Este timpul sa faci upgrade la Z97 – Part II

Scris de: , in categoria: Stiri, in 8 October, 2015.

Upgrade la Z97

 
Unul dintre motivele pentru care ii apreciez pe cei de la Intel este constanta de care au dat dovada de-a lungul timpului. Majoritatea lansarilor au urmat acelasi tipar, preturile recomandate pentru un anumit nivel de performanta au ramas aceleasi mai bine de o decada (de exemplu Core 2 Duo E6300 – 184 USD/ 2006 vs Core i5 6400 – 187 USD / 2015) iar legea lui Moore a fost respectata cu sfintenie mai bine de 40 de ani de zile. Cu un astfel de palmares, este greu sa mai fi surprins de o lansare Intel.

Si cu toate acestea, astfel de lucruri se mai intampla. Am avut o surpriza foarte placuta anul trecut, in momentul in care s-a lansat Pentium G3258, am avut surprize si cu lansarea lui Skylake, fiind lansate in primul val doar doua procesoare si avem surprize si acum, in momentul in care Intel pun accent in continuare pe cea de-a 4-a generatie Intel Core.

De ce spun asta? Pentru ca de obicei, in momentul in care se lansa o familie noua de procesoare, vechiile modele deveneau imediat EOL (End of Life) si nu se mai bucurau deloc de atentia producatorului. De data aceasta insa se pare ca lucrurile stau altfel. Mai intai am vazut o serie de reduceri aplicate procesoarelor din cea de-a 4-a generatie Intel Core, reduceri al caror scop este incurajarea celor care au un sistem vechi sa faca upgrade la Z97.

Apoi am primit de la Intel infograficul de mai jos, precum si o serie de statistici, in care se arata beneficiile unui upgrade la Z97 de la un PC mai vechi de 5 ani. Printre argumentele aduse de cei de la Intel in favoarea unui Core i7 4790K fata de un Core i7 2700K regasim productivitate cu 29% mai mare, crearea mai rapida de continut multimedia (cu pana la 65% mai repede), multitasking mai rapid cu 35%, modelare 3D cu pana la 30% mai rapida, conectivitate moderna (PCIe, USB 3.0), stocare mai rapida, conectivitate video moderna (Display Port 1.2).

Mai mult, cei de la Intel pun accentul pe specificatiile de top ale lui 4790K (4 nuclee, 8 fire de executie, 4GHz frecventa stock) precum si pe potentialul acestora de overclocking.

Personal gasesc interesanta aceasta intiativa in care platforma anterioara reprezinta o alternativa mai accesibila la ultima generatie de procesoare, pastrand insa un nivel de performanta foarte ridicat. Cu toate acestea sunt curios cum va fi primita de catre utilizatorii din tara noastra. Pretul platformei este intr-adevar mai mic, placile de baza Z97 si memoriile DDR3 avand in acest moment preturi foarte accesibile. Ramane de vazut daca diferenta de pret intre o platforma Z97 si o platforma Z170 va impinge pasionatii care au in dotare sisteme vechi sa faca upgrade la Z97.

Voi ce parere aveti?
 
Infografic - v2

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: