Computex 2014 – Noutati de la Noctua

Scris de: , in categoria: Stiri, in 15 June, 2014.

Noctua sunt un nume respectat in domeniul racirii cu aer, producand unele dintre cele mai silentioase ventilatoare precum si unele dintre cele mai performante coolere. Noctua NH-D14 a fost ani de zile cel mai performant air cooler si cred ca asta spune totul. De asemenea, Noctua au aratat intotdeuna noi produse si tehnologii la Computex, iar anul acesta nu a fost o exceptie.

Dupa cum stiti, sistemele de mici dimensiuni sunt din ce in ce mai populare. Ei bine, cei de la Noctua au prezentat doua coolere optimizate special pentru acest tip de sisteme. Unul este de tip twin tower, iar celalalt este un tower simplu si ambele pot acomoda ventilatoare de 92mm. Cele doua coolere au fost proiectate special pentru a nu interfera in nici un fel cu montarea unei placi video sau unui kit de memorii inalt pe o placa de baza mini ITX.

 

Noctua-01

Noctua-02

Noctua-03

Noctua-04

Noctua-05

Noctua-06

Noctua-07
 

Desigur, performanta a fost intotdeuna o preocupare a celor de la Noctua, prin urmare anul acesta am putut vedea un prototip bazat pe un nou tip de heatpipe-uri. Spre deosebire de heatpipe-urile normale, noul tip de heatpipe-uri are baza in forma de cub, maximizand astfel transferul intre baza coolerului si heatpipe. Prototipul aratat la Computex are 9 heatpipe-uri – 5 cu baza cub, precum si 4 heatpipe-uri clasice. Sunt tare curios ce performante obtine un astfel de cooler in utilizarea zilnica.
 

Noctua-08

Noctua-09

Noctua-10

Noctua-11

Noctua-12
 

O alta preocupare a celor de la Noctua este compatibilitatea. Deoarece au existat o serie de plangeri legate de Noctua NH-D15 si sistemele mATX, cei de la Noctua au aratat un NH-D15 asimetric, precum si un cooler tower de 15cm asimetric. Acestea ar trebui sa permita montarea unei placi video intr-un sistem mATX fara nici un fel de problema.
 

Noctua-13

Noctua-14

Noctua-15

 
Desigur, am putut vedea si noi ventilatoare de la Noctua – inclusiv un monstru de 200mm – precum si noi tehnologii care inca se afla in faza de cercetare.

Noctua au mai discutat despre tehnologia Active Noise Cancelling si in trecut si de aceasta data am avut ocazia sa “ascult” pe viu un astfel de ventilator. Plecand de la principiu ca anumite lungimi de unda se anuleaza reciproc, cei de la Noctua au montat un electromagnet in rama cooler-ului in timp ce in fiecare pala a fost montat cate un magnet de mici dimensiuni. In momentul in care electromagnetul este activat, acesta induce o serie de vibratii in palele ventilatoarelor, iar vibratia acestora anuleaza vibratiile si zgomotul produs de frecarea aerului cu palele. Cel putin in momentul de fata, variatii foarte mari (spike-uri) au fost mult reduse datorita acestei tehnologii.

O alta tehnologie la care Noctua lucreaza de ceva vreme este Flocked Surface Fan – adica depunerea unui strat sintetic de catifea pe palele ventilatorului pentru a reduce nivelul de zgomot.

 
Noctua-16

Noctua-17

Noctua-18

Noctua-19

Noctua-20

Noctua-21

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: