monstru Post author a scris pe:

    MSI-ul ala este o placa destul de solida, chiar ieri o recomandam unui amic.

  12. Stefan a scris pe:

    Merita un upgrade la i5-3350p?

  13. Stefan a scris pe:

    Merita un upgrade de la i5-3350p?

  14. alex a scris pe:

    Salut..sincer acest i5 6400 e best buy
    …eu l am prins la emag de BF cu 600 de lei…pentru cei ce vor folisi placi sub gtx sub gtx 970 sau 1060(inclusiv) acest cpu este cam best buy..cum spuneai si tu..cu 300 de lei mai bine iei un K ..dar totusi..in 2 ani la cum evolueaza jocurile te va lasa mai mult ca sigur placa…in ultimele generatii procesoarele au evoluat cu 10% ..cele de serie sub 2000 de lei
    .nu vorbim de restul care costa o avere..dar placile..cat de tare au evoluat? de la un gtx 580 la un 1070?…aparent seria 900 a fost detronata de noua generstie..un 1060 putand sa aiba performante egale cu un gtx 980(sau daca nu egale maxim 5 fps uri pe jocuri mai vechi)..cel mai bun sfat..e sa ti iei un pc stabil…pana in 3000 de lei..si dupa 1 an sa l vinzi…tot mai recuperezi 2500…sau sa schimbi treptat…sau varianta clasica cu I7 6700k..o placa video mai modesta…si sa o schimbi dupa 1 an…dar parca tot ar fii mai comvenabil sa schimbi tot sistemul.

  15. Alexandru a scris pe:

    Salut, procesorul meu i5 6400 stă la 33 de grade in idle, atât arată in bios, să înțeleg că e bine?

Lasa-ne un comentariu: