Metodologie testare waterblock-uri CPU si VGA 2024

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 28 February, 2024.

Metodologie

 

Asa cum obisnuim de ceva timp, testam coolerele in conditii real-life, asa cum le vor utiliza multi dintre voi acasa. In acest scop, vom monta waterblock-ul intr-un sistem realizat special, iar masuratorile vor fi efectuate open-air. Utilitarul folosit pentru testare a fost OCCT V12, din care am rulat testul Linpack cu librariile v2021 timp de 15 de minute. Pentru inregistrarea temperaturilor am folosit HWiNFO64, din care am extras cea mai mare temperatura atinsa in decursul celor 15 minute. In grafice vom trece insa Δt in oC, socotit ca diferenta dintre temperatura maxima atinsa si temperatura lichidului din loop. In cazul sistemelor de racire cu lichid, aceasta este cea mai buna metoda de a normaliza rezultatele obtinute si de a scoate din ecuatie temperatura ambientala.

Testele incep doar dupa ce loop-ul a fost aerisit complet, iar ventilatoarele si pompa sunt coborate mai jos pentru a permite procesorului sa depaseasca 90 oC (pas important pentru asezarea pastei termice). Consistenta rezultatelor este verificata prin minim 3 rulari executate cu o pauza de 10 minute intre ele pentru a permite temperatura lichidului sa revina la normal.

 

La final

 

Desigur orice noua metodologie implica testarea si verificarea unui numar ridicat de parametrii, activitate pe care am intreprins-o de altfel intensiv in ultimele saptamani. Pana la sfarsitul saptamanii veti putea vedea primul review al unui waterblock folosind noua metodologie de testare LAB501, acest articol fiind si un round-up al celor mai populare waterblock-uri de pe piata care au fost achizitionate de catre noi special pentru acest proiect. Pana atunci insa, mai aveti putin de asteptat, prilej tocmai bun pentru a digera cum se cuvine acest articol de metodologie. Tot ce ne mai ramane acum este sa ne hotaram carui cooler nou lansat sa ii oferim onoarea de a inaugura metodologia noastra. Hmm… oare care dintre ele va fi aubiectul nostru?

 

 

Comentarii

10 comentarii la: Metodologie testare waterblock-uri CPU si VGA 2024

  1. Cristi a scris pe:

    Eu am reușit sa disip 800W cu un FDL100N50F cositorit pe bucata solida de cupru 4x4x0,5cm prinsa pe un radiator imens de aluminiu de 4Kg și un ventilator de 120mm la 6000rpm

  2. matose Post author a scris pe:

    Fain! Cu ce ai condus MOSFET-ul? Eu nu am nevoie de mai mult de 350W insa construiesc un controller digital bazat pe Arduino pt a putea varia precis puterea dezvoltata

  3. Costin a scris pe:

    Cred că testarea cu mosfetul ar fi de preferat deoarece în modul acesta puteti descoperi până la ce TDP poate face față o soluție de răcire.

    Am văzut că unele coolere sunt cotate pentru un anumit TDP de producător, în majoritatea cazurilor fiind mai mic de 300W.
    Altfel, testul ar confirma doar dacă soluția de răcire testată poate ține sau nu sub control 300W.
    Temperatura poate să varieze considerabil de la câțiva zeci de wați și din cauze variate..

    Cazul meu, 11700K + Alpahcool XPX + backplate metalic
    La 200W, cel mai fierbinte nucleu se duce la 60C, la 240W -> 70C, iar apa din loop rămâne la aceiași temperatură, celelalte variabile: RPM pompă + venturi(full rpm) și temp mediu ambiant rămânând constante.

    Aș spune că în cazul meu, WB-ul începe să își arate limitările de la 200W în sus.
    Restul loopului: Alphacool Core 200 + Apex pump, 2 rad 360×45 x-flow, 6 x BQ SW pro 4

  4. Costin a scris pe:

    P.S.
    Din ce am citit pe diverse grupuri de watercooling, cuplele rapide de la alphacool ar limita destul de mult debitul
    Cred că pot fi eliminate lejer din loop. Nu le văd utilitatea..
    Ce as pune în loop în partea de sus: un teu + robinet, ca să aerisesc mai ușor

  5. matose Post author a scris pe:

    Sunt foarte utile pentru ca nu trebuie sa golesti loop-ul de fiecare data cand schimbi waterblock-ul. Daca le folosesti la toate waterblock-urile testate nu este nici-o problema, oricum flow-ul e suficient (~ 180L/h). Pentru aerisire am capac cu aerisire automata de la Bitspower

  6. matose Post author a scris pe:

    Nu se poate simula cu MOSFET exact conditiile de performanta pe un procesor Intel / AMD din foarte multe motive (dispunerea pastilelor pe die, etc). Il vom folosi initial pentru paste termice, apoi in functie de rezultate este posibil sa-l bagam si in articolele de coolere / AIO / waterblock-uri ca o completare a testelor real-life insa nu le vor inlocui.

  7. Ovidiu a scris pe:

    Personal mi-as dori sa vad cum se comporta waterblock-ul Heatkiller sau cel de la Alphacool cum se comporta in primul articol. Mi se par cele mai interesante si din cate am mai citit cred ca sunt si cele mai performante.

  8. Attila a scris pe:

    Noile modele de waterblock pentru gpu de la Alphacool in performanta de racire lau trecut pe cei de la EKWB. Sa vedem alphacool.

    Acum cativa ani m-am saturat de zgomotul ventilatoarelor, de temperaturile ridicate de la rasnita mea de cafea de 800-1000w pentru randare si am trecut la racirea pe apa custom mult mai silentioasa. De 3 ani merge fara probleme silentios cu doua radiatoare externe, iarna raceste aproape pasiv si numai in timpul randarii se pornesc ventilatoarele.

    -cpu block pt threadripper si radiator extern MO-RA3, rezervor bor silicat si D5-DUALTOP Modul de la Watercool – calitate si design german

    -fitinguri, tub felxibil, distribuitor Manifold si gpu block cu active blackplate pt cele doua rtx 3090 de la EKWB – nu ma dezamagit firma slovena, calitate apropiata de watercool

    -debimetru high flow next si pentru monitorizare fan control Octo de la Aquatuning – calitate si ingienozitate germana

    -doua perechi de cupla rapida Q3D intre pc si radiator extern de la Koolance reduce din debit dar am macar mobilitate pentru curatirea semestriala.

  9. matose Post author a scris pe:

    Faina configuratia, arata bine de tot

  10. Cristi a scris pe:

    Pentru a comanda MOSFET-ul eu folosesc o placa de Electronic Load de la ATORCH AliExpress https://www.aliexpress.com/item/1005001345772275.html

Lasa-ne un comentariu: