Test practic – EK Fluid Gaming A240 vs Antec Mercury 360 vs be Quiet! Silent Loop 360 vs MSI Core Frozr XL

Scris de: , in categoria: Racire, in 25 August, 2017.

Introducere

 
Desi traim vremuri in care copiii cresc alaturi de tableta sau smartphone, acestea inlocuind de mult batranul PC in scop de socializare sau informare, exista in continuare utilizatori cu adevarat pasionati, chiar si in randul tinerei generatii. Motivul este unul destul de simplu – puterea de calcul pe care PC-urile actuale o ofera, precum si disponibilitatea unui numar urias de jocuri pentru aceasta platforma, jocuri gandite de cele mai multe ori pentru a functiona pe PC.

Stiu, stiu, multe titluri se lanseaza in zilele noastre pe consola, versiunea de PC fiind o portare. Cu toate acestea, titluri precum League of Legends, Dota 2 sau Counter Strike: Global Offensive sunt gandite pentru PC, iar aceste titluri se numara printre cele mai populare in momentul de fata, facand parte din fenomenul e-Sports, care inglobeaza zeci de milioane de jucatori, de la profesionisti si pana la simpli pasionati.

Un alt motiv pentru care PC-ul este in continuare unul dintre cele mai intalnite piese de… “mobilier” in gospodariile moderne este versatilitatea oferita de raportul putere de calcul / pret. Astfel, indiferent daca discutam despre temele celui mic, despre un proiect pentru locul de munca sau despre relaxare, PC-ul ramane in continuare o piesa centrala a familiei secolului XXI.

Exista, desigur, mai multe categorii de utilizatori de PC, de la bunicul care are trecuta pe hartie pas cu pas secventa deschiderii programului de mesagerie + webcam pentru a se bucura zilnic de comunicarea cu cei dragi si pana la adevarati maniaci care isi construiesc singuri PC-urile, monitorizeaza fiecare aspect cu atentie si regleaza la MHz / mV modul de functionare al bestiei.

Desigur, cei din urma nu reprezinta majoritatea utilizatorilor de PC, cu toate acestea, atat maniacii cat si cei care folosesc PC-ul in proportie de 90% pentru jocuri, au cateva preocupari comune. Cele mai intalnite sunt performanta de care dau dovada si temperaturile pe care le ating in timpul functionarii cele mai importante componente ale PC-ului. De altfel, acestea sunt si principalele motive pentru care un simplu utilizator incepe sa se documenteze in legatura cu aspecte “oculte” cum ar fi overclocking-ul sau sistemele de racire performante.

Overlocking pentru cateva cadre pe secunda in plus in jocuri, respectiv sisteme de racire performante pentru a linisti “piticul” de pe creier care se tot intreaba “e ok temperatura asta pentru procesorul asta”? Asa incepe de cele mai multe ori procesul de auto-cultivare prin care trec toti simpli utilizatori care ajung mai devreme sau mai tarziu pasionati… si de ce nu… maniaci. Ore intregi petrecute pe site-uri de profil, pe forumuri sau, mai nou, pe grupuri de Facebook sau Reddit, totul in cautarea componentelor potrivite, setarilor ideale si pana la urma… a linistii sufletesti.

LAB501 a fost intotdeuna un bastion al performantei absolute, al testelor detaliate si al maniacilor. Cu toate acestea, de ce sa nu o recunoastem, in ultimii ani am inceput sa adresam o gama mai larga de utilizatori, inclusiv cei care sunt interesati doar de raspunsul punctual la cateva intrebari care ii macina (performanta, temperatura). Motivul este destul de simplu – maniaci am ramas destul de putini, in timp ce oamenii pasionati care au nevoie de informatii specifice inainte de o achizitie alcatuiesc majoritatea celor care ne citesc.

Tocmai de aceea, pe langa testele extreme sau studiile de performanta absoluta ale colegului Ramiro, in ultimii ani am realizat si o serie de teste practice sau prezentari ale anumitor componente, pentru aceasta categorie de cititori. Pentru mine personal, nu exista si nu vor exista vreodata articole dedicate racirii care sa se ridice la inaltimea studiilor colegului Poparamiro. Daca vreti sa vedeti care este cel mai bun cooler sau cea mai buna pasta termica, va recomand sa asteptati acele momente in care ursul iese din barlog, porneste infernala platforma de teste in zgomotul inuman al Delte-lor, hraneste procesorul cu tensiune asa cum hranea Harap-Alb calul cu jaratec, iar rezultatele se astern pe hartie in timp ce haiducul mormaie nemultumit sunete neinteligibile, printre care reusim sa discernem uneori aprecieri nu tocmai subtile legate de linia materna a celui care a gandit sistemul de prindere.

Acestea sunt adevaratele teste de coolere LAB501, teste care pun fata in fata cei mai performanti concurenti si care ne indica odata la cativa ani directia in care trebuie sa privim daca ne aflam in cautarea celui mai bun air cooler, celui mai bun AIO, respectiv a celei mai bune paste termice. Totusi, asa cum spuneam mai devreme, din cand in cand vom avea de-a face si cu cate un test practic, in cadrul caruia nu cautam cel mai performant sistem de racire in termeni absoluti, ci comportamentul anumitor solutii de racire in conditii reprezentative pentru o mare parte din cititori. Un astfel de caz este si articolul de fata, in care am decis sa comparam cateva sisteme de racire lansate anul acesta, in conditiile in care, poate, le veti utiliza si voi.

 

Comentarii

Un comentariu la: Test practic – EK Fluid Gaming A240 vs Antec Mercury 360 vs be Quiet! Silent Loop 360 vs MSI Core Frozr XL

  1. Bogdan Petriceicu Mujdeu a scris pe:

    Ce fierbinte e Krappy Lake =))

Lasa-ne un comentariu: