Round-up – Polartherm X8 & X10 – 11 paste termice testate
Multi dintre utilizatorii de PC-uri au observat, probabil, la un moment dat, ca temperaturile raportate in cazul CPU-ului sau GPU-ului au inceput sa creasca, uneori alarmant, desi nimic nu se schimbase in modul de utilizare al componentei respective, iar coolerul parea sa functioneze normal. In cazul in care curatarea de praf a sistemului nu a rezolvat problema, explicatia este simpla: vinovatul pentru situatia respectiva era pasta termoconductoare.
Desi este una dintre componentele esentiale bunei functionari a oricarui calculator, alegerea pastei termoconductoare este adesea lasata pe ultimul loc in cazul unui upgrade sau al achizitiei unui nou sistem. Majoritatea utilizatorilor folosesc pasta care vine pre-aplicata pe baza coolerului, care ofera o performanta suficienta pentru sisteme care nu sunt energofage sau functioneaza la frecventele standard, dar devine o piedica in cazul in care se incearca folosirea CPU/GPU dincolo de frecventele si voltajele default. Atunci cand caldura disipata de CPU/GPU creste, diferenta dintre o pasta termoconductoare performanta si una banala poate deveni semnificativa. Totodata, toate pastele termoconductoare au o durata de viata, iar aplicarea lor ar trebui facuta periodic, la un interval de cateva luni.
Acest test comparativ isi propune sa evalueze performanta catorva paste termoconductoare care se gasesc in acest moment pe piata si sa stabileasca daca acestea pot face diferenta in cazul utilizarii unui procesor cu un TDP ridicat. Inainte de a prezenta rezultatele obtinute, cateva informatii cu caracter general despre rolul pastei termoconductoare, cele mai des intalnite tipuri de paste si despre compozitia acestora.
Comentarii