Platforma pentru notebook Intel Arrandale – Asus KF52

Scris de: , in categoria: Diverse, in 16 March, 2010.

Concluzii

Daca ar fi sa fim carcotasi, am putea zice ca bateria ar putea tine mai mult. Sau ca procesorul asta nu e chiar un derivat din Nehalem, controller-ul de memorie fiind mutat in chip-ul grafic. Sau ca chip-ul grafic e construit pe 45nm si nu pe 32nm ca si procesorul propriu-zis, ca nu are nici macar DX10.1si nici OpenGL 3.2. Ca performanta grafica e slaba si nu te poti juca mare lucru. Putem sa gasim o multime de puncte care s-ar putea imbunatati sau de optiuni nebifate, dar am ignora cel mai important lucru pentru o platforma notebook: nu e vorba de cel mai performant, de cel mai ieftin sau de cel mai frumos, ci e vorba de cel mai bun compromis. Pentru a impacheta cat mai multe avantaje in 2.6Kg de hardware e evident ca trebuie sa renunti la multe, si este o arta sa reusesti sa pastrezi ce este cu adevarat important.

Intel a facut din platforma Arrandale un pachet ideal: performanta procesorului este foarte buna raportata la autonomia oferita, topologia interna a arhitecturii a sacrificat ceva latime de banda a memoriei, aproape nenecesara in aplicatiile rulate pe un notebook, pentru a obtine performanta mai mare pentru Intel HD Graphics, nu si-au irosit eforturile in a introduce DirectX 10.1 sau 11 pe un chip ce oricum nu e destinat a rula aplicatii DX 11 ci au preferat sa imbunatateasca playback-ul de fisiere multimedia, fapt mult mai popular, iar pentru cine vrea sa se joace pe notebook exista intotdeauna optiunea alegerii unuia ce contine si un accelerator grafic discret. Recunosc ca atunci cand a aparut platforma aceasta in varianta pentru desktop nu i-am inteles scopul exact, insa vazand-o integrata intr-un laptop totul se aseaza exact cum trebuie si o face fiind incontestabil cea mai potrivita solutie pentru o platforma mobila. Si nu in ultimul rand, prin aceasta platforma Intel ofera posibilitatea realizarii unui numar foarte mare de sarcini, pentru un pret mult mai mic decat in anii precedenti. Practic, in afara de gaming la nivel inalt, folosind un notebook de genul celui prezentat astazi, dotat cu cea mai noua platforma mobila de la Intel, putem rula orice aplicatie in conditii foarte bune, pentru o fractiune din pretul pe care trebuia sa il platim in trecut pentru acelasi nivel de performanta.

Comentarii

Un comentariu la: Platforma pentru notebook Intel Arrandale – Asus KF52

  1. Centrale Viessmann a scris pe:

    Imi place articolul tau, foarte interesant nu ma pricep prea bine in acest domeniu insa am invatat cate ceva. Multumesc.

Lasa-ne un comentariu: