OCZ Trion 100 240GB & 480GB Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 9 July, 2015.

OCZ Trion 100 240GB & 480GB

 

OCZ s-a transformat in ultimii ani dintr-o companie mica ce avea in portofoliu produse pentru entuziasti intr-o corporatie intrata sub umbrela Toshiba ce dezvolta numai solutii de stocare. Daca pana acum SSD-urile OCZ au fost bazate pe controller-ul propriu Barefoot 3 cuplat cu memorii NAND furnizate de compania mama Toshiba, astazi asistam la o premiera absoluta, Trion 100 fiind primul SSD OCZ cu o solutie completa Toshiba (controller + NAND).

O alta premiera o reprezinta tipul de memorie cu care este dotat aceasta noua linie de SSD-uri, adica Toshiba A19nm TLC, putand fi chiar socotit primul produs ce ajunge in retail cu acest tip de memorie. Desi SanDisk a lucrat impreuna cu Toshiba la dezvoltarea memoriei TLC pe 19nm si sunt facute in aceeasi fabrica, ce se intampla mai departe pe linia de productie odata ce waferul a fost taiat este complet diferit. Acesta este motivul pentru care nu putem spune ca SanDisk Ultra II (lansat anul trecut) foloseste aceleasi memorii TLC cu OCZ Trion 100.

 

_MG_5676

 

Desi despre memoria TLC se vorbeste de cativa ani, productia acesteia a fost mult mai anevoioasa decat se presupunea. Durabilitatea unei memorii NAND la operatiuni PE (Program / Erase) depinde atat de tipul acesteia SLC (1 bit per celula), MLC (2 biti per celula), TLC (3 biti per celula) dar si de procesul de fabricatie. Problema vine din pragurile de tensiune necesare care au crescut de la 2 in cazul memoriei SLC, la 4 in cazul memoriei MLC ajungand acum la 8 pentru TLC. Inmultirea pragurilor coroborata cu micsorarea procesului de fabricatie a facut ca memoria TLC sa intre pe piata mult mai tarziu decat s-a anticipat.

Primele incercari au venit din partea lui Samsung cu modelul 840 (2012) si 840 EVO (2013), dar problemele nu au intarziat sa apara, prin urmare prima generatie de memorie TLC pe 21nm si 19nm nu s-a bucurat de un succes foarte mare. Anul trecut cu 850 EVO Samsung a trecut la tehnologia V-NAND TLC ce presupune suprapunerea de 8 celule de memorie una peste cealalta, cuplata de asemenea cu o revenire la un proces de fabricatie pe 40nm (de peste doua ori mai mare decat cel folosit in cazul lui 840 EVO). Atunci a fost momentul cand TLC a inceput sa straluceasca cu adevarat, garantia de 5 ani certificand si ea acest lucru.

OCZ Trion 100 va face parte din segmentul entry-level fiind echipat cu memorie NAND TLC din cea de-a doua generatie cu algoritmi ECC si 12.7% over-provisioning pentru a asigura functionare fara erori in timp. IC-urile NAND TLC pot stoca mai multa informatie de cele MLC dar cantitatea suplimentara nu este accesibila utilizatorului. Aceasta este reprezentata de blocuri defecte cat si de un buffer ce functioneaza in mod SLC. Datele scrise de utilizator sunt scrise in acel buffer la o viteza mult mai mare decat cea permisa de memoria TLC, urmand sa fie scrise pe aceasta atunci cand SSD-ul se afla in IDLE. Acesta este de obicei de 3-6 GB in functie de producator si capacitatea SSD-ului, ceea ce este suficient pentru un utilizator normal ce nu scrie in medie mai mult de 10GB de date zilnic.

 

competitors

 

Un aspect interesant legat de SSD-urile OCZ este garantia ShieldPlus ce permite comunicarea si returul produselor direct la OCZ, doar pe baza seriei produsului. Se poate opta si pentru utilizarea garantiei legale a produsului prin magazinul de unde a fost cumparat. De notat ca garantia ShieldPlus este valabila momentan numai in USA, Canada, Uniunea Europeana si Taiwan.

 

shield_plus

 

Comentarii

4 comentarii la: OCZ Trion 100 240GB & 480GB Review

 1. Mihai a scris pe:

  Interesanta ar fi fost o comparatie cu modele din aceeasi gama de pret (400-450ron pentru 240-256GB), gen Kingston V300, Crucial, ADATA si, de ce nu, chiar cu OCZ ARC 100.
  Cum se comporta OCZ Trion 100 fata de OCZ ARC 100? Trion are controller Toshiba si memorie flash TLC, ARC are controller OCZ Barefoot si memorie flash MLC. Ambele modele beneficiaza de softul OCZ Guru. Din punct de vedere al parametrilor SMART, OCZ ARC 100 sta mult mai bine cu informatiile afisate.

 2. matose Post author a scris pe:

  Salut Mihai! Momentan lucram la review-ul lui ARC 100, o sa fie publicat pana la sfarsitul lunii. Multumim de feedback

 3. alexEAT a scris pe:

  Evident ca trebuia comparat un SSD care se vrea a fi unul dintre cele mai accesibile de pe piata cu modele similare de la alti producatori. 🙂

 4. Ady a scris pe:

  Stiu ca articolul are 6 luni vechime, eu acum l-am citit pentru ca acum am avut interesul sa-mi iau un SSD.

  Am avut un buget mic si am vrut sa revigorez un sistem mai vechi care se chinuie sa tina pasul cu standardele web de azi. Am ales OCZ Tion in detrimentul lui Kingston V300 dupa ce am citit oripilat cum pe furis au inlocuit cipurile Toshiba cu Micron care cele din urma sunt cu 50% mai lente. Kingston v300 deabi mai atinge viteze secventiale de 150 MB/s. Desigur Kingston n-a suflat o vorba despre asta, i-au lasat pe clienti sa vada daca se prind.
  PS:Am luat OCZ Trion cu 200 lei de pe Altex.

Lasa-ne un comentariu: