Intel Core i7 975 Extreme Edition: frecventa de 3.33 GHz si stepping D-0

Scris de: , in categoria: Stiri, in 3 February, 2009.

Dorinta companiei Intel de a adopta noul stepping D0 pentru juniorul seriei de procesoare Core i7 nu a reprezentat o surpriza. Deseori, o noua revizie aduce cu sine imbunatatiri in ceea ce priveste frecventa, insa vis a vis de stepping-ul D0 nu s-ar putea spune acelasi lucru, mai cu seama daca tinem seama de faptul ca Intel nu a declarat niciun fel de modificari la nivelul caracteristicilor.

Pana una alta, gratie unui mai vechi roadmap, stim ca in cel de-al doilea trimestru al acestui an Intel va propune o varianta Core i7 Extreme Edition, un procesor cotat cu o frecventa de functionare mai mare de 3.2 GHz. Fondatorul si proprietarul pretioasei resurse cunoscuta tuturor sub numele de XtremeSystems.org a reusit sa publice primele capturi de ecran care aduc in prim plan acest misterios procesor, un model care obtine numele de Core i7 975 Extreme si care afiseaza frecventa nominala de 3.33 GHz. Dupa cum era de asteptat, multiplicatorul acestui model este deblocat, specificatie care i-a permis posesorului acestui engineering sample sa ridice frecventa pana la 5260 MHz, in acest caz fiind utilizata o racire cu azot lichid.

Ar trebui sa notam faptul ca procesorul in cauza este bazat pe noul stepping D0. A face ipoteze asupra imbunatatirilor privind potentialul de overclocking este inca prea devreme, iar in sprijinul acestei afirmatii pot fi aduse doua argumente: in primul rand, in cazul de fata, nu au fost facute eforturi deosebite pentru atingerea unor frecvente record, iar in al doilea rand procesoarele stepping C0 sunt capabile, dupa cum bine se poate vedea, de atingerea unor frecvente mult mai inalte.

De altfel, actualul experiment a avut o singura tinta: sa rastoarne scorul de 45474 de puncte obtinut in 3DMark 2005 cu ajutorul unui procesor Phenom II X4 940 BE tactat, in conditiile utilizarii unei raciri bazate pe heliu lichid, la 6.3 GHz. Acesta fiind scopul, in combinatie cu o pereche de placi video Radeon HD 4870 X2, operabile la frecventele nominale de 750/3600 MHz, procesorul Core i7 975 EE – impins la 5.26 GHz – a condus la afisarea unui scor de 47026 puncte in 3DMark 2005.

In fine, chiar daca nu exista informatii precise privind momentul la care urmeaza sa fie anuntat, putem presupune, daca tinem seama si de graficul stabilit pentru trecerea variantei Core i7 920 la stepping-ul D0, ca puternicul Intel Core i7 975 Extreme Edition ar putea sa-si faca simtita prezenta in martie sau aprilie anul curent…

Comentarii

2 comentarii la: Intel Core i7 975 Extreme Edition: frecventa de 3.33 GHz si stepping D-0

  1. Dragos Saraolu a scris pe:

    Bine ai revenit, imi lipseau editorialele tale.

  2. GreenPlanet Post author a scris pe:

    Multumesc pentru aprecieri, Dragos! Si eu ma bucur sa va revad! Desi e imposibil, voi incerca sa prind noutatile… notabile. In rest, ma voi bucura – fara ipocrizie – de realizarile colegilor mei si ale voastre.

Lasa-ne un comentariu: