IVY Bridge – Partea I – Intel Core i5 3570K si Core i7 3770K

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 23 April, 2012.

Concluzii

Lansarea Ivy Bridge calca pe urmele lansarii Sandy Bridge, fiind una dintre acele lansari unde nu primim exact ceea ce ne-am fi asteptat. In cazul lui Sandy Bridge, primeam o arhitectura foarte puternica, posibilitati de overclocking pe aer iesite din comun, dar si posibilitatea de a overclocka cu adevarat doar doua modele de procesor, si o limita hardware absolut nesuferita in momentul in care utilizam metode extreme de racire.

Ivy Bridge aduce o serie de imbunatatiri (placa video mai puternica, suport DX11, potential de overclocking al memoriilor mai bun, potential mult mai bun de overclocking extrem), dar si cateva minusuri (overclocking pe aer mai redus decat in cazul lui Sandy Bridge, consum similar seriei anterioare). In practica, orice lucru are o explicatie, si tot ce se intampla e logic, strans legat de modificarile operate de Intel asupra arhitecturii Sandy Bridge.

Cele mai mari minusuri, din punctul meu de vedere, sunt consumul lui 3770K, consum care nu reuseste sa fie mai mic decat al lui 2600K decat la limita, cu alte cuvinte tot despre un TDP de 95W vorbim, potentialul de overclocking pe aer mai mic decat in cazul lui Sandy Bridge (mai aproape de normal adica) si lipsa sporului de performanta pentru gameri. Da, in jocuri, in momentul de fata, in conditiile noastre de test, nu prea putem spune ca Ivy Bridge aduce ceva in plus.

Pe de alta parte, cele mai importante avantaje ale acestei familii de procesoare sunt sporul de performanta de ~ 10% pe care il aduce fata de Sandy Bridge, grafica integrata suficienta majoritatii utilizatorilor de PC pentru jocuri casual sau pentru jocuri mai putin pretentioase (Starcraft 2, Diablo III, etc), precum si potentialul de overclocking in conditii extreme, lucru de care sincer incepuse sa ne fie dor…

Luand in calcul avantajele, precum si preturile similare celor ale modelelor Sandy Bridge (~ 1390 RON pentru 3770K, respectiv 990 RON pentru 3570K), este clar ca avem de-a face cu inca o lansare reusita marca Intel. Ivy Bridge are multe atuuri, si este cu siguranta optiunea care trebuie luata in calcul daca dorim sa achizitionam un PC nou. Pentru cei care au deja un Sandy Bridge insa, si sunt pasionati mai mult de gaming pe grafica discreta si mai putin de gaming pe grafica integrata sau overclocking extrem, sporul de performanta de 10% adus de Ivy Bridge in majoritatea aplicatiilor poate sa nu fie suficient pentru a justifica un upgrade. Desigur, avem avantajul ca nu trebuie sa schimbam platforma, insa dupa parerea mea, pentru marea majoritate a utilizatorilor, un upgrade necesita justificari ceva mai serioase.

Evident, depinde din ce punct de vedere privim problema, deoarece Ivy Bridge reprezinta un mare pas in fata pentru Intel pe partea de notebook-uri, unde procesoarele mai puternice pot fi tactate mai jos pentru a oferi performante similare cu Sandy Bridge, sau mai bune, pentru un consum mai redus, iar grafica inclusa in aceasta serie de procesoare transforma solutiile discrete in ceva inutil, pentru marea majoritate a utilizatorilor. De asemenea, din punctul meu de vedere, ca overclocker, bucuria de a vedea un procesor care scaleaza cu voltajul la temperaturi foarte reduse este usor de inteles, de aceea eu personal nu pot decat sa ma bucur de noile procesoare ale celor de la Intel. Per total, Intel s-au tinut de cuvant si au livrat un “Tock+”, iar Ivy Bridge este de acum inainte noul rege al zone mainstream.

Pentru a intelege pe deplin aceasta lansare, va recomand sa cititi si articolele colegilor mei, mai precis IVY Bridge – Partea II – Studiul graficii integrate si IVY Bridge – Partea III – ASUS K55J.

Comentarii

54 comentarii la: IVY Bridge – Partea I – Intel Core i5 3570K si Core i7 3770K

  1. ebollass a scris pe:

    Asteptam aceasta veste de ceva timp si la fel si articolul pe care o sa il citesc integral cu maxim de entuziasm si interes mai ales din perspectiva faptului ca urmeaza sa fac achizitii in ceea ce priveste Ivy Bridge. O sa revin ulterior cu feedback despre acest articol dar tin sa va felicit pentru treaba desavarsit profesionista pe care o faceti aici si sa-i multumesc in special lui Tudor (Monstru), autorul acestui articol pentru informatiile oferite.

  2. sohei a scris pe:

    bravo!Lab501
    Fain daca iti faci pc nou merita, upgrade cred ca nu

    Oare la 4500MHZ ce temperatura ar fi avut? cred ca vreo 80 cu ditamai coolerul, naspa din punctul asta de vedere

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Temperatura la 4600MHz este afisata in screenshot…

  4. sohei a scris pe:

    3770k trebuia comparat cu 2700k acelasi clock si TDP…dar na nu cresc pe garduri procesoarele

    IB nu cred ca face fata la 4500~4600mhz cu un cooler de 200 de lei
    temperatura foarte mare cred ca vine in primul rand din cei 400 de milioane de tranzistori in plus fata de Sandy Bridge 2700k sau 2600k
    Ce nu imi place la toate site-urile care au facut review pana acuma este ca : au folosit Racire High-end.. adica coolere bune pe apa sau cele mai bune pe AER …si majoritatea oamenilor care au bani de asemenea procesoare folosesc racire de 200-250 de lei nu peste 300 lei
    Cei de la Bit-tech kiar au folosit o temperatura ambientala de 19 grade care cred ca este chiar putin pt “normal” la vara cand o sa fie 28-35 ce o sa fie?
    Iar GPU-ul din 3770 este mai slab ca un fusion A8
    dar suficienta pt net muzica filme
    Concluzia mea este: un pas in inainte dar unul mic cu o foarte buna reclama
    __________________

  5. Gelu-Cristian a scris pe:

    Felicitari pentru articol!

    P.s: http://next.lab501.ro/featured/ivy-bridge-partea-iii-asus-k55j – linkul nu poate fi accesat. “Sorry, no posts matched your criteria.”

  6. Monstru Post author a scris pe:

    TDP-ul este acelasi si pentru 2700K si pentru 2600K. COmparatia clock per clock o ai la 4GHz. De ce sa utilizez un procesor din care exista maxim 10 exemplare in Romania???

    Cristian – imediat vine si Fire 3 🙂

  7. Cand apare si articolul cu variantele mobile?

  8. Mihnea a scris pe:

    Felicitari pentru articol si teste.
    Sunteti cei mai buni!

    Am un i7 930 (tinut la 3.6 – 1.18125), un Asus 580 CUII, GA-X58A-UD7, 6GB 1333, monitor 1920×1200.
    Merita sa schimb platforma actuala cu asta, pentru jocuri (un BF3, Crysis 2, un FIFA…un joc nou cam la 3 luni), filme, ceva prelucrare grafica (nivel amator), web etc. ?

    thx

  9. O sa cumpar acest procesor (3770k) cand apare in Romania. Deocamdata am cumparat placa de baza ASUS P8Z77-V-PRO de pe emag. Eu fac un upgrade spectaculos, de la un procesor AMD Athlon 2400 + la 1,8 Ghz , 1 GB RAM DDR 400 si HDD pe IDE. De anu trecut strang banuti sa imi cumpar ceva bun si cred ca asteptarea a meritat. Multumesc pentru test.

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Mike – e sus!

  11. Felicitari pentru articol nota 10, inca nu am apucat sa-l citesc pe tot, vreau sa-l savurez la job in momentele de liniste. La randul meu astept noile procesoare ca painea calda, initial eram chitit pe un i2600k, dar mai bine astept pana sa apar noile jucarii de la intel.

    Inca odata nota 10 pt articol

  12. emil ciupearca a scris pe:

    multumesc pentru articol…asteptam cu sufletul la gura lansarea ivy b, iar acum dupa ce am citit tot articolul sunt de 2 (doua) ori mai fericit…de ce ???? sunt fericit pentru ca in decembrie imi luasem un nou pc cu procesor intel i5-2500k si imi era oarecum naspa daca noul i5 ivy facea ravagii din punct de vedere al performantei comparativ cu procu meu…dar nu este cazul…multumesc inca o data pentru articol

  13. Raman la 2500K-ul meu, folosit la stock cu grafica dedicata, doar cand am editari video intra in oc la 4.6GHz.
    Va puteam oferi MB-ul meu de la Asus cu Z77 pt teste, este mai configurabila decat gigi.

  14. multumesc pentru articol…asteptam cu sufletul la gura lansarea ivy b, iar acum dupa ce am citit tot articolul sunt de 2 (doua) ori mai fericit…de ce ???? sunt fericit pentru ca in decembrie imi luasem un nou pc cu procesor intel i5-2500k si imi era oarecum naspa daca noul i5 ivy facea ravagii din punct de vedere al performantei comparativ cu procu meu…dar nu este cazul (folosesc pc-ul pentru gaming)…multumesc inca o data pentru articol

  15. am uitat sa intreb ceva :). Cand o sa fie lansate si in Romania aceste procesoare ?

  16. manu a scris pe:

    sunt impresionata de spatiul alocat acestui test, dragii mei. multumesc! big big like

  17. Claudiu a scris pe:

    Cum a prestat placa Intel DZ77GA-70K?

  18. ovidiu a scris pe:

    Felicitari pentru articol. Am o intrebare, am vazut ca @4600MHz temperatura maxima a fost 75°, este exagerat? Am un cooler NH-C14 si case HAF-X XL si vroiam sa stiu daca pentru un daily @4500-4600MHz o sa fie stabil si nu o sa devina cuptor. O sa-l folosesc pentru jocuri si programare. Il recomandati, sau sa ma axez pe SB care e mai rece? Momentan am un Dual-Core.

    Multumesc

  19. Adrian a scris pe:

    Testele comune(cu procesoarele stock si oc) celor 4 procesoare au fost facute pe placa de baza intel respectiv gigabyte iar la sfarsit vedem testele de o/c pe un Asus max gene. Sa inteleg ca si testele sintetice/jocuri cu procesoarele oc. au fost date de pe Asus gene?

  20. Monstru Post author a scris pe:

    Adrian – toate testele de performanta au fost facute pe GIGABYTE Z77X-UD5H, asa cum am mentionat la capitolul platforma de test PE Maximus V Gene am realizat overlcocking-ul deoarece Gigabyte trebuie sa mai lucreze la biosi pentru a calibra functionarea corecta cu E1

    Ovidiu- Nu cred ca ar trebui sa ai probleme la 4500MHz

    Manu – 🙂

    Nicusor – Pe 30 Aprilie vor fi listate in magazine

  21. GRIGORAS49 a scris pe:

    aproape sa egaleze performanta celor de la amd adica generatia noua mai proasta decat generatia veche.
    1 posibilitate de oc mai mica in cazul utilizatorilor de rand(nu toti ne permitem azot)
    2 consumul neschimbat
    3 temperatura mai mare in oc la 4000 de mhz in cazul i7 3770k
    4 un spor mult prea mic de performanta intre generatii
    5 un plus ar fi numai video integrat
    deci cum se spunea in cazul celor de la amd (890 fx / 990 fx)”ACEIASI MARIE CU ALTA PALARIE”
    6 ar mai fi LucidLogix virtu MVP care promite multe dar ramane de vazut ce plus de performanta aduce, sper sa nu fie ca si diferenta dintre pcie 2.0 /pcie 3.0 adica diferenta de performanta zero.
    doresc sa trec la aceasta platforma mai exact la i5 3570k si asus maximus v gene o sa am un spor de performanta de minim 30% tinand cont ca in momentul de fata am un amarat de fx-6100 si o placa de baza destul de ok Asus Crosshair V Formula,un factor important ar mai fi si pretul care in cazul placilor de baza z68/z77 e ok diferenta fiind foarte mica, nu ramane decit sa vadem si pretul de raft a acestor procesoare.
    In concluzie sint umpic dezamagit nu ca ma asteptam la un spor de performanta mult mai mare asteptarile mele erau in directia consumului de energie si sa va spun si de ce:fx-6100 la 4300mhz 8 gb de ram si 2xHD 6870 in cf ajungeam la un consum de 550w la naiba aparat de sudur cei asta, sper ca i5 3570k + hd 7950 sa raman sub 300w.
    FELICITARI ECHIPEI LAB 501

  22. Multumesc pentru raspuns.

  23. GRIGORAS49 a scris pe:

    as dori sa stiu daca in timpul acestui test a fost activat LucidLogix virtu MVP sau nu???? sau o sa urmeze un REVIEW pe aceasta tema???(hd 4000+gtx 680)???
    si uni mai zic ca i5 2500k/i7 2600k se inteleg mai bine in oc cu z77 decit cu z68 confirmati si voi aceste zvonuri???

  24. Monstru Post author a scris pe:

    Lucid nu a fost activat in timpul acestui test si nu avem in plan un articol pe aceasta tema in viitorul apropiat. Nu am testat in mod special cum se comporta SB pe Z77, momentan ne concentram pe Ivy Bridge

  25. Costi a scris pe:

    Ei spun că procesorul o să aibă un TDP de 77w http://ark.intel.com/products/65523/Intel-Core-i7-3770K-Processor-%288M-Cache-up-to-3_90-GHz%29
    Foarte posibil să avem temperaturi ceva mai mici.
    Curios de ce nu au trimis procesoarele care or să le comercializeze pentru teste.
    Deocamdată nu văd nici un motiv pentru upgrade de la SB la IVY.

  26. Monstru, tu cam cat estimezi ca o sa aiba procesorul 3770k cu un cooler Thermalright Macho, intr-o carcasa CM 690 II ?

    Temperatura idle si load FARA overclock, cu functiile EIST si C1E activate ?

  27. Seniordady a scris pe:

    Frumos articol,bravo baieti. Asa cum era de asteptat,reclama la ivy bridge este mai mare decat performantele promise. Nu vad nici un motiv sa plec de pe SB. Astept cu nerabdare un articol despre Amd si al lor APU Trinity,atunci cand va fi timpul.

  28. Florin a scris pe:

    un H80 il tine la 5ghz oare ?

  29. Ati citit articolul asta ? Monstru, ce zici ?

    http://www.overclockers.com/ivy-bridge-temperatures

  30. adi a scris pe:

    Cred ca ceva nu prea pusca la voi.Acel ceva cred ca este pretul care va fi in Romania de cca 1500ron.Avand in vedere ca peste tot in europa pretul este de 335-350 euro .Deci de unde pretul afisat de voi de 1300ron??????

  31. Monstru Post author a scris pe:

    Ia sa ne spui pe 29-30 Aprilie cat este pretul in magazinele de la noi sis a imi spui ce nu pusca…. De unde doamne iarta-ma crezi ca va comunic eu un pret daca nu de la Intel????

  32. Monstru Post author a scris pe:

    Adi – din pacate ai dreptate, am sapat si eu oleaca si se pare ca unele magazine au listat deja preturile la procesoare:

    http://lab501.ro/wp-content/uploads/2012/04/Ivy.jpg

    Pretul recomandat de Intel pentry 3779K de exemplu este cu 5 Euro mai mic decat pretul recomandat pentru 2600K la lansare (preturile recomandate in dolari se transforma la noi la paritate 1:1, fiind in UE). Deci in momentul lansarii, 2600K era 1357 RON (datorita cursului Euro de atunci). Pretul a fluctuat in timp, ca la orice produs, acum fiind mai mic. Confom acesti calcul, m asteptam ca 3770K sa coste 1320 RON sau ceva de genul acesta. Nu am tinut insa cont de schimbarea cursului valutar, Euro fiind mai mare acum. In momentul de fata, 3779K ar trebui sa coste aproximativ 1361 RON. Din pacate, la lansare va fi listat la preturi care bat spre 1500RON, cum ai spus si tu mai sus.

    Personal nu am cum sa controlez cursul valutar si nici adaosurile magazinelor. Primesc pretul recomandat Intel (este trecut in articol in primele pagini), compar cu pretul generatiei anterioare la lansare, etc. Mai departe exista fluctuatii de curs valutar, adaosuri mai mari la lansare, etc. E greu de explicat de ce 2600K la acelasi magazin e 1349 RON, iar 3770K, care ar trebui sa fie cu 5 Euro mai ieftin o sa fie listat la 1459 RON… Asa ca de data asta nu a puscat, din pacate…

  33. biosx a scris pe:

    Felicitari pentru articol.
    O mica greseala de tipar la pagina 3 – Meet the spartans: “[…] fiind dotate cu 4 nuclee si 4 fire de executie, si o memorie cahce de 6MB.”

  34. TheGman a scris pe:

    comparatie cu AMD, I7 980X, SB-E ???? what gives? daca ai I7 2600/2700k nu sau I5 respectiv nu vad de ce ai citi articolul. Scuze chiar nu vreau sa fiu troll, dar daca tot va chinuiti sa faceti ceva bun…. 🙂

  35. Monstru Post author a scris pe:

    Si legatura dintre AMD, i980X si Ivy Bridge este….? AMD nu are nici un produs comparabil, i980X e phase out de mult, singurul pe care puteam sa il bag era SB-E.

  36. Techstro a scris pe:

    Spune-mi si mie te rog ce pasta termoconductoare ai folosit in acest test. Mersi

  37. Monstru Post author a scris pe:

    Pasta pe care o folosesc in toate testele, Coolink Chillaramic. Daca te uiti in testele mai vechi de paste termice ale colegului meu Ramiro ai sa vezi ca este o pasta medie, nici decum deosebita, eu o folosesc pentru ca trebuie sa cosum cantitati foarte mari de pasta in testele mele si consider ca daca as folosi ceva iesit din comun nu ar fi reprezentativ pentru toti cititorii.

  38. Alonewolf a scris pe:

    Bravo pt. articol,dar am sezizat o usoara nuanta laudativa la adresa procesorului care nu sunt sigur ca o merita.Sa explic de ce:un spor de performanta de 8-10 procente fata de SB(sunt convins ca valorile-s corecte,am incredere in testele voastre) nu spune mre lucru deoarece 3-4% sunt erori de rulare generate de complexitatea platformelor(mici variatii de tensiune,temperatura,conflicte aleatorii etc.) cea ce face ca sporul real sa nu depaseasca 5-6 procente , f.f.putin dupa parerea mea.Tinand cont ca pretul este de aproximativ 1500RON(+,-50)la un spor de performanta modest fata de SB nu ma va putea nimeni convinge sa-mi schimb actuala platforma SB cu Ivy B.Este posibil sa ma razgandesc daca Intel va scoate un IvyB. la 6-8 nuclee cu sau fara grafica integrata(daca scot grafica incap lejer inca 4 nuclee),si numai la un pret decent.

  39. Monstru Post author a scris pe:

    Sunt cateva probleme aici:

    1. sporul de performanta nu variaza atat de mult, practic Ivy Bridge aduce 10% in plus fata de Sandy

    2. Nu este o arhitectura complet noua, este un die-shrink (vezi gulftown fata de nehalem, wolfdale faat de conroe), sporul este exact la feld e mare ca si in cazurile amintite

    3. normal ca nu are sens sa renunti la SB pentru IB. Din punctul meu de vedere, pentru utilizatori normali platforma nu s schimba mai devreme de doua generatii, ca sa isi amortizeze costul. Daca in schimb iti cumperi acum un sistem nou, e normal sa iei Ivy nu Sandy.

  40. Alonewolf a scris pe:

    Corect ,dar va fi foarte greu pt.mine sa realizez acest deziderat intrucat Intel mai are o singura generatie la dispozitie cea de 17nm dupa care se va ajunge la limita fizica a siliciului,iar daca industria IT nu va scoate rapid din palarie o noua tehnologie(gen bio-semiconductori sa zicem)se vor ingramadi nori foarte sumbri pe cerul ei.

  41. grigoras49 a scris pe:

    este lipit are dreptate CALIN http://www.youtube.com/watch?v=lMzzUuvKWPM&feature=g-vrec

  42. ForevrGamer a scris pe:

    Salut, un minunat chiar am sa imi iau luna viitoare un 3770k pe un sabertooth z77, si as vre niste pareri in legatura cu sistem de racire pe care o sa il folosesc (corsair h100), daca sa va descurca mai bine decat noctua nh-d14 din acest review.La vechiul deneb 955 BE la o frecventa de 4.2 GHz temperatura nu trecea de 50 grade.

  43. Florin a scris pe:

    Salut am un 3770K cu un cooler Thermaltake FrioOCK oare cu respectivul cooler care cred ca e undeva destul de bun s-ar merita sa incerc sa fac overclock pe el?

  44. ghdan83 a scris pe:

    In primul rand vreau sa va spun ca sunt multumit ca exista astfel de articole sa ne mai puna si pe noi, muritorii de rand, la curent cu noile tehnologii, in acest sens le multumesc autorilor. In al doilea rand as dori sa adresez o intrebare daca se poate. Am analizat diverse optiuni privind placile de baza in vederea unui upgrade si am ramas la o alegere intre doua placi de la gigabyte, z77 ds3h si z77 d3h. Daca ati putea sa imi recomandati una din cele doua sau poate o alta mai buna cam in aceeasi bani ar fi minunat. (viitorul procesor i5 3470, ram 8GB, si am placa grafica dedicata). Multumesc!

  45. Andrei S. a scris pe:

    Salut!
    Mi-am achizitionat si eu acest i7 3770k impreuna cu o placa de baza Asrock z77 Fatal1ty Performance si o sursa Corsair TX750, insa as avea o problema cand maresc frecventa procesorului, de exemplu daca o duc in 4300Ghz si pornesc prime-ul ruleaza cam un minut apoi se blocheaza, ecranul ramane blocat si trebuie sa-i dau restart.

    Dupa simptome, credeti ca e de la procesor, de la placa de baza?
    Am uitat sa mentionez ca voltajul il las pe auto, maresc frecventza doar de la multiplicator.

    Multumesc!

  46. Monstru Post author a scris pe:

    Seteaza voltajele manual…

  47. Andrei S. a scris pe:

    Salut din nou!
    Am setat voltajele manual si anume: 4500Mhz cu 1.75V (am vazut aceasta configuratie la voi prin unele teste)

    Nu mai sunt probleme in ceea ce priveste chipul grafic ( se bloca la orice frecventa modificata, mergea in prime95 fara probleme, dar testele video il blocau complet). Partea de video s-a rezolvat si am reusit sa iau si o nota destul de mare

    In afara de blocaj video, mai apareau si blocaje la procesor in prime95 la frecvente mari cum ar fi 4500, vad ca nu au mai aparut. Nu vreau sa incerc mai mult ca nu am racire.

    Singura chestie ce am observat, la frecventa asta, windows-ul nu prea merge stabil, unele programe nu functioneaza corect (Not responding) chiar si explorer-ul, si prime-ul

    In fine, problema era sa ma asigur ca procesorul nu are nimic, si sunt mai linistit acum chiar daca au mai aparut erori, dar macar nu sunt blocaje.

    (Am racire stock, noroc cu vremea asta de afara ca m-a ajutat sa tin procesoru in 4500 cu temperaturi de idle de ~15 grade si scade mereu :))), si in load cam 60)

    Multumesc frumos LAB501, sunteti cei mai tari 😛

  48. Andrei S. a scris pe:

    Am uitat sa mentionez ca la 4500, nota din windows de la 7.7 a crescut la 7.8. Am modificat si frecventa memoriilor de la 1600 la 1800 ( 9:9:9:27) si la fel nota din 7.8 in 7.9 😀

  49. Nu cred ca ai vazut la noi o tensiune de alimentare a procesorului de 1.75v si personal nici nu recomand mai mult de 1.4-1.45v pe aer. Bafta!

  50. Andrei S. a scris pe:

    Da, asa e, am gresit, am vrut sa spun 1.175. O zi buna!

  51. Andrei S. a scris pe:

    Problema e ca tot apar erori, chiar si blue screen, am mai facut un test astazi tot cu 4500Mhz si 1.175V si la fel, ce mi-ati recomanda sa incerc? Adica vreau doar sa ma asigur ca cel putin procesorul e bun, ca daca ar fi placa de baza as schimba-o, nu ar fi asa o problema. Mersi!

  52. vin a scris pe:

    @Andrei S, iti da blue screen ca ii mai trebuie voltaj (vcore). Vezi ca limita safe de vcore la i7 3770k e in jur de 1.3v, din ce am citit. Poti sa citesti aici mai mult: http://www.overclock.net/t/1247413/ivy-bridge-overclocking-guide-with-ln2-guide-at-the-end
    E o tabela acolo cu safe voltages pe aer, azot, racire cu apa etc.Ei zic ca valoarea ar fi 1.52v, mie mi se pare cam mult dar ma rog XD tipii de acolo poate stiu mai bine.
    Eu la al meu nu am reusit sa-l tin la 4.3 Ghz pe aer la temperaturi decente ( se ducea in 80 celsius in prime 95, ceea ce mi se pare cam mult), ii trebuia mai mult voltaj si nu vreau sa risc degradare la procesor de 1300 de ron. Asa ca il las la 4.0 Ghz cu voltaj stock, zboara si asa oricum.
    E normal sa iti apara erori daca faci OC fara voltajul necesar, asta e testul de stabilitate. Si nu toate procesoarele se OC la fel, unora le trebuie mai mult vcore, altora mai putin, trebuie sa incerci pas cu pas si sa gasesti setarile pentru al tau.
    Daca vrei sa testezi procesorul, lasa-l la frecvente si voltaj stock, si ruleaza prime 95 5 6 ore, si vezi rezultatele. Nu cred ca o sa mai crape/dea erori. Daca totusi se intampla erori/blue screen/ la voltaj si frecvente stock du-l la garantie. Pentru Ram iti recomand ca test Memtestx86.

  53. bere vasilica a scris pe:

    Intel Core i7-3770K am acest procesor si nu gasesc nici o placa de baza sa cumpar
    ma puteti ajuta multumesc

  54. Monstru Post author a scris pe:

    Sun sigur ca se mai gasesc pe OLX sau pe forumuri

Lasa-ne un comentariu: