Test practic – EK Fluid Gaming A240 vs Antec Mercury 360 vs be Quiet! Silent Loop 360 vs MSI Core Frozr XL

Scris de: , in categoria: Racire, in 25 August, 2017.

Concluzii

 
Dupa cum spuneam la inceputul acestui articol, cand vine vorba despre performanta absoluta a sistemelor de racire va recomand cu incredere testele colegului nostru Ramiro, acestea fiind gandite special pentru a evidentia si cea mai mica slabiciune in constructia unui sistem de racire. In cazul de fata, discutam despre un test practic, in cadrul caruia am incercat sa raspundem catorva intrebari. In primul rand, am ales o situatie care poate fi intalnita cu usurinta in randurile cititorilor – un procesor Kaby Lake stock sau overclockat, in conditiile verii in Bucuresti.

In al doilea rand, am vrut sa vedem cum se comporta unul dintre cele mai accesibile circuite de racire cu lichid de pe piata, prin comparatie cu doua AIO-uri high-end si un air cooler de top. Toate produsele testate in acest articol au fost lansate in preajma Computex-ului (Mai/Iunie 2017), deci pot fi considerate de ultima generatie. Din punct de vedere al pretului, discutam despre produse destul de apropiate, EK Fluid Gaming A240 avand un pret recomandat de vanzare de 170 Euro, Antec Mercury 360 125 Euro, be Quiet! Silent Loop 360 159 Euro, iar MSI Core Frozr XL 99 Euro.

Evident, cel mai accesibil este air cooler-ul, in timp ce distinctia bang for the buck merge la Antec Mercury 360, care reuseste sa fie cel mai performant sistem de racire din testul nostru fiind in acelasi timp unul dintre cele mai accesibile. be Quiet! Silent Loop 360 este cel mai silentios sistem de racire din testul de astazi, fiind de asemenea singurul sistem de racire cu lichid din testul nostru dotat cu radiator din cupru.

In cazul lui EK Fluid Gaming A240 lucrurile arata usor diferit. Astfel, acesta este cel mai costisitor sistem de racire din testul nostru (desi diferenta fata de Silent Loop este minora), performanta fiind cu 1 oC in urma lui Mercury la TDP mediu, respectiv cu 1 oC in urma celor doua AIO-uri la TDP ridicat. Constructia din aluminiu, radiatorul de 240mm (fata de 360) si implicit utilizarea a doua ventilatoare in loc de trei isi spun cuvantul.

Cu toate acestea, EK Fluid Gaming reuseste sa reduca din diferenta datorita pompei cu un debit ridicat (fata de cele integrate in AIO-uri), in timp ce marele sau avantaj il constituie modularitatea. Desigur, EK Fluid Gaming nu se poate compara cu un circuit de racire EKWB construit din cupru, atat diferenta de masa cat si diferenta de conductivitate termica spunandu-si cuvantul. Cu toate acestea, un astfel de sistem de racire ofera performante similare cu AIO-urile de top, oferindu-i utilizatorului posibilitatea ulterioara de extindere.

In momentul de fata exista doua kituri pentru extindere (EK-FG 240 Expansion Pack si EK-FG 360 Expansion Pack), acestea fiind alcatuite dintr-un radiator de 240 / 360mm, 2 / 3 ventilatoare si cablurile necesare conectarii acestora la placa de baza. Acestea costa 90, respectiv 100 de Euro si pot fi adaugate in circuitul existent pentru a imbunatati semnificativ performanta. Sincer sa fiu, nu inteleg de ce EKWB nu au lansat si un model de 360mm de la bun inceput – sunt convins ca acesta ar fi intrecut fara probleme AIO-urile din testele noastre.

Tot la capitolul modularitate intra si waterblock-ul din aluminiu pentru placile video Founders Edition din familia Pascal (inclus in momentul de fata in kitul A240G, dar disponibil in curand si separat), precum si cele 5 tipuri de lichid (concentrat sau pre-mix – transparent, rosu, verde, albastru si galben), 7 culori diferite pentru fitting-uri, plus doua tipuri de adaptoare (45 sau 90 de grade, negre sau argintii). Familia Fluid Gaming va primi in curand noi membrii (accesorii, rezervoare, etc) prin urmare, cei care fac primii pasi in domeniul racirii cu apa si doresc sa experimenteze cu ajutorul unui kit ceva mai accesibil o pot face acum cu ajutorul kiturilor EK Fluid Gaming. Totusi, pentru performante maxime eu va recomand sa puneti bani deoparte si sa incepeti de la bun inceput cu piese high-end…

 

Comentarii

Un comentariu la: Test practic – EK Fluid Gaming A240 vs Antec Mercury 360 vs be Quiet! Silent Loop 360 vs MSI Core Frozr XL

  1. Bogdan Petriceicu Mujdeu a scris pe:

    Ce fierbinte e Krappy Lake =))

Lasa-ne un comentariu: