38 de paste termice testate – Iulie 2009

Scris de: , in categoria: Racire, in 14 July, 2009.

METODA 3:

Aplicarea unui strat foarte subtire pe toata suprafata IHS-ului este folosita in general pentru paste cu vascozitate mica unde riscul ca aerul sa ramana prins inauntru este mai mic dar poate fi recomandata cind sistemul de prindere al coolerului ofera o presiune foarte mica. In cazul in care observati ca aveti o baza a coolerului deformata este bine sa aplicati ceva mai multa pasta si pe ambele suprafate (IHS si baza coolerului).

– push pins, CF2

– push pins, GC-1

.

Rezultate

.

.

Concluzii si observatii

Din diferentele foarte mici pe care le observam in grafic putem trage mai multe concluzii, le vom lua pe rind in ordinea importantei pentru testul nostru. Sistemul de prindere cu push pins atat de blamat isi face treaba foarte bine. Nu sunt un “sustinator” al acestui sistem de prindere, l-am criticat de cate ori am avut ocazia pentru fragilitatea si durabilitatea lui scazuta dar mai ales pentru tensiunea creata in placa de baza. Spun ca isi face treaba foarte bine deoarece chiar si in conditiile aplicarii unei paste cu vascozitate foarte mare este la o diferenta de numai un grad fata de prinderea modata.

Alt aspect foarte important il reprezinta vascozitatea pastei si ce influenta are asupra temperaturii procesorului in cazul in care folosim presiuni diferite. Nu am observat scaderi de performanta in cazul folosirii pastei foarte vascoase in combiantie cu sistem de prindere push pins, adica cu presiune mica.

La final vedem ca metoda de aplicare a pastei termice cauzeaza diferente nesemnificative asupra temperaturii procesorului si pot spune ca daca aveti o metoda preferata de aplicare din aceste trei prezentate o puteti folosi fara probleme, trebuie doar sa aveti grija sa aplicati corect pasta si intr-o cantitate suficienta.

Sper ca ati gasit util acest articol si va mai pot spune ca o sa incerc sa fac un update (un nou articol) in care sa fie incluse paste termice aparuta de curand, cum ar fi Tuniq TX-3, Arctic Cooling MX-3 si noua generatie de paste de la Gelid (GC-2, GC Extreme).

Articolul poate fi comentat si pe forum

Comentarii

48 comentarii la: 38 de paste termice testate – Iulie 2009

 1. review foarte reusit care a atins toate punctele posibile. Am avut ocazia sa citesc alte review-uri ale domnului poparamiro unde am gasit aceeasi daruinta si pasiune. Chiar doream sa vad o lupta face to face intre Mx-2 si ZM-STG1, sa stiu daca ar fi o diferenta intre cele doua. Jos palaria pentru dumneavoasta, munca depusa si sufletul care il puneti in fiecare review.

 2. poparamiro Post author a scris pe:

  Multumesc pentru aprecieri, pasiunea si daruinta sunt atributele principale ale lab501.

  Revenind la STG1, pot sa spun ca am incercat sa ii imbunatatesc performantele in mai multe feluri, dar nu am reusit sa o aduc la nivelul lui MX-2.

  Totusi, pentru cine are deja STG-1, rezultatele cele mai bune se obtin daca dupa aplicare se lasa un timp de 15-30 de minute la uscat.

 3. I am absolutely sure that you have spent enough time with the syringe in one hand and with the cooler to another site, but worth it abundantly.

 4. Pacat ca nici o persoana din manegmentul revistelor de specialitate,nu are inteligenta de a folosi uriasa sa experienta…Ar fi benefic tuturor…

 5. Congratulations sir for this test, which is sure to become a test of reference in Romania.

 6. xobolanu a scris pe:

  Din cauza ta imi iau acuma mx-2.
  Bravo.pentru efortul depus
  respect si apreciere pentru test implicit articol
  ai o bere cu gust de suc de la mine ,daca nu bei alcool.
  app. de curizitate cati bani ai investit in
  “vaselina”?
  ce face pasiunea din oameni…
  te salut.

 7. poparamiro Post author a scris pe:

  Te salut si eu domnule, si te anunt ca merg si mici pe langa bere (fara gust de suc) 🙂

  Revenind la “oile noastre”, poti arunca un ochi si aici:

  http://lab501.ro/racire/t-i-m-battle-old-vs-new

  MX-2 este pasta buna cu un pret grozav, poti sa o folosesti linistit in orice situatie.

  Nu prea conteaza banii, acuma nici sa lipseasca cu desavarsire.

 8. Oyunlar a scris pe:

  ood Morning!!! lab501.ro is one of the most outstanding innovative websites of its kind. I take advantage of reading it every day. I will be back.

 9. Nu credeam ca e asa importanta pasta termica.
  Eu rulasem un timp si fara ea pe un procesor P4 de 3Ghz si nu am observat diferente …

  Oricum e foarte bine de stiut. 😀

 10. poparamiro Post author a scris pe:

  Importanta (influenta) pastei termice scade odata cu micsorarea TDP-ului (mai simplu spus caldura generata de cpu) si cu cresterea suprafatei de contact dintre die (pastila de siliciu)si baza coolerului.

  Planeitatea suprafatelor sau existenta IHS-ului intervin si ele in aceasta “ecuatie”.

 11. Richard a scris pe:

  O revista dedicata de hardware pt entuziasti e o nisa neacoperita si cred ca ar avea succes…viitorul e online dar tot mai placut e sa rasfoiesti “hartie” in loc sa iti strici ochii…de exemplu eu inca cumpar xtrempc desi ce citesc acolo aflu de pe net cu 2-3 saptamani inainte .

Lasa-ne un comentariu: