Metodologie testare waterblock-uri CPU si VGA 2024
Cuvant inainte
Anul trecut in august am definit o noua metodologie pentru testele de coolere pe aer si AIO-uri, iar de atunci am testat un numar semnificativ de sisteme de racire. Cum inca mai sunt printre noi destui entuziasti pentru care AIO-urile – fie ele si de 360mm sau 420mm – sunt insuficiente, am pus la punct o metodologie de testare prin intermediul careia putem testa waterblock-uri pentru procesoare sau placi video. Aceasta se va folosi de platforma prezenta in cadrul metodologiei de coolere pe aer si AIO-uri insa, pentru o separare mai clara a performantelor, TDP-ul va urca la 300W.
La fel ca si in cazul metodologiei anterioare, pe langa o repetabilitate maxima a rezultatelor, scopul nostru este utilizarea indelungata a acestei platforme, pentru a permite comparatia directa a cat mai multe produse. Daca in cazul coolerelor pe aer si AIO-urilor am lucrat cateva saptamani, in cazul platformei de testare waterblock-uri timpul a fost de ordinul lunilor. Alegerea componentelor de watercooling folosite, calibrarea senzorilor precum si pretestarea atenta ocupand mult mai mult timp decat am preconizat initial. Vom avea masuratori de debit pentru a determina restrictivitatea fiecarui waterblock, precum si monitorizarea exacta a temperaturii din loop pentru normalizarea rezultatelor.
Totul este bine cand se termina cu bine iar eu sunt fericit ca in sfarsit pot sa va povestesc despre acest proiect la care am lucrat in ultimul timp. In poza de mai jos aveti un spoiler cu sistemul de test, insa pe pagina urmatoare putem vedea in detaliu platforma de test.
Comentarii
Eu am reușit sa disip 800W cu un FDL100N50F cositorit pe bucata solida de cupru 4x4x0,5cm prinsa pe un radiator imens de aluminiu de 4Kg și un ventilator de 120mm la 6000rpm
Fain! Cu ce ai condus MOSFET-ul? Eu nu am nevoie de mai mult de 350W insa construiesc un controller digital bazat pe Arduino pt a putea varia precis puterea dezvoltata
Cred că testarea cu mosfetul ar fi de preferat deoarece în modul acesta puteti descoperi până la ce TDP poate face față o soluție de răcire.
Am văzut că unele coolere sunt cotate pentru un anumit TDP de producător, în majoritatea cazurilor fiind mai mic de 300W.
Altfel, testul ar confirma doar dacă soluția de răcire testată poate ține sau nu sub control 300W.
Temperatura poate să varieze considerabil de la câțiva zeci de wați și din cauze variate..
Cazul meu, 11700K + Alpahcool XPX + backplate metalic
La 200W, cel mai fierbinte nucleu se duce la 60C, la 240W -> 70C, iar apa din loop rămâne la aceiași temperatură, celelalte variabile: RPM pompă + venturi(full rpm) și temp mediu ambiant rămânând constante.
Aș spune că în cazul meu, WB-ul începe să își arate limitările de la 200W în sus.
Restul loopului: Alphacool Core 200 + Apex pump, 2 rad 360×45 x-flow, 6 x BQ SW pro 4
P.S.
Din ce am citit pe diverse grupuri de watercooling, cuplele rapide de la alphacool ar limita destul de mult debitul
Cred că pot fi eliminate lejer din loop. Nu le văd utilitatea..
Ce as pune în loop în partea de sus: un teu + robinet, ca să aerisesc mai ușor
Sunt foarte utile pentru ca nu trebuie sa golesti loop-ul de fiecare data cand schimbi waterblock-ul. Daca le folosesti la toate waterblock-urile testate nu este nici-o problema, oricum flow-ul e suficient (~ 180L/h). Pentru aerisire am capac cu aerisire automata de la Bitspower
Nu se poate simula cu MOSFET exact conditiile de performanta pe un procesor Intel / AMD din foarte multe motive (dispunerea pastilelor pe die, etc). Il vom folosi initial pentru paste termice, apoi in functie de rezultate este posibil sa-l bagam si in articolele de coolere / AIO / waterblock-uri ca o completare a testelor real-life insa nu le vor inlocui.
Personal mi-as dori sa vad cum se comporta waterblock-ul Heatkiller sau cel de la Alphacool cum se comporta in primul articol. Mi se par cele mai interesante si din cate am mai citit cred ca sunt si cele mai performante.
Noile modele de waterblock pentru gpu de la Alphacool in performanta de racire lau trecut pe cei de la EKWB. Sa vedem alphacool.
Acum cativa ani m-am saturat de zgomotul ventilatoarelor, de temperaturile ridicate de la rasnita mea de cafea de 800-1000w pentru randare si am trecut la racirea pe apa custom mult mai silentioasa. De 3 ani merge fara probleme silentios cu doua radiatoare externe, iarna raceste aproape pasiv si numai in timpul randarii se pornesc ventilatoarele.
-cpu block pt threadripper si radiator extern MO-RA3, rezervor bor silicat si D5-DUALTOP Modul de la Watercool – calitate si design german
-fitinguri, tub felxibil, distribuitor Manifold si gpu block cu active blackplate pt cele doua rtx 3090 de la EKWB – nu ma dezamagit firma slovena, calitate apropiata de watercool
-debimetru high flow next si pentru monitorizare fan control Octo de la Aquatuning – calitate si ingienozitate germana
-doua perechi de cupla rapida Q3D intre pc si radiator extern de la Koolance reduce din debit dar am macar mobilitate pentru curatirea semestriala.
Faina configuratia, arata bine de tot
Pentru a comanda MOSFET-ul eu folosesc o placa de Electronic Load de la ATORCH AliExpress https://www.aliexpress.com/item/1005001345772275.html
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube