Overclocking la Computex 2014

Scris de: , in categoria: Editoriale, Featured Articles, in 25 June, 2014.

Ei bine, nu am glumit cand am spus ca anul acesta Computex a fost ticsit de evenimente de overclocking, nu-i asa? Sute de litri de azot lichid au fost folositi, zeci de overclock-eri din toata lumea au fost prezenti, zeci de mii de dolari au fost castigati iar sute de ore de munca (dar si de distractie) au fost implicate in aceste evenimente. Si altceva s-a intamplat – inevitabil lucrurile s-au schimbat si probabil vor continua sa se schimbe. Nu poti spune tot timpul ca o schimbare este buna sau nu, dar asta este ce am observat in majoritatea evenimentelor din aceste an.

In primul rand, overclockingul devine un domeniu al profesionistilor si se indeparteaza de ideea de competitii pentru amatori. Majoritatea overclock-erilor de la Computex erau fie angajati ai companiilor, fie contractati pentru a sustine un show la standul unei companii. Acesta nu este un lucru rau si cred ca este normal pentru unii dintre baieti sa culeaga rodul muncii lor in industrie facand cea ce le place. Si nu a fost greu de observat cum companiile au obtinut ceva in schimb, din moment ce majoritatea concursurilor de overclocking au fost castigate de echipe ale producatorilor.

In al doilea rand, premiile au devenit din ce in ce mai mari, dar cu un cost – nu mai exista calificari mondiale si finale regionale. Acum un overclocker trebuie sa isi plateasca transportul si cazarea daca doreste sa intre in competitii. Desigur, asta permite premii mai mari dar reduce numarul de oameni care participa si astfel ajungi sa ai campionate “mondiale” cu mai putin de 10 oameni.

Un alt aspect important – in majoritatea competitiilor, overclock-erilor le-a fost permis sa vina cu propriul hardware. Asta este un lucru bun pentru ca garanteaza ca vei vedea numere uriase si recorduri mondiale, dar nu are nici o legatura cu conceptul de corectitudine si sportivitate cum v-ati astepta de la o competitie de amatori (de exemplu olimpiadele). Dupa cum am spus, totul devine profesionist.

In afara de aceste schimbari, este imposibil sa nu observati suportul celor de la Intel pentru overclock-erii normali (racire aer/apa) si faptul ca premiile au fost in cele mai multe situatii mai mari pentru rezultatele obtinute pe aer decat pentru cele pe LN2. Cum Intel este o companie uriasa care face totul dupa studii temeinice asupra pietei, asta este ceva ce trebuie tratat foarte serios – o noua era incepe si poate in curand vom vedea campionate mondiale si finale mondiale pe racire cu aer.

Iar asta ne duce la ultimul lucru – o miscare ca aceasta are un motiv si scop foarte specific. Adevarul este ca intotdeauna am fost foarte pasionati de overclocking, dar pe masura ce anii au trecut si totul a devenit profesionist, oamenii care acordau atentie acestui hobby au devenit din ce in ce mai putini pentru ca majoritatea au simtit ca nu pot concura cu profesionistii, cei sponsorizati si cei pasionati de azot. Racirea pe aer pe de alta parte este pentru toata lumea.

Desigur, ai nevoie de acelasi talent, tot ai nevoie de un procesor foarte bun etc, dar poate ca diferenta nu este asa de mare. Iar asta are potentialul de a aduce un numar mare de utilizatori avansati si gameri inapoi in sportul numitoverclocking. Si sincer, asta este ceva ce overclocking-ul are mare nevoie – daca chiar vrem sa avem un viitor pentru acest “sport” – o audienta mai mare.

In final, nu sunt sigur cum vor evolua lucrurile in urmatorii 5 ani si nu putem spune cu certitudine “asta este bine iar asta este rau”. Daca m-ati fi intrebat acum 5 ani, sigur as fi spus ca overclocking-ul va fi mare. Acuma suntem cu totii mai batrani si mai experimentati, asa ca suntem mai precauti in a face astfel de afirmatii. Sunt sigur insa ca overclocking-ul a fost mai important ca niciodata in acest an la Computex, iar un numar mare de overclock-eri au participat. Fie ca au fost competitori, expozanti in demonstratii cu LN2 sau prieteni la HWBOT Anniversary OC Gathering – Computex 2014 a fost cu si despre overclocking. Si intr-un fel sau altul, ceva imi spune ca anul viitor va fi si mai mare.

Asadar…daca nu ati facut-o pana acuma, poate ca nu este o idee rea sa incepeti sa overclock-ati. Cine stie, poate in 5 ani de acum veti castiga premiul de 10.000 de dolari si poate vom bea o bere impreuna la HWBOT 15 year Anniversary Gathering.

 
Outro-02

Comentarii

7 comentarii la: Overclocking la Computex 2014

  1. Ciupearca a scris pe:

    Frumoasă e lumea oc-ului…simplul fapt că am urcat puțin frecvența la procesor sau placa video mă face să citesc aceste articole despre OC ca pe niște povești de basme precum un copil mic

  2. ghiţ@ă a scris pe:

    se face muşchi din OC Monstrule?….căci am văzut la pagina 4 unu’ numa’ fibră făcând OC….sau tre să ai muşchi să faci OC?….Explică ne….!?….

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Nu se fac muschi din OC dar sunt mai multi musculosi pasionati de oc decat iti inchipui. Unii dintre ei chiar buni 🙂

  4. Puscasu Mircea a scris pe:

    Superb!Iti multumesc pentru acest articol.

  5. Lupu Nicoleta a scris pe:

    multumesc pentru acest articol.Asa ma mai documentez si eu ,aflu multe lucruri care chiar imi sunt utile

  6. Robert a scris pe:

    Superb <3.

  7. AMD a scris pe:

    Am citit articolul si mi-am adus si eu aminte de primele procesoare overclockate de mine,un amarat de AMD la 1700 pe nucleu palomino si am obtinut un spor de performanta de 20% si ce mare lucru era,biosul placii de atunci nu te ajuta la mare lucru,doar multiplicator(procesoarele AMD nu aveau multiplicatorul blocat,doar cateva modele mai noi),si din FSB.
    Acum totul pare o joaca avand suportul producatorului placii de baza.
    Foarte bun articolul,cred ca sunteti singura publicatie online romaneasca care stimuleaza overcloking-ul.

Lasa-ne un comentariu: