38 de paste termice testate – Iulie 2009

Scris de: , in categoria: Racire, in 14 July, 2009.

Ca si o concluzie referitoare la metodele de aplicare, pot sa spun ca este bine ca inainte de a trece la treaba sa studiati atent vascozotatea pastei ce o aveti la indemina, IHS-ul procesorului, baza coolerului si bineinteles sistemul de prindere, dupa care bazandu-va pe cele expuse mai sus sa alegeti cea mai buna metoda de aplicare. Pentru cei mai meticulosi dintre dumneavoastra se poate face si o verificare a felului cum s-a asezat pasta pe baza coolerului prin demontarea si analizarea urmei, lucru care ofera multe indicii despre cum au decurs lucrurile.

Dupa cum am specificat si mai sus la conditiile nesesare pentru un test corect, am incercat sa folosesc anumite setari pentru a diferentia cat mai bine pastele. Din experienta castigata in primul test de paste termice pe care l-am facut am invatat ca daca folosesc un cooler foarte performant care are si o presiune de prindere foarte mare obtin diferente foarte mici intre paste, atunci am obtinut un grad diferenta intre o pasta foarte buna (AS5) cu una cu performante slabe (White silicon).

Pentru incalzirea procesorului am folosit LinX (10 loops) deoarece incalzeste mai tare procesorul fata de Prime95, contribuind in plus la diferentierea pastelor. Setarile din LinX au fost pentru solicitare maxima iar temperatura a fost citita cu ajutorul programului Real Temp, in principal datorita faptului ca inregistreaza temperatura maxima obtinuta.

.

Concurenti

.

.

Bronze Paste

  • Culoare – aurie
  • Vascozitate- mica
  • Aplicare- usoara
  • Curatare – usoara
  • Compozitie – nespecificata
  • Conductibilitate electrica – nu
  • Durabilitate – mica

Se prezinta in forma “retail”, nu are nici o eticheta care sa specifice numele sau producatorul si are un pret foarte mic. Cantitatea de pasta continuta de seringa este destul de mare dar vom vedea daca este o optiune buna pentru “buget redus”. Un aspect negativ ce trebuie mentionat este faptul ca are probleme de omogenitate, liantul prezent sub forma unui ulei foarte lichid se separa destul de repede de cealata componente a pastei.

Smantina
  • Culoare – alba
  • Vascozitate – foarte mica
  • Aplicare – usoara
  • Curatare – grea
  • Compozitie – apa, proteine, grasimi, glucide
  • Conductibilitate electrica – da
  • Durabilitate – foarte mica

Este inclusa in test pentru “distractie” si din curiozitatea de a vedea cum se comporta in comparatie cu celelalte pasta. Nu este o optiune nici intr-un caz datorita aparitiei degradarii in timp scurt. Substantele din care este compusa (apa, proteine, grasimi, glucide) se vor usca foarte repede si transferul de caldura dintre cooler si IHS va avea de suferit iar dupa un ciclu termic se va topi si vor aparea probleme la curatare.

Comentarii

48 comentarii la: 38 de paste termice testate – Iulie 2009

  1. FATHER a scris pe:

    Minunata munca de chinez… 🙂 Ar fi fost bine sa intalnesc acest test inainte sa-mi asamblez ultimul sistem. Poate nu puneam AS5… Ar trebui tradus in engleza; detaliile oferite sunt cu adevarat exceptionale.

  2. Serban a scris pe:

    Felicitari pentru eforturile depuse pentru realizarea acestui test “titanic”.
    Ma bucur pentru locul fruntas obtinut de pasta pe care o folosesc si o sustin, Shin-Etsu Microsi 🙂

  3. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc domnule, nu trebuie sa-ti faci probleme pentru ca diferenta dintre AS5 si IC7 Diamond (adica o pasta “traditionala” foarte performanta) este de numai un grad, pentru ca AS5 mai cistiga 1C dupa perioada de curing, adica dupa procesul de asezare.
    Poti folosi cu incredere si de acum inainte AS5 cu precizarea ca datorita conductivitatii electrice avute trebuie sa fii mai atent cind o aplici (lucru pe care sunt convins ca il stii)

  4. marius a scris pe:

    Foarte meticulos, excelent bonusul despre aplicare, nici nu vreau sa ma gandesc cate greseli se fac din cauza asta si cat se pierde din performanta datorita neatentiei.
    As zice ca e cel mai bun ghid despre pastele termice pe care l-am vazut pana acum(inclusiv siteurile in engleza), keep it one !!!

  5. kpy_here a scris pe:

    Felicitari domnule pentru acest test, care sunt sigur ca o sa devina un test de referinta in Romania. Sunt absolut sigur ca ti-ai petrecut destul de mult timp cu seringa intr-o mana si cu cooler-ul in alta, dar a meritat cu prisosinta. Testul este foarte detaliat, si raspunde la majoritatea intrebarilor pe care unii le aveau (cand zic unii, ma includ si pe mine ) 🙂
    Bafta in continuare

  6. So3oL4Nu a scris pe:

    Felicitari, ai depus multa munca !

    Prin urmare o sa iau un MX2 🙂

    La mai multe baieti, va urmaresc zilnic 🙂

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc domnule, MX-2 este o alegere foarte buna, probabil ca prin toamna dupa ce o sa adun tot ce gasesc foarte bun pe piata voi face un nou test (la fel ca metodologie si conditii) cu cel de fata.

  8. dodysher a scris pe:

    Superb acest review. Felicitarile mele! Si eu folosesc MX 2 sub un Noctua si sincer isi face treaba de minune. Astept MX 3 sunt curios daca va raci mai bine ca MX 2.

  9. Korel a scris pe:

    …unde exista pasiune,apar si rezultate…Il cunosc de mult pe autorul testului si ceva din pasiunea sa s-a lipit si de mine…Am invatat foarte multe de la el.Testul acesta este doar o mica fateta a cunostintelor sale din domeniu.Ca fapt divers, il desconspir ca fiind posesorul unor recorduri mondiale si nationale in domeniul IT.Pacat ca nici o persoana din manegmentul revistelor de specialitate,nu are inteligenta de a folosi uriasa sa experienta…Ar fi benefic tuturor…

  10. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc domnule, daca exista pasiune lucrurile sunt “ceva” mai simple si mai frumoase. Intr-adevar am citeva recorduri mondiale (pe hwbot.org), dar acestea nu ar fi fost posibile daca nu cunosteam comunitatea crazypc si minunatii oameni care fac parte din ea, de la ei am invatat aproape tot ce stiu in ziua de azi, amintesc printre altii pe colegii mei de pe lab501 ):

  11. Monstru a scris pe:

    “Pacat ca nici o persoana din manegmentul revistelor de specialitate,nu are inteligenta de a folosi uriasa sa experienta…Ar fi benefic tuturor…”

    Pai si noi ce facem domnule aici? Viitorul este on-line, de ce sa isi mai piarda omul timpul cu revistele cand poate sari direct la partea interesanta? 🙂

  12. Nu-mi vine sa cred ca ati facut asemenea test :)…sunteti fenomenali…felicitari pt testul mai neobisnuit fata de ce vezi deobicei… o sa imi fie de folos la urmatorul upgrade.

    O revista dedicata de hardware pt entuziasti e o nisa neacoperita si cred ca ar avea succes…viitorul e online dar tot mai placut e sa rasfoiesti “hartie” in loc sa iti strici ochii…de exemplu eu inca cumpar xtrempc desi ce citesc acolo aflu de pe net cu 2-3 saptamani inainte .

  13. Ivanica Gabriel a scris pe:

    God ! Nu intalnesti asa ceva zilnic . Felicitari pt muca depusa (a durat ceva cred). Un foarte bun chart ca sa alegi ce ai nevoie .

  14. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc, o sa mai fie un test in care vor fi incluse cele mai noi si performante paste aparute recent, conditiile de test pastrindu-se aceleasi. Cit despre reviste ce sa zic, si eu citesc inca xpc sau chip chiar daca pe net am informatii mult mai bune si mai noi, dar un pasionat citeste tot ce ii cade in mina, mai invata cite ceva dintr-un loc, se mai distreaza cind citeste in alt loc anumite lucruri care nu prea corespund cu relitatea. O revista pentru entuziasti este o ideie foarte buna dar din pacate nu cred ca este realizabila la noi datorita numarului tot mai mic de pasionati (in adevaratul sens) existent.

  15. Extrem de util articolul, in situatia in care am decis sa-mi asamblez singur viitorul sistem. Deja am cumparat carcasa !!!

  16. Pasta are importanta ei, neindoielnic, dar sa asamblezi un calculator, nu este chiar un simplu joc Lego. Ca si sfat ar fi bine de citit, urmarit demostratii practice si apoi facuta incercarea. Succes tuturor.

  17. Articol de prima mana, informatii de calitate, mai rar gasesti asa ceva. Se vede pasiunea pentru domeniu. Placut impresionat !

  18. gogu23 a scris pe:

    Excelent ! rar de tot vezi un test asa detaliat, trebuie inclus intr-o biblie hardware, :)) daca ar exista asa ceva.

    Bravo !

  19. poparamiro Post author a scris pe:

    Va multumesc pentru aprecieri, intotdeauna este loc de mai bine. Testul urmator de paste sper sa il fac mai bine si mai complex (vreau sa includ pentru cele mai performante 10 paste si un test pe o placa grafica)

  20. Impresionanta postarea si mai ales importanta informatiilor oferite. Personal nu banuiam cat se ascunde in spatele acestei paste.

  21. tata articolelor granny-fucker, esti un adevarat dement, r3sp3ct!

  22. Bravo omu’! BenchmarkReviews are ceva asemanator… dar nu tare imi vine sa-i cred pe cuvant la unele teste… G.J. man 😉
    BTW…daca doresti si ai vreme…din cand in cand ar trebui updatat articolul cu produse noi, mai actuale (vezi AC MX3, Gelid GC2 s.a.m.d…). Morala: O “vazelina” buna, mareste performantele!!! :))) 😉

  23. poparamiro a scris pe:

    Ma bucur ca ati gasit util testul, va fi facut si update-ul care va contine toate pastele noi aparute si performante.

  24. Testul asta e fenomenal. Se vede ca ati investit timp, bani, efort si pasiune ca sa faceti o asemenea treaba. Abia incap toate in poza. :))

  25. util articolul !
    felicitari ! ai muncit mult 🙂

  26. Nu credeam ca e asa importanta pasta termica. Bun articolul.

  27. Excelente sfaturi, multumesc. Primul tutorial complet pe care l-am gasit despre asta.

  28. poparamiro a scris pe:

    Imi pare bine ca ati gasit util testul domnilor

  29. IdI a scris pe:

    Tare treaba cu smantana………..si nici macar nu a iesit pe ultimul loc. Recomandam cercetatorilor din Romania sa se duca la tara sa creasca vaci si sa vina cu cea mai buna pasta termoconductare realizata din smantana. Si nu o luati ca pe o gluma este o diferenta de 13 grade de la forma bruta a smantanei si pana la cea ce a realizat cea mai performanta pasta, prin rafinare.

  30. George a scris pe:

    Diferentele intre paste mi se par cam mari , avand in vedere ca o pasta doar transfera caldura nu face minuni , nu raceste.

    Testul a cuprins multe paste, dar comparativ cu alte teste aparute in afara , rezultatele difera foarte mult , sunt diferente enorme de temperaturi.

    Nici un test nu seamana cu altul.

    Oricum felicitari pentru rabdare. Puteti face si cu 500 de paste test daca ies diferentele astea astronomice.

    PAREREA MEA !

  31. Bun articol,ai facut ceva eforturi sa-l scrii dar merita.

  32. poparamiro Post author a scris pe:

    @ GEORGE – in primul rand multumesc pentru aprecieri.
    Daca te uiti cu atentie la grafic observi ca diferentele intre pastele termice bune sunt chiar mici (se incadreaza in maxim trei grade). La inceputul articolului este descris un mic experiment care arata rolul foarte important ce il are pasta termica, nu face minuni dar nici departe nu e ):
    Conditiile de test au fost cele mai bune posibil (cpu si baza coolerului lapuite, presiune constanta etc..)
    Daca citesti testele bune de afara vei observa aceleasi ~3c diferenta intre pastele de top.
    Ai fi uimit sa vezi ce diferenta exista (la tdp mare) intre o pasta foarte buna si una slaba, mai ales daca baza coolerului nu calca bine pe ihs (adica strat gros de pasta). Diferentele ar fi mult mai mari decat cele din acest test.

  33. TheDragon a scris pe:

    Speechless… review foarte reusit care a atins toate punctele posibile. Am avut ocazia sa citesc alte review-uri ale domnului poparamiro unde am gasit aceeasi daruinta si pasiune. Chiar doream sa vad o lupta face to face intre Mx-2 si ZM-STG1, sa stiu daca ar fi o diferenta intre cele doua. Jos palaria pentru dumneavoasta, munca depusa si sufletul care il puneti in fiecare review. Santate si numai bine.

  34. poparamiro a scris pe:

    @ TheDragon – multumesc la fel

    @ Cooler eficient si silentios pentru E6320 – in acest test nu este prezenta MX-3, dar mai jos ai un link in care este testata. Diferenta dintre paste depinde foarte mult de conditiile de test (tdp, cooler, ventilator, presiunea coolerului, grosimea stratului de pasta etc…)
    http://lab501.ro/racire/cele-mai-bune-paste-termice-metal-vs-carbon-vs-oxizi

  35. Good Morning!!! lab501.ro is one of the most outstanding innovative websites of its kind. I take advantage of reading it every day. I will be back.

  36. Congratulations sir for this test, which is sure to become a test of reference in Romania. I am absolutely sure that you have spent enough time with the syringe in one hand and with the cooler to another site, but worth it abundantly.

  37. Superb acest review,Congratulations sir.

  38. review foarte reusit care a atins toate punctele posibile. Am avut ocazia sa citesc alte review-uri ale domnului poparamiro unde am gasit aceeasi daruinta si pasiune. Chiar doream sa vad o lupta face to face intre Mx-2 si ZM-STG1, sa stiu daca ar fi o diferenta intre cele doua. Jos palaria pentru dumneavoasta, munca depusa si sufletul care il puneti in fiecare review.

  39. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc pentru aprecieri, pasiunea si daruinta sunt atributele principale ale lab501.

    Revenind la STG1, pot sa spun ca am incercat sa ii imbunatatesc performantele in mai multe feluri, dar nu am reusit sa o aduc la nivelul lui MX-2.

    Totusi, pentru cine are deja STG-1, rezultatele cele mai bune se obtin daca dupa aplicare se lasa un timp de 15-30 de minute la uscat.

  40. I am absolutely sure that you have spent enough time with the syringe in one hand and with the cooler to another site, but worth it abundantly.

  41. Pacat ca nici o persoana din manegmentul revistelor de specialitate,nu are inteligenta de a folosi uriasa sa experienta…Ar fi benefic tuturor…

  42. Congratulations sir for this test, which is sure to become a test of reference in Romania.

  43. xobolanu a scris pe:

    Din cauza ta imi iau acuma mx-2.
    Bravo.pentru efortul depus
    respect si apreciere pentru test implicit articol
    ai o bere cu gust de suc de la mine ,daca nu bei alcool.
    app. de curizitate cati bani ai investit in
    “vaselina”?
    ce face pasiunea din oameni…
    te salut.

  44. poparamiro Post author a scris pe:

    Te salut si eu domnule, si te anunt ca merg si mici pe langa bere (fara gust de suc) 🙂

    Revenind la “oile noastre”, poti arunca un ochi si aici:

    http://lab501.ro/racire/t-i-m-battle-old-vs-new

    MX-2 este pasta buna cu un pret grozav, poti sa o folosesti linistit in orice situatie.

    Nu prea conteaza banii, acuma nici sa lipseasca cu desavarsire.

  45. Oyunlar a scris pe:

    ood Morning!!! lab501.ro is one of the most outstanding innovative websites of its kind. I take advantage of reading it every day. I will be back.

  46. Nu credeam ca e asa importanta pasta termica.
    Eu rulasem un timp si fara ea pe un procesor P4 de 3Ghz si nu am observat diferente …

    Oricum e foarte bine de stiut. 😀

  47. poparamiro Post author a scris pe:

    Importanta (influenta) pastei termice scade odata cu micsorarea TDP-ului (mai simplu spus caldura generata de cpu) si cu cresterea suprafatei de contact dintre die (pastila de siliciu)si baza coolerului.

    Planeitatea suprafatelor sau existenta IHS-ului intervin si ele in aceasta “ecuatie”.

  48. Richard a scris pe:

    O revista dedicata de hardware pt entuziasti e o nisa neacoperita si cred ca ar avea succes…viitorul e online dar tot mai placut e sa rasfoiesti “hartie” in loc sa iti strici ochii…de exemplu eu inca cumpar xtrempc desi ce citesc acolo aflu de pe net cu 2-3 saptamani inainte .

Lasa-ne un comentariu: