Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme si Macho rev. A – return of the King
Baza, sistem de prindere si urma de TIM
Am amintit la inceputul articolului ca in ultimul timp Thermalright a imbunatatit bazele coolerelor, care erau alaturi de sistemul de prindere slab principalele neajunsuri care limitau performanta. Cu toate acestea lucrurile nu au fost perfecte pentru ca am avut de-a face ba cu o convexitate prea mare pe toate axele (VenomousX), ba cu o axa convexa si una concava (Cogage Arrow).
De aceasta data pot spune ca baza lui Macho este buna, se poate observa in poza convexitatea pe doua axe si faptul ca este plana pe a treia. Era de preferat o mica convexitate si pe axa unde baza este plana, dar nu consider un lucru negativ acest aspect.
O baza buna trebuie sa fie intotdeauna sustinuta de un sistem de prindere foarte solid, cu o presiune mare. Aici lucrurile nu mai stau la fel de bine: Thermalright au ales sa foloseasca ca element pentru crearea presiunii cadrul metalic ce se prinde de placa de baza. Sistemul de prindere nu este un esec dar se putea mult mai bine.
In primul rand ca element de presiune trebuie folosit arcul, pe un cadru foarte solid, nu ca cel deformabil si subtire al lui Macho. In la doilea rand cand spun sistem de prindere apare in mintea mea ceva extrem de solid, cu backplate “indestructibil”, bride foarte groase si suruburi care pot fi stranse si desfacute la nesfarsit fara sa se uzeze (a se citit suruburi groase cu filet cu pas mic si inaltime mare a filetului). Ceva de genul acesta exista undeva (chiar daca nu coincide exact cu imaginea mea), si culmea, la mai noii Prolimatech, fosti Thermalright.
Suruburile folosite de Thermalrihgt sunt foarte subtiri, cu filet subred, iar suprafata filetului de pe cadru este foarte mica, el avand o grosime de 2mm pentru ca trebuie sa fie elastic, dupa cum am spus, el avand rolul de a crea presiune prin deformare.
Alt aspect negativ il reprezinta dificultatea montarii. Instructiunile de montare sunt suficiente si bine prezentate dar din nou aceast sistem de prindere este facut pe dos. Nu e admisibil ca dupa atatia ani de experienta in domeniul coolerelor sa te prezinti cu asa ceva. La un sistem bun de pindere, odata ce am asezat backplate-ul in pozitie sub PCB, nu mai trebuie sa lucram decat pe fata PCB-ului, caz care nu se aplica la sistemul de prindere al lui Macho.
Ca sa nu lungesc vorba, cine a montat un cooler Noctua cu al lor Secufirm va intelege cel mai bine ce inseamna un sistem de prindere solid, usor de montat si cu presiune mare.
Primul sistem de prindere cu presiune reglabila a fost construit de Thermalright, odata cu introducerea lui VenomousX, si chiar daca nu era perfect (avea nevoie de o soliditate mai mare), oferea o buna presiune si fara folosirea surubului de presiune, iar montarea era facila. Cum in ziua de azi se merge pe economie in detrimentul calitatii, s-a renuntat la el si la forma bazelor care era construita pentru acel sistem de prindere, cel mai bun facut pana acum de Thermlaright.
Eu ma “aflu aici” in primul rand pentru utilizatori si cititori si nu pentru a ridica in slavi producatorii, cu siguranta nu cand calca in gropi. Asta inseamna ca imi respect cititorii si imi face o deosebita placere sa critic toate aspectele negative. Inclusiv Noctua au avut parte de criticile mele extrem de dure atunci cand au deviat de la drum.
Thermalright ar merita sa fiu si mai dur pentru ca data ce faci un lucru bun trebuie sa il mentii si sa il imbunatatesti, nu sa renunti la el. Exista totusi cateva “circumstante atenunate” la acest capitol pe care le voi expune in continuare. Una este ca am avut de-a face cu sisteme de prindere mult mai proaste, inimaginabil slabe si foarte complicat de montat, pe langa care cel de fata este destul de bun.
Alta este prezenta unei urme bune de TIM, dar cu ajutorul unui sistem de prindere peformant, cu o mai mare presiune ar fi putut fi si mai buna. Asteptarile mele sunt foarte mari la acest nivel, si cred ca la Thermalright ar prinde bine niste schimbari la anumite departamente.
Comentarii
Thermalright HR-02 detin acest cooler
pro:aspect,performanta si prindere pe platforma intel
contra:prinderea pe platforma amd si nickelul si-a pierdut luciul are un aspect de mucegai
Very nice test 🙂 HR-02 Macho rev. A is a little bit worse than Ultra 120 Copper? I think the results would be different if you test that CPU coolers in normal PC case 😉
http://chlodzenie.net/reviews/thermalright-hr-02-macho-vs-zalman-cnps20lq/
Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to
write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
Please blast me an email if interested. Cheers!
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 56 - My Garage
Pingback: Alegere cooler cpu - My Garage
Pingback: cooler sau ssd? - My Garage
Pingback: i5 Haswell PC update - My Garage
Pingback: Ajutor! Ce cooler sa-mi imi iau? - My Garage
Pingback: Noctua NH-U14S si NH-U12S review - lab501
Pingback: Z77 vs Z87 - Page 2 - My Garage
Pingback: Best Aircooling vs. best Watercooling - EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme - lab501
Pingback: Best Aircooling vs. best Watercooling – EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme - Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube