SunMoon SEL-9880 – Metodologie testare surse 2018

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 25 March, 2018.

Echipamentul folosit

 

Protagonistul articolului de astazi este fara doar si poate testerul SunMoon SEL-9880, echipat cu 10 module de sarcina distincte: 6 x 12V (4 x 300W, 2 x 500W), 5V (300W), 3.3V (300W), 5VSB (40W) si -12V (40W). In total, SunMoon SEL-9880 poate incarca 2920W, ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru testele noastre de surse.

 

 

Incarcarea pe fiecare rail se poate seta in amperi, fie din meniul de programare, fie printr-o solutie software, de pe PC, setarea fiind mentinuta indiferent de situatie. Pentru a nu forta conectorii si cablurile surselor, incarcarea pe rail-ul de +12v va fi impartita pe mai multe module interne ale aparatului, fiecare fiind alocat unui grup de conectori. De exemplu +12V1 este rezervata mufei de 24pini si conectorilor MOLEX, +12V2 pentru mufa EPS cu 8 pini a CPU-ului, +12V3 pentru un al doilea conector EPS cu 8 pini in timp ce +12V4, +12V5 si +12V6 sunt dedicate pentru 3 mufe PCI-Express cu 8 pini. Tensiunile de +3.3V, -12V si +5VSB sunt incarcate strict prin conectorul ATX de 24 pini in timp ce rail-ul +5V este incarcat atat prin mufa de 24 pini cat si prin cele 3 MOLEX-uri prezente pe placuta cu conectori.

 

 

O problema pe care am observat-o inca de la primele teste cu noua unitate a fost aparitia unei diferente semnificative intre rail-urile de +12v, aceasta ajungand pana la 0.1v. Mai mult, eficienta varia destul de mult intre rulari, problema fiind rail-ul de +3.3v, care nu aplica intotdeauna sarcina catre sursa. Pentru a rezolva de la inceput problemele de precizie am scos PCB-ul cu conectori, l-am refacut in intregime, mutand totodata si punctele de masura cat mai aproape de conectorii in sine. Am scos din schema si distantierele ca mod de transmitere a sarcinii mutand firele direct pe spatele PCB-ului. Apoi am calibrat aparatul atat prin setarea punctului de 0, cat si cu ajutorul unei surse de tensiune stabilizata de la Uni-T. Dupa toti acesti pasi toate problemele s-au rezolvat, precizia masuratorilor fiind imbunatatita substantial fata de setarile din fabrica. Asa este cand esti perfectionist si vrei sa obtii rezultate perfecte.

 

 

Daca puterea debitata de sursa se poate calcula usor intern prin aplicarea formulei P = U * I, pentru calculul eficientei si factorului de putere, SunMoon SEL-9880 integreaza si un analizor de putere AC de precizie. Pentru ca stabilitatea tensiunilor nu este singurul lucru care defineste calitatea unei surse, am folosit unul dintre cele mai performante osciloscoape USB (Stingray DS1M12) de pe piata pentru a monitoriza zgomotul tensiunilor (ripple).

Am incercat la inceput conectarea lui cu un cablu BNC direct la SEL-9880, acesta avand o iesire dedicata, dar care nu care contine filtrul necesar masurarii zgomotului conform standardului ATX. Din pacate ripplul masurat era mult peste ceea ce ar trebui sa fie, prin urmare am fabricat propriul PCB pentru a masura conform standardului ATX, componentele folosite fiind de calitate industriala (capacitori Vishay si AVX) in timp ce sursa de semnal este fix pe mufe cu fire directe, cat mai scurte. Avem 2 linii de +12v (8 pin PCIe, 8 pin EPS 12v), o linie +5v dar si o linie +3.3v.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: SunMoon SEL-9880 – Metodologie testare surse 2018

 1. Renderer a scris pe:

  Wooow. Asta da inceput de saptamana. Astept cu nerbdare sa reviewurile surselor fie ele high end sau de buget.
  In sfarsit vom incepe sa avem si noi review-uri Jonnyguru style si poate pe viitor vom avea si review uri mai complexe gen Techpower-up sau Tomshardware style. 🙂

  Well done Lab 501 team! Felicitari.

 2. Niko a scris pe:

  Sa curga rew_urile cu surse si sa tina testerul mult si bine in aceasta incursiune pe tarimul celor mai putin importante componente, pentru unii. Cunoscatorii stiu cit de importanta este o sursa de calitate.

 3. matose Post author a scris pe:

  Mersi baieti! Sa curga review-urile 🙂

Lasa-ne un comentariu: