Platforma pentru notebook Intel Arrandale – Asus KF52
Integrarea chip-ului grafic in procesor are cateva avantaje importante cand e vorba de o platforma mobila: acesta e controlat din punct de vedere al power management-ului, costurile ansamblului CPU+GPU+MCH se reduc, pana si sistemul de racire e mai usor de proiectat acum si poate reduce greutatea per ansamblu a unui notebook. Iar in cazul in care e nevoie de mai multa putere grafica, exista optiunea adaugarii unui accelerator discret, tehnologia Intel Switchable Graphics oferind posibilitatea utilizarii acesteia doar in momentele in care accelerarea 3D performanta e necesara, prelungind astfel perioada dintre doua incarcari ale bateriei.
Si pentru ca tot am adus vorba despre chip-ul grafic integrat, acesta se numeste Intel HD Graphics, iar pe partea de multimedia avem cateva noutati interesante fata predecesorul sau, Intel G45.
Si e si normal, consumul de media online (filmulete, muzica, aplicatii flash etc) a crescut de aproximativ 2 ori in ultimii 3 ani, si pentru unele categorii de utilizatori e chiar principalul motiv de a folosi un PC. Nici arhitectura nu a fost uitata, si in afara de faptul ca chip-ul grafic e construit acum pe 45nm in lor de 65nm, acum are 12 unitati de executie in loc de 10, frecventa de lucru maxima mai mare si alte cateva tweak-uri importante.
Ce lipseste insa e faptul ca pentru un produs lansat in anul 2010 nu avem suport DX 11 sau macar DX 10.1, si nici OpenGL 3.2. Raspunsul celor de la Intel a fost cat se poate de simplu si cinstit cand am intrebat despre problema asta: chip-ul grafic integrat in procesor nu tinteste varful de performanta si o aplicatie DX 11 de exemplu oricum nu ar rula cum trebuie datorita lipsei de putere bruta, asa ca au preferat sa isi concentreze eforturile pe feature-uri poate mai putin impresionante dar care chiar pot fi folosite. Onest din punctul meu de vedere, ma face sa am alta perspectiva asupra graficii integrate.
Comentarii
Imi place articolul tau, foarte interesant nu ma pricep prea bine in acest domeniu insa am invatat cate ceva. Multumesc.
Pingback: Platforma pentru notebook Intel Arrandale – Asus KF52
Pingback: MSI FX600 – “Fashion” Notebook | lab501