Prezentare – Fractal Design Ridge

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 21 August, 2023.

Analiza interioara

 
In conditiile in care discutam despre o carcasa cu un volum interior de doar 12.6l, trebuie sa recunosc ca eram curios cum se monteaza componentele in carcasa, dar mai ales ce componente putem monta. Ei bine, aici se vede din plin experienta celor de la Fractal, modul in care este organizat interiorul fiind logic si ingenios in acelasi timp. Evident, discutam despre o carcasa care accepta doar placi de baza mini ITX, impreuna cu surse SFX sau SFX-L, inaltimea cooler-ului pentru procesor fiind limitata la 70mm. Stiu, pare putin, dar Noctua au cateva modele excelente in acest segment, ca sa nu mai mentionez faptul ca putem utiliza un AIO de 120mm daca folosim o placa video mai scurta de 175mm, sau chiar un AIO de 280mm daca ne folosim de solutia grafica integrata.

Asta nu inseamna insa ca nu putem folosi placi grafice solide, ba din contra. Astfel, Fractal Design specifica o lungime maxima de 335mm pentru placa video daca nu utilizam SSD-uri de 2.5″, respectiv 325mm daca populam sloturile aflate in dreptul placii video. Similar, pastrand cele doua ventilatoare Aspect 140mm montate in carcasa, putem utiliza o placa video de pana la 57mm grosime (2.5 slot-uri), sau chiar o placa video tri-slot (82mm), daca renuntam la ventilatoarele montate in dreptul placii video.

Totusi, in acest caz ar fi ideal sa populam cele trei pozitii dedicate ventilatoarelor de 80mm pozitionate pe latura superioara a carcasei, pentru a pastra totusi un flux de aer decent in interior. Personal cred ca ar trebui sa va limitati la o placa grafica dual-slot ceva mai cuminte (maxim RTX 4070 FE), pastrand ventilatoarele de 140mm incluse din fabrica si utilizand un maxim de doua SSD-uri 2.5″, desi fie vorba intre noi majoritatea placilor ITX care se respecta suporta doua SSD-uri NVMe.

Revenind la cum se monteaza componentele in carcasa, este usor sa identificam trei zone principale. Astfel, placa de baza este montata in partea de jos, daca utilizam carcasa in pozitie verticala, in dreptul acesteia aflandu-se montantul detasabil al sursei SFX / SFX-L, respectiv montantul pentru doua unitati de stocare de 2.5″.

Placa grafica se monteaza in partea de sus a carcasei, in continuarea placii de baza, cu ajutorul unui riser rigid, producatorul asigurandu-se astfel ca nu vom avea problemele specifice riserelor flexibile, in special intr-un spatiu atat de restrans. Cele doua ventilatoare de 140mm sunt montate in dreptul placii grafice, pe laterala, in timp ce pe latura frontala gasim inca doua lacasuri pentru SSD-uri de 2.5″, unul in dreptul placii video si unul in dreptul sursei.

 

Comentarii

Un comentariu la: Prezentare – Fractal Design Ridge

  1. Balint Felician a scris pe:

    Arata pur si simplu superb.

    Si adevarul e ca si eu nu concep altceva decat fractal design pentru un sistem nou. Sistemul meu (la al n-lea upgrade) sta tot intr-o Fractal Design R3 care inca arata, se simte si functioneaza cu mult peste alte carcase pe care le-am vazut.

    Calitatea e cu adevarat premium si preturile sunt ok pentru segmentul acesta.

Lasa-ne un comentariu: