Round-up – Polartherm X8 & X10 – 11 paste termice testate
Concluzii
Dupa cateva zeci de run-uri de Cinebench R24, cateva ore alocate fiecarei paste si numeroase montari/demontari ale AIO-ului, cu scopul de a obtine cele mai bune, consistente si reproductibile rezultate, o prima concluzie ar fi aceea ca diferentele dintre paste sunt mici chiar la o incarcare termica ridicata a procesorului (300W). Intre cea mai performanta pasta din test, Thermal Grizzly Kryonaut Extreme, si cea cu comportamentul cel mai slab, GD900, diferenta este de aproximativ 2.5°C.
Desi diferentele de 1-2°C pot fi considerate ca incadrandu-se in limita variatiilor experimentale, se pot observa diferente constante intre pastele testate, unele mentinand procesorul la temperaturi mai mici, chiar daca temperatura ambientala era usor mai ridicata. Thermal Grizzly Kryonaut Extreme este castigatoarea la capitolul performanta a acestui test. Ea este urmata la distanta mica, aproximativ 0.5°C, de grupul format din Kingpin Cooling KPx, ARCTIC MX-6, ARCTIC MX-4 si Polartherm X10, care sunt despartite de aproximativ 0.6°C intre cea mai buna si cea mai slaba. O a treia categorie din punct de vedere al performantei include Splave ONE, Alphacool Apex si Alphacool Subzero. Clasamentul este incheiat de Gelid GC-4, Polartherm X8 si GD900.
Asa cum era de asteptat, avand in vedere provenienta (China) si locul de comercializare (Aliexpress), cel mai bun raport pret/performanta il ofera GD900, mai ales pentru cei care au nevoie de cantitati foarte mari de pasta termoconductoare si sunt dispusi sa sacrifice 2-3°C. Aceasta poate fi cumparata la seringa de 30 g pentru aproximativ 4 euro, suma la care ceilalti competitori din test nu au alternative sau pot oferi maxim o seringa de 1-3 g. O alternativa cu performanta foarte buna, care se afla de ceva timp pe piata, este ARCTIC MX-4, care poate fi cumparata la seringa de 45 g pentru aproximativ 50 lei.
La capitolul performanta, Thermal Grizzly Kryonaut Extreme iese castigatoare, insa are un pret destul de ridicat, ceea ce o recomanda doar acelora care doresc temperaturi minime indiferent de suma platita sau care planuiesc folosirea acesteia inclusiv pentru aplicatii subzero. Pentru cei care cauta alternative similare ca performanta, dar cu un raport performanta/pret superior, variantele sunt ARCTIC MX-6, ARCTIC MX-4, dar si unul dintre subiectii testului nostru de astazi, Polartherm X10.
Noile paste termice lansate de Polartherm au o formula echilibrata, cu o vascozitate optima, iar pretul este unul deosebit de prietenos: 2.9 euro pentru 2 g in cazul lui X8 si 3.9 euro pentru aceeasi cantitate de X10. Din testele noastre, Polartherm X8 se dovedeste o varianta potrivita pentru integratorii de sisteme, avand in vedere disponibilitatea in cantitati de pana la 40 g (14.9 euro), dar si rezultatele remarcabile obtinute la diferenta dintre cel mai cald si cel mai rece nucleu, unde iese castigatoare. Cu toate acestea, X8 nu se apropie suficient de mult de ARCTIC MX-4, care se dovedeste mai performanta si ofera rezultate mai consistente, tubul de 45 g avand un pret imbatabil (50 lei).
Pe de alta parte, Polartherm X10 a demonstrat un salt consistent de performanta fata de fratele sau mai mic, performanta sa fiind la nivelul MX-4 si MX-6. Una peste alta, pot spune ca produsele celor de la Polartherm sunt reusite, venind cu un raport pret/performanta competitiv, insa, la fel cum am vazut si in cazul AIO-urilor, ARCTIC ramane un concurent de temut, mai ales prin pretul agresiv setat.
Comentarii
Super cadou de Crăciun! Sa aveti parte de sărbători cu bucurie si relaxare!
Salut Traian!
Un articol de exceptie, detaliata, cu multe explicatii. Sunt un utilizator vechi de MX-4 si am considerat de foarte mult timp ca ofera cel mai bun raport calitate/pret/cantitate de pe piata. Testul pe care l-ai facut tu demonstreaza inca o data acest lucru.
Legat de concluzie, posibil ca avem diferente asa de mici intre paste pentru ca avem un IHS custom care ar elimina posibilele probleme dintr-un scenariu real world?
Multumim pentru test,
ati putea sa refaceti testul si pentru un procesor AMD din seria 9000 ?
(9800X3D, 9900X3D cand va aparea, sau 9900X)
De asemenea,
tot pentru noile platforme AMD,
m-ar interesa foarte mult niste teste cu RAM 6400, 6600, 6800 MT/s
dor – multumim la fel!
Dragos – indiscutabil, diferentele sunt mici deoarece sistemul (IHS, prindere, etc) este perfect optimizat.
Lucian – ordinea pastelor nu se schimba in functie de procesor. Cat despre RAM, nu toate procesoarele sustin frecventele alea fara probleme. Oriccum, diferentele sunt mici.
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube