38 de paste termice testate – Iulie 2009

Scris de: , in categoria: Racire, in 14 July, 2009.

.

Voi incepe acest articol putin mai neconventional spunand ca am facut un mic experiment practic in care am montat un cooler pe procesor fara a pune pasta termica. Care a fost rezultatul? In mai putin de un minut temperatura se apropia de 100oC si a trebuit sa opresc programul de test, situatie obtinuta in cazul in care procesorul si coolerul erau lapuite, adica cel mai bun contact posibil intre suprafata procesorului (IHS) si baza coolerului. Intamplarea de mai sus ne arata importanta deosebita pe care o are pasta termo-conductoare in procesul de asigurare a unor temperaturi cat mai scazute de functionare pentru procesor. In acest articol vom incerca sa aflam daca performanta pastelor termice a evoluat concomitent cu cea a coolerelor si cu caldura generata de catre procesoare si, bineinteles, vom testa cele mai bune paste existente. Inainte de a incepe testul propriu-zis, vom vorbi putin despre rolul pastei termo-conductoare, despre cele mai raspandite tipuri de pasta precum si despre compozitia acestora.

Pasta termica este folosita pentru a asigura un transfer maxim de caldura de la IHS-ul procesorului spre baza coolerului, acest lucru facandu-se prin umplerea spatiilor goale existente intre cele doua supafate si implicit a microfisurilor de la suprafata metalelor care le compun. Daca nu folosim pasta termica spatiul dintre IHS-ul procesorului si baza coolerului va contine aer, care este un conducator slab de caldura, facand imposibila functionarea procesorului din cauza temperaturilor mari atinse.

In compozitia pastei termice intra doua materiale de baza care ii asigura proprietatile:

microparticulele

liantul

Microparticulele trebuie sa fie cat mai bune conducatoare de caldura si intr-o concentratie cat mai mare deoarece acest lucru confera performanta pastei. Printre cele mai folosite feluri de microparticule se afla diferite tipuri de oxizi (beriliu, zinc, aluminiu) si pulberi sintetice de argint sau diamant. Fara sa intram in foarte multe detalii trebuie totusi sa mai mentionam ca un factor important in performanta pastei este marimea microparticulei, adica este bine ca acea pulbere sa fie cat mai fina pentru a putea sa aiba o densitate mare si a se aseza foarte bine in microfisuri.

Liantul are si el un rol foarte important, contine diferite tipuri de uleiuri polisintetice si trebuie sa fie de o calitate cat mai buna deoarece el asigura o alta caracterisitca importanta pastei: durabilitatea. Un liant de slaba calitate se va usca in timp iar microparticulele isi vor pierde aderenta intre ele si bineinteles cu suprafata IHS-ului si a bazei coolerului, performanta avand de suferit.

O categorie de paste termice mai aparte o reprezinta cele bazate pe metale lichide. Acestea au in compozitie aliaje metalice pe baza de indiu/galiu si mai nou galistan. Acestea au avut o comportare foarte buna in test, ramane insa de vazut daca celelalte paste termice au reusit sa le ajunga sau sa le intreaca. Mai multe lucruri interesante despre pastele bazate pe metale lichide veti putea putin mai tirziu.

In continuare vom trece la testul propriu-zis, pentru care am incercat sa adun toate pastele termice nou aparute pentru a le include intr-un test care sa ramana de referinta.

Comentarii

48 comentarii la: 38 de paste termice testate – Iulie 2009

 1. review foarte reusit care a atins toate punctele posibile. Am avut ocazia sa citesc alte review-uri ale domnului poparamiro unde am gasit aceeasi daruinta si pasiune. Chiar doream sa vad o lupta face to face intre Mx-2 si ZM-STG1, sa stiu daca ar fi o diferenta intre cele doua. Jos palaria pentru dumneavoasta, munca depusa si sufletul care il puneti in fiecare review.

 2. poparamiro Post author a scris pe:

  Multumesc pentru aprecieri, pasiunea si daruinta sunt atributele principale ale lab501.

  Revenind la STG1, pot sa spun ca am incercat sa ii imbunatatesc performantele in mai multe feluri, dar nu am reusit sa o aduc la nivelul lui MX-2.

  Totusi, pentru cine are deja STG-1, rezultatele cele mai bune se obtin daca dupa aplicare se lasa un timp de 15-30 de minute la uscat.

 3. I am absolutely sure that you have spent enough time with the syringe in one hand and with the cooler to another site, but worth it abundantly.

 4. Pacat ca nici o persoana din manegmentul revistelor de specialitate,nu are inteligenta de a folosi uriasa sa experienta…Ar fi benefic tuturor…

 5. Congratulations sir for this test, which is sure to become a test of reference in Romania.

 6. xobolanu a scris pe:

  Din cauza ta imi iau acuma mx-2.
  Bravo.pentru efortul depus
  respect si apreciere pentru test implicit articol
  ai o bere cu gust de suc de la mine ,daca nu bei alcool.
  app. de curizitate cati bani ai investit in
  “vaselina”?
  ce face pasiunea din oameni…
  te salut.

 7. poparamiro Post author a scris pe:

  Te salut si eu domnule, si te anunt ca merg si mici pe langa bere (fara gust de suc) 🙂

  Revenind la “oile noastre”, poti arunca un ochi si aici:

  http://lab501.ro/racire/t-i-m-battle-old-vs-new

  MX-2 este pasta buna cu un pret grozav, poti sa o folosesti linistit in orice situatie.

  Nu prea conteaza banii, acuma nici sa lipseasca cu desavarsire.

 8. Oyunlar a scris pe:

  ood Morning!!! lab501.ro is one of the most outstanding innovative websites of its kind. I take advantage of reading it every day. I will be back.

 9. Nu credeam ca e asa importanta pasta termica.
  Eu rulasem un timp si fara ea pe un procesor P4 de 3Ghz si nu am observat diferente …

  Oricum e foarte bine de stiut. 😀

 10. poparamiro Post author a scris pe:

  Importanta (influenta) pastei termice scade odata cu micsorarea TDP-ului (mai simplu spus caldura generata de cpu) si cu cresterea suprafatei de contact dintre die (pastila de siliciu)si baza coolerului.

  Planeitatea suprafatelor sau existenta IHS-ului intervin si ele in aceasta “ecuatie”.

 11. Richard a scris pe:

  O revista dedicata de hardware pt entuziasti e o nisa neacoperita si cred ca ar avea succes…viitorul e online dar tot mai placut e sa rasfoiesti “hartie” in loc sa iti strici ochii…de exemplu eu inca cumpar xtrempc desi ce citesc acolo aflu de pe net cu 2-3 saptamani inainte .

Lasa-ne un comentariu: