Pumpkinstein – Un PC de cosmar !

Scris de: , in categoria: Diverse, Featured Articles, in 5 February, 2016.

Watercooling

 
EKWB
 

La fel ca si in cazul celorlalte sisteme construite pana acum, urmatorul pas logic despre care trebuie sa discutam este racirea, mai ales in cazul unui sistem construit cu componente foarte puternice. In fond, acesta este unul dintre motivele pentru care am considerat ca putem imbunatati bestia neagra. Evident, am optat pentru watercooling. De aceasta data insa, am utilizat un alt tip de watercooling, adica tubulatura rigida.

Exista mai multe tipuri de tubulatura rigida (hard-tubing), fiecare cu avantajele si dezavantajele aferente. Putem utiliza tuburi metalice (inox, cupru), tuburi din sticla, tuburi acrilice precum si asa numitele PETG. Dintre acestea, tuburile PETG (PoliEtilena Tereftalata Glycol) sunt cele mai prietenoase din punct de vedere al prelucrarii, fiind putin mai flexibile decat cele acrilice, mai usor de taiat si de indoit. Teoretic, printre dezavantajele acestora se numara sensibilitatea la raze ultraviolete, deci ar fi indicat sa nu utilizati lumina UV in carcasa pentru ca altfel tuburile se vor matui in timp, precum si permiterea evaporarii in timp a lichidului din instalatie.

In practica insa, daca nu tineti PC-ul la soare si nu utilizati iluminare UV, nu prea aveti de ce sa va faceti griji, deoarece cantitatea de lichid care se poate evapora in 2-3 ani cat veti utiliza PC-ul este nesemnificativa. Noi am utilizat tuburi EK-HD PETG cu diametrul interior de 12mm si diametrul exterior de 16mm, impreuna cu fitting-uri EK-HDC 16mm G1/4 Elox Black.

Asa cum spuneam, am construit doua circuite separate – unul pentru cele doua placi video si unul pentru procesor si placa de baza. Placile video au fost racite cu ajutorul a doua waterblock-uri EK-FC TitanX, in timp ce pentru procesor am utilizat binecunoscutul EK-Supremacy Evo. Placa de baza este dotata din fabrica cu waterblock pentru VRM.

Pompele si radiatoarele utilizate in fiecare circuit au fost identice, mai precis una bucata EK-XTOP Revo D5 PWM si una bucata EK-RES X3 250 per circuit. Pentru circuitul procesor/placa de baza, am utilizat un radiator EK-CoolStream XTC280, impreuna cu doua ventilatoare Thermaltake Riing de 140mm. Pentru circuitul placilor video am utilizat un radiator ceva mai mare, adica un EK-CoolStream XE480, impreuna cu 4 ventilatoare Thermaltake Riing de 120 mm. Pompele au fost fixate in carcasa cu ajutorul kitului de fixare EK-UNI 120 mm, iar culoarea portocalie am obtinut-o amestecand 250ml de concentrat EK-Ekoolant Pastel ORANGE cu 1L de apa.

 

 Loop 1
WB CPUEK-Supremacy Evo
PumpEK-XTOP Revo D5 PWM
ReservoirEK-RES X3 250
RadiatorEK-CoolStream XTC280
Fans2 x Thermaltake Riing 14 LED Orange
Loop 2
WB GPU2 x EK-FC TitanX
PumpEK-XTOP Revo D5 PWM
ReservoirEK-RES X3 250
RadiatorEK-CoolStream XE480
Fans4 x Thermaltake Riing 12 LED Orange
Accesories
TubingEK-HD PETG Tube 12/16mm
FittingsEK-HDC 16mm G1/4 Elox Black
CoolantEK-Ekoolant Pastel ORANGE + distilled water

Comentarii

11 comentarii la: Pumpkinstein – Un PC de cosmar !

 1. Ncmihai a scris pe:

  Am aflat ce inseamna un sistem perfect! Pai Matei a masutat tevile, cablurile la nm, nu la mm 🙂 Pai da se poate asa ceva! Felicitari!

 2. Cristi a scris pe:

  Mai multe poze? 😀

 3. engine a scris pe:

  Frumos.
  Mai ales carcasa si monitorul.
  Carcasa o vazusem de la review-ul de stick-uri si m-a lasat masca, e ceva care speram de mult ca va fi lansat. Nu numai ca e mare, dar e foarte flexibila in ceea ce priveste montajul.
  In rest anexati mai multe poze cu sistem, in toata splendoarea lui. Puteti sa folositi carcasa pe post de masuță pentru bere sau cafea sau o balerină. :)))

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Adevarul este ca exact de ce conta mai mult nu ne-am ocupat – sa il bagam pe dovlecel intr-o camera mare, cu cativa metri de panza neagra si doua lumini sa ca il putem poza cum trebuie.

 5. Mr. W a scris pe:

  Trebuie vopsit, hai să ne facem timp şi să-l pictăm!
  Oricum, e un sistem de top, muncit, bibilit, performant, tăcut, cu muşchi rupând fâşul!

 6. Marius a scris pe:

  Baieti, sincere felicitari 🙂 !
  Ca un iubitor / “practicant” de modding nu pot sa nu apreciez acest build. Un singur lucru lipseste si anume, un thread pe forum :).

 7. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, poate fi discutat si pe forum. Dar de postat il postam aici, nu are rosts a il punem in doua locuri 🙂

 8. Ciprian a scris pe:

  Nu prea pricep, la configurație scrie: “OS Windows 10”, și la teste e trecut Win 7…Nu de alta, dar chiar eram curios dacă a venit momentul când Monstru’ o să folosească și să recomande 10 în loc de 7.

 9. Monstru Post author a scris pe:

  Win 10 am folosit.

 10. Stanca a scris pe:

  sunt curios ce fps scoate in gta V cu absolut totul la maxim in 4k si in rise of the tomb raider :))))

 11. Blahu a scris pe:

  Misto de tot si articolul si calculatorul. Intradevar monitorul este absolut excelent insa cam necesita macar un GTX 980 sau echivalent la rezolutia aia. Eu il folosesc impreuna cu un GTX 980ti de la Palit cu ceva soft OC si uneori mai am scaderi de fps vizibile in jocurile care cer mai mult. Foarte misto constructia, felicitari!

Lasa-ne un comentariu: