ZEROtherm ZT-10D Premium si Thermaltake Frio – doua coolere pentru overclockeri
Daca ar fi sa ma intrebati despre ZEROtherm, as putea spune ca am testat pana acum cateva coolere produse de ei si am fost placut impresionat. Zen FZ120 este unul din coolerele cu un raport pret performanta foarte bun, ce are si rezerve suplimentare de performanta, asa cum am aratat in ghidul de imbunatatire al performantei. In domeniul coolerelor VGA amintesc de GX 815 si de micul HC92, care la multa vreme dupa lansare s-a dovedit a fi foarte performant, lucru demonstrat de mine in articolul de coolere VGA unde a putut face fata chiar lui GF100 voltat, lucru imposibil pentru marea majoritate a coolerelor VGA, unele cu dimensiuni mult mai mari.
Chiar daca aceste coolere aveau si defecte, au demonstrat ca ZEROtherm are potential, care din pacate foarte mult timp nu a fost concretizat in nimic deosebit. A trecut ceva vreme de cand scriam ca astept ceva extrem de la ZEROtherm, ceva cu adevarat impresionant si pe masura priceprii lor. Iata ca acel timp a venit si la vederea primelor poze de pe internet cu ZT-10D Premium am avut o placere deosebita sa observ ca asteptarea mea a luat sfarsit. Heatsink-ul era ceva impresionant, un tower masiv, cromat in intregine, cu 5 heatpipe-uri de 8mm si cel mai important, cu o baza foarte masiva, bineinteles non HDT. Pentru acei dintre dumneavoastra care nu inteleg foarte bine de ce am fost multumit ca nu este HDT, aveti la dispozitie articolul meu cu studiul privind arhitectura HDT.
Detalii si teste cu masivul si elegantul ZT-10D vom avea ceva mai tarziu, dar nu inainte de a spune cateva cuvinte despre al doilea cooler testat in acest articol, care vine de la Thermaltake. Din nou am fost placut surprins sa vad ca FRIO este destinat entuziastilor, adica este un cooler special conceput pentru overclocking, domeniu in care cei de la Thermaltake nu au prea excelat. FRIO are o constructie solida si pot sa spun ca cel putin la prima vedere ar putea fi un concurent bun in clasa OC, unde aerul este foarte rarefiat si unde coolerele cu adevarat performante fi numarate pe degete.
Asadar, avem in teste doua coolere masive cu arhitectura tower, cu heatpipe-uri de 8mm, amandoua destinate overclockerilor. Se vor confrunta cu deja batranul Prolimatech Megashadow, adica unul din acele putine coolere “adevarate” si cu bestia numita Nehalem, deocamdata singurul procesor pentru testat coolere din liga de top.
Comentarii
Salutari,
Chiar daca a trecut vara, daca aveti posibilitatea sa faceti un articol si despre alte tipuri de sisteme de racire folosite de diferiti pasionati, fani, hobbysti. Ma gindesc la ventilatoare atipice, modificate (pt. marirea eficientei), sisteme de racire pe baza de apa (la fel modificate), siteme de racire cu celule Peltier etc.
Salut,
Chiar m-am gandit la comparatii intre un sistem de racire foarte performant pe apa si cele mai bune aircoolere, dar deocamdata nu dispun de un watercooling custom performant, iar cu peltier treaba e mai complicata.
Pe forumul nostru exista un thread despre ventilatoarele de bench, unde am testat cele mai performante modele de pe piata:
http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=4864
Daca studiezi forumul (unde esti mai mult decat binevenit) o sa gasesti multe lucruri interesante, inclusiv tot felul de modari.
Ideile tale sunt foarte bune si pe viitor voi incerca sa tin cont de ele.
As dori sa luati in considerare si acele persoane care-si construiesc, modifica singuri acele sisteme de racire de care am amintit mai sus, pe linga cele create de anumite firme la nivel global.
Poate stiti anumite persoane independente, mici firme din Romania sau din alte tari care au inventat astfel de sisteme de racire, exemplificind ca sint pasionati de acest fenomen.
Ma gindesc cum sint acei modderi care-si modifica/personalizeaza carcasa PC-ului sau alta componenta din interiorul acestuia, asa ma gindesc si la acei pasionati de sisteme de racire.
Daca aveti timp, ar trebui explicat mai in detaliu, sistemul de racire ce se bazeaza pe celule Peltier.
Cu citiva ani in urma am vazut astfel de sisteme de racire (pentru vechile tipuri de procesoare) ce erau valorificate de diferite firme din exterior. Nu am inteles – de ce – nu se mai doreste sa fie produse astfel de siteme pe piata, stiind ca foarte multe persoane erau interesate de asa ceva la vremea respectiva; cunosc problema cu condensul dar, la o analiza mai atenta se poate rezolva acest fenomen.
Sau daca stiti, cunoasteti, alte tipuri de racire, sa le spun “exotice”, inventate, create, de diferiti pasionati si prezentate: racire cu gaz, azot etc.
Poate cu aceasta ocazie, creati o rubrica noua unde sa fie prezentate si incurajate – persoane particulare, mici firme de la noi, unde au creat asa ceva si nu numai.
Multumesc pentru intelegere.
Este normal sa pui asa multa pasta termoconductoare?Intreb pentru ca eu am pus un bob de diametru mic.
Perfect de acord cu ce a scris Furnica! Si pe mine m-ar interesa astfel de articole 🙂 Si daca tot s-a venit cu propuneri, am sa fac cateva sugestii.
– Un review unde sa fie prezentate 2 tipuri de radiatoare: cele de tip HTPC vs. HDT, cele de tip ‘turn’. Pt. aceste tipuri de radiatoare am intalnit discutii pe diferite forumuri care mai de care. Ca primul (HTPC, dar inlocuindu-se ventilatorul standard cu unul mai performant), ar fi mai eficient decat al 2-lea, HDT si invers.
– In ultimul timp sunt lansate de tot mai multe companii, radiatoare cromate/nichelate, lacuite sau vopsite in diferite culori, cu scopul de a fi tot mai atragatoare. Aceste ‘decoruri’, nu ingreuneaza si mai mult la disiparea caldurii??? …cred ca da!
– Sa se prezinte si sisteme de racire unde acestea actioneaza asupra tuturor componentelor, nu cum sunt prezente in general in cadrul fiecarui PC, unde fiecare componenta este racita de catre un cooler + radiator.
@ Mdk
Metoda de aplicare precum si felul TIM-ului trebuie adaptate in functie de suprafata ihs-ului, felul bazei coolerului si foarte important, in functie de sistemul de prindere al coolerului. Ai la dispozitie multe articole unde am tratat aceste lucruri.
La un sistem de prindere bun surplusul va iesi afara.
La TDP-uri mici influenta stratului dr TIM nu este mare, lucru care se schimba radical de exemplu la 1.7v pe nehalem, situatie tratata de asemenea in articolele mele.
“Un review unde sa fie prezentate 2 tipuri de radiatoare: cele de tip HTPC vs. HDT, cele de tip ‘turn’. Pt. aceste tipuri de radiatoare am intalnit discutii pe diferite forumuri care mai de care. Ca primul (HTPC, dar inlocuindu-se ventilatorul standard cu unul mai performant), ar fi mai eficient decat al 2-lea, HDT si invers.”
Coolere HTPC sunt prea putin performante, iar despre coolere HDT si cum se comporta ele intr-o multitudine de conditii puteti citi aici:
http://lab501.ro/racire/arhitectura-hdt-intre-dezamagire-si-miracol
“In ultimul timp sunt lansate de tot mai multe companii, radiatoare cromate/nichelate, lacuite sau vopsite in diferite culori, cu scopul de a fi tot mai atragatoare. Aceste ‘decoruri’, nu ingreuneaza si mai mult la disiparea caldurii??? …cred ca da!”
Teoretic influenteaza, practic nu, exemple ai destule, tot in articolele mele sau pe forum, unde am facut comparatii intre exemplare si foarte multe alte teste.
“Sa se prezinte si sisteme de racire unde acestea actioneaza asupra tuturor componentelor, nu cum sunt prezente in general in cadrul fiecarui PC, unde fiecare componenta este racita de catre un cooler + radiator.”
Pentru asa ceva este nevoie de o camera in infrarosu…..
@poparamiro
Multumesc de explicatie!
In manualul cooler-ului (Noctua nh-d14) scrie sa aplic o boaba de pasta (nt-h1) de diametru mic,dar dupa ce am vazut pe multe sait-uri ca se aplica pasta mai multa de cat am aplicat eu incep sa am indoieli.E pentru prima oara cand am aplicat pasta pe un cooler,dar am facut totul cum scria in manual.
Eu nu inteleg o treaba. Am achizitionat coolerul si pe cutie scrie (cum e prezentat si in review-ul de aici) “ZT-10D covers up to 200W thermal load.”, desi comerciantii il prezinta cu “over 300W”, inclusiv pe site-ul oficial http://www.ZEROtherm.net: http://www.zerotherm.net/eng/images/img/ZT10DP/10D_S6.jpg
Mi se pare putin cam ciudat, nu ca ar avea prea multa relevanta.
Eu am testat ZT-10D pe sarcina artificiala(Mosfet). Poate disipa maxim 450W, deci respecta specificatiile producatorului(peste 300W). Aici am filmat un test la o incarcare constanta de 400W: https://youtu.be/agY3rmB9xp4
Pingback: ZEROtherm ZT-10D Premium si Thermaltake Frio – doua coolere pentru overclockeri
Pingback: NEWS - Sisteme de racire - Page 41 - My Garage
Pingback: PC Nou (relativ) - My Garage
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube