Round-up – Polartherm X8 & X10 – 11 paste termice testate
Multi dintre utilizatorii de PC-uri au observat, probabil, la un moment dat, ca temperaturile raportate in cazul CPU-ului sau GPU-ului au inceput sa creasca, uneori alarmant, desi nimic nu se schimbase in modul de utilizare al componentei respective, iar coolerul parea sa functioneze normal. In cazul in care curatarea de praf a sistemului nu a rezolvat problema, explicatia este simpla: vinovatul pentru situatia respectiva era pasta termoconductoare.
Desi este una dintre componentele esentiale bunei functionari a oricarui calculator, alegerea pastei termoconductoare este adesea lasata pe ultimul loc in cazul unui upgrade sau al achizitiei unui nou sistem. Majoritatea utilizatorilor folosesc pasta care vine pre-aplicata pe baza coolerului, care ofera o performanta suficienta pentru sisteme care nu sunt energofage sau functioneaza la frecventele standard, dar devine o piedica in cazul in care se incearca folosirea CPU/GPU dincolo de frecventele si voltajele default. Atunci cand caldura disipata de CPU/GPU creste, diferenta dintre o pasta termoconductoare performanta si una banala poate deveni semnificativa. Totodata, toate pastele termoconductoare au o durata de viata, iar aplicarea lor ar trebui facuta periodic, la un interval de cateva luni.
Acest test comparativ isi propune sa evalueze performanta catorva paste termoconductoare care se gasesc in acest moment pe piata si sa stabileasca daca acestea pot face diferenta in cazul utilizarii unui procesor cu un TDP ridicat. Inainte de a prezenta rezultatele obtinute, cateva informatii cu caracter general despre rolul pastei termoconductoare, cele mai des intalnite tipuri de paste si despre compozitia acestora.
Comentarii
Super cadou de Crăciun! Sa aveti parte de sărbători cu bucurie si relaxare!
Salut Traian!
Un articol de exceptie, detaliata, cu multe explicatii. Sunt un utilizator vechi de MX-4 si am considerat de foarte mult timp ca ofera cel mai bun raport calitate/pret/cantitate de pe piata. Testul pe care l-ai facut tu demonstreaza inca o data acest lucru.
Legat de concluzie, posibil ca avem diferente asa de mici intre paste pentru ca avem un IHS custom care ar elimina posibilele probleme dintr-un scenariu real world?
Multumim pentru test,
ati putea sa refaceti testul si pentru un procesor AMD din seria 9000 ?
(9800X3D, 9900X3D cand va aparea, sau 9900X)
De asemenea,
tot pentru noile platforme AMD,
m-ar interesa foarte mult niste teste cu RAM 6400, 6600, 6800 MT/s
dor – multumim la fel!
Dragos – indiscutabil, diferentele sunt mici deoarece sistemul (IHS, prindere, etc) este perfect optimizat.
Lucian – ordinea pastelor nu se schimba in functie de procesor. Cat despre RAM, nu toate procesoarele sustin frecventele alea fara probleme. Oriccum, diferentele sunt mici.
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube