Interviu – Brad Karlberg, Marketing Director Intel Storage Group

Scris de: , in categoria: Editoriale, in 10 May, 2010.

Cu ocazia CeBIT 2010 am avut ocazia sa stam de vorba cu domnul Brad Karlberg, Marketing Director Intel Storage Group si am pus cateva intrebari in special pentru cititorii lab501.

.

.

lab501: Cand Intel a introdus prima sa serie de SSD, acesta a avut un succes foarte mare in piata. Aveti in lucru o noua gama de SSD-uri mai performante, poate chiar SATA 3?

Brad Karlberg: Da, inginerii nostrii lucreaza la implementarea SAS / SATA 3 in viitoarele chipset-uri; cel mai probabil prima aparitie nativa a SATA 3 va fi pe platformele destinate serverelor, platformele desktop urmand dupa asta. Mostre ale noilor SSD-uri exista in laboratoarele noastre, dar un termen exact al aparitiei pe piata nu as putea sa va spun in acest moment pentru ca SSD-urile reprezinta doar a mica parte a Intel Storage Group. In caz ca va intrebati, noile SSD-uri sunt bazate tot pe interfata SATA 2.

.

lab501: Care este principalul punct de interes pentru Intel Storage Group in aceasta perioada?

Brad Karlberg: Motivul pentru care ma aflu in aceasta saptamana aici (n.r. CeBIT 2010) este ca lansam o noua platforma bazata pe procesorul Atom destinata in principal aplicatiilor Home Server. Este potrivita celor care au nevoie sa acceseze oricand si oriunde o cantitate mare de date. Datele pot fi accesate wireless, prin LAN sau chiar prin intermediul internet-ului atunci cand sunteti la mare distanta de casa.

.

lab501: Care ar fi avantajele unei solutii bazate pe platforma Intel Home Server fata de a folosi PC-ul de acasa pe post de server ?

Brad Karlberg: E vorba de consum, comoditate si fiabilitate. Consumul se situeaza in jurul valorii de 10-17W in functie de configuratia aleasa: 1-2 conexiuni LAN Gigabit, procesor Atom cu 1 sau 2 nuclee (D410 sau D510), 1-2GB memorie RAM. Nu are conexiune pentru monitor sau pentru periferice, este practiv un dispozitiv NAS intocmai ca un router si poate fi lasat permanent in priza datorita consumului extrem de mic. Atunci cand vorbim de comoditate ne gandim la faptul ca putem gasi toate datele noastre intr-un singur loc fara sa cautam pe PC, laptop, iPod, etc pentru un anumit document. Fiabilitatea vine din faptul ca Home-Server-ul nu va fi niciodata overclockat, nu se va incalzi excesiv iar complexitatea sa este mult redusa fata de un PC obisnuit… asadar va rezista mai mult in timp.

.

lab501: Ce sistem de operare este folosit si cum poate fi configurat un astfel de Home-Server? Ce configuratii putem alcatui pe partea de stocare?

Brad Karlberg: Sistemul de operare este de obicei inclus de catre integratori si este ori Windows Home Server, care beneficiaza de un algoritm foarte bun de backup al datelor, sau o distributie gratuita de Linux / UNIX. Pe partea de stocare putem folosi de la 1 la 6 unitati de stocare in orice configuratie RAID ne trece prin minte, dar majoritatea celor care folosesc o astfel de solutie pun securitatea datelor pe primul loc alegand o solutie RAID 1 sau RAID 5. Configurarea sistemului de operare precum si a configuratiilor de stocare se face conectandu-ne la Home-Server prin LAN sau WiFi (intocmai ca la un router). In afara de ASUS care au prezentat un model ce include conexiune wireless, celelalte implementari nu beneficiaza de asa ceva intrucat am considerat ca oricine cumpara un asemenea dispozitiv are un router wireless deja cumparat. Deasemenea, o facilitate care ii place foarte mult sotiei mele este faptul ca acest Home-Server poate randa filmele pentru ca dumneavoastra sa le puteti vedea prin streaming pe un iPhone sau orice alt dispozitiv mobil cu capacitate video. Acest lucru este disponibil datorita celor 4 fire de executie (2 fizice si 2 logice) a noului Atom D510 care imbunatateste performanta cu pana la 81% fata de un procesor dual-core clasic.

.

lab501: Ne-ati putea spune ce integratori va avea noua platforma Atom precum si un termen la care ne putem astepta la disponibilitate?

Brad Karlberg: Integratorii vor fi in principal companiile care produc echipamente SOHO si Enterprise. Pe langa ASUS pe care l-am amintit anterior avem si HP, Lenovo, QNAS ca sa amintesc doar cateva nume. Disponibilitatea este imediata, multe modele fiind deja prezente in standurile companiilor din cadrul CeBIT.

.

Comentarii

2 comentarii la: Interviu – Brad Karlberg, Marketing Director Intel Storage Group

  1. suna interesant, sa vedem ce va fi in realitate…

  2. Chiar pare interesant !

Lasa-ne un comentariu: