AMD lanseaza Phenom II X4 840 sub 500RON

Scris de: , in categoria: Stiri, in 4 January, 2011.

Prima data cand am vazut pretul anuntat pentru noul AMD Phenom II X4 840 am fost sigur ca este o greseala. Un procesor din gama Phenom II la acest pret ar fi cu siguranta un best-buy, mai ales tinand cont ca primele procesoare din seria 8XX erau bazate pe nucleul Deneb cu o parte din cache dezactivata (4MB L3 cache in loc de 6MB pe modelele din seria 9XX).

Mai mult, zvonuri cu privire la un presupus 840T circula de mai bine de 6 luni, acesta fiind bazat pe nucleul Thuban. Asta mi-a starnit pe langa dorinta deblocarii cache-ului blocat, o alta dorinta ascunsa de a debloca inca 2 posibile nuclee :).

Totusi eram circumspect din cauza pretului care era mult prea mic pentru un procesor din seria Phenom II si chiar nu intelegeam de ce. Sa fie AMD chiar atat de speriata de succesul lui Sandy Bridge? Totul a devenit clar atunci cand am instalat procesorul si am bootat pentru prima oara in Windows…

.

.

Se poate observa ca procesorul este bazat pe nucleul Propus (BL-C3), neavand cache L3 prezent. CPU-z afiseaza eronat nucleul ca fiind Deneb, bazandu-se pe seriile vechi 8XX care intr-adevar aveau acest nucleu. Frecventa setata din fabrica este de 3.2GHz cu un voltaj de 1.4v. Practic acest procesor se putea numi fara probleme Athlon II X4 650 dat fiind faptul ca modelul 645 are 3.1GHz, aceleasi specificatii si costa 460-470RON. Cum nu avem nimic de deblocat, voi face un overclocking rapid sa vedem cam pana unde putem duce acest procesor. Placa de baza folosita a fost ASUS Crosshair IV Extreme iar racirea asigurata de un Prolimatech MegaShadow + Panaflo 120x120x38 2100rpm.

.

.

Testul ales a fost CPU Test din 3D Mark Vantage, un test cunoscut pentru stresul sau foarte mare aplicat procesoarelor. Frecventa obtinuta a fost in jurul valorii de 4050MHz, totusi pentru a maximiza performanta am coborat multiplicatorul procesorului la 14x si am crescut FSB-ul. Astfel am putut sa obtin aproape 2900MHz frecventa northbridge-ului, urcarea FSB-ului fiind singura sansa pentru ca multiplicatorul acestuia este blocat la 10x. Pentru a obtine acest lucru am marit voltajul procesorului a fost marit pana la 1.6v iar cel al CPU-NB pana la 1.45v.

Comentarii

5 comentarii la: AMD lanseaza Phenom II X4 840 sub 500RON

  1. SakuraBlack90 a scris pe:

    Are multiplicatorul deblocat?
    Probabil acesta este motivul numelui sau.
    seria Athlon 6xx are multiplicatorul blocat deci nu se putea numi 650.
    Oricum OC-ul este firav si tipic AMD 25%

  2. matose Post author a scris pe:

    Nu are multiplicatorul deblocat, este fixat la 16x. Daca avea multiplicatorul deblocat se numea Black Edition 🙂

  3. enachemarian a scris pe:

    Are dreptate SakuraBlack90.

  4. Amd ar trebui sa se concentreze pe video, la procesoare sunt mereu in spatele celor de la INTEL

  5. Procesoarele AMD sunt o dezamagire, in 11 Ani experienta in depanare PC, am vazut un singur CPUintel defect si o groaza de AMDuri

Lasa-ne un comentariu: