Intel Raptor Lake – Part IV – Intel Core i9 13900KS Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 23 June, 2023.

Specificatii

 

 

La fel ca si predecesorul sau (Alder Lake-S), Raptor Lake-S combina practic 2 microarhitecturi pe aceeasi pastila, mai precis nucleele Performance (P-cores) care au un IPC foarte ridicat, insa si un consum pe masura, iar separat nucleele Efficient (E-cores) care sunt mai simple din punct de vedere arhitectural si puternic optimizate pentru scenariile de multithreading. Practic, nucleele Performance sunt maxim 8 la numar pentru varful de gama Core i9 13900KS / KF / K, acesta beneficiind de 16 fire de executie gratie integrarii tehnologiei Hyper-Threading. E-cores sunt bazate pe arhitectura Gracemont, practic aceasta facand parte din gama Atom, adica nuclee optimizate pentru paralelism, insa focusul lor principal este acela de a rula la o tensiune de alimentare redusa. Mai mult decat atat, in spatiul ocupat de un singur nucleu Performance putem folosi 4 nuclee Efficient impreuna cu un cache 4MB L2 intre ele.

Avand in vedere limitele procesului de fabricatie Intel 7 (10nm Enhanced SuperFin), folosirea a mai mult de 8 nuclee / 16 fire de executie nu era fezabila datorita TDP-ului, dar si performantei multithread care nu ar fi putut ajunge oricum din urma competitia, chiar daca Intel reuseau cumva sa inghesuie 10 – 12 nuclee, 16 nuclee fiind fizic imposibil.  Procesoarele Rocket Lake-S vin cu un numar maxim de 24 nuclee (8 nuclee Performance + 16 nuclee Efficient), iar pentru a lucra eficient impreuna este folosit un layer suplimentar de control intre nuclee si sistemul de operare. Acesta se numeste Intel Thread Director si este implementat la nivel hardware, adaptand conditiile de functionare in functie de TDP, sarcinile rulate precum si de informatiile furnizate de sistemul de operare, insa numai in cazul in care rulam un sistem de operare modern, cum este de exemplu Windows 11.

Asa cum va povesteam si mai devreme, Intel Core i9 13900KS este identic din punct de vedere al arhitecturii si constructiei cu Intel Core i9 13900K, singurele lucruri care difera fiind frecventele de lucru si implicit TDP-ul. Un lucru care poate atrage entuziastii, asa cum suntem si noi, este binning-ul efectuat de Intel direct pe linia de productie, lucru necesar deoarece nu toate 13900K pot rula in specificatiile lui 13900KS la o tensiune de alimentare decenta. Prin urmare, folosind un custom loop sau chiar un chiller, putem obtine rezultate mai bune in overclocking cu un 13900KS comparativ cu un 13900K. Bineinteles, norocul joaca si el un factor important, pentru ca VID-urile variaza intr-o plaja destul de larga (atat la 13900KS, cat si la 13900K), toate recordurile de frecventa sunt rezultate dupa un binning de minim 50 bucati asadar nu va imbatati cu apa rece. Exemplarul nostru este retail, cumparat din magazin din Romania, se poate vedea usor dupa batch faptul ca este de productie recenta.

 

 

Noi astazi vom folosi pentru teste cea mai rapida placa video a momentului, Geforce RTX 4090, insa in cazul in care va doriti un sistem complet Intel, puteti opta pentru o placa video din seria ARC. Acestea ofera un bun raport pret / performanta, iar multi producatori au diferite oferte de pret care de care mai atragatoare. Puteti cumpara implementari ARC A750 direct fabricate de Intel (cum este cea din poza de mai jos) sau de la parteneri, de exemplu implementarea ARC A750 Challenger D 8GB OC a celor de la ASRock pe care am testat-o aici. Mai avem deja doua implementari ARC A750 in laborator care isi vor face loc cat de curand pe Lab501, de data asta de la Sparkle, asadar stati aproape.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Intel Raptor Lake – Part IV – Intel Core i9 13900KS Review

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    la horizon zero dawn nu mai are cum sa fie rbar enabled de ceva timp, l-au scos de la suport nvidia
    de fapt au scos multe
    oricum, ce binning are exemplarul dvs?
    sunt dezamagit de asa-zisul “binning”, ce am prins eu SP global 103, retur instant fml de banditi

  2. SP total de 109, insa la P-cores sta destul de bine cu SP de 120

  3. Cristi a scris pe:

    Incet, incet se apropie de limita puterii disponibile pe 2x 8-pin ATX 12V care este in jur de 500W

Lasa-ne un comentariu: