Watercooling The Green Monster – Ghid si concurs

Scris de: , in categoria: Diverse, Featured Articles, in 14 July, 2015.

Temperatura

 
Tempx

temp2
 

Pentru a masura temperatura am folosit RealTemp 3.70 si am inregistrat temperatura atinsa de nuclee in LOAD, dupa o sesiune de Prime 95 64bit, respectiv Crysis 2, folosind aceleasi setari ca si in testele de consum. Temperatura mediului ambient s-a mentinut in jurul valorii de 28 oC pe tot parcursul testelor.

Acum a venit momentul sa vedem cat de bine ne-am descurcat cu sistemul de racire pe apa. In primul rand, sa ne uitam la temperaturile obtinute de placa video. In conditiile in care in camera erau 28 oC, faptul ca un GTX 980 Ti overclockat la 1460MHz nu trece de 58 oC in sarcina maxima confirma pe deplin capacitatea de racire a sistemului de racire cu apa. Rezultatul nu este bun, este foarte bun.

Daca ne uitam la procesor insa, observam ca temperatura creste considerabil in regim de overclocking. De ce se intampla asta? Ei bine, in primul rand pentru ca procesorul a fost supravoltat si overclockat. In al doilea rand, apa care “raceste” procesorul este deja incalzita de placa video. Desigur, desi 72 oC poate parea o temperatura impresionanta pentru un sistem racit cu apa, trebuie sa va reamintesc ca intr-o camera cu 28 oC temperatura a mediului amibient, cam inspre aceeasi valoare ne ducem cu un 4790K racit pe aer la frecvente stock.

Cu toate acestea, vom imbunatati temperatura procesorului trecand apa prin radiatorul de 240 mm intre placa video si procesor si nu in ultimul rand utilizand doua ventilatoare in loc de unul pe radiatorul superior. Dupa aceste modificari temperatura componentelor ar trebui sa scada cu cateva grade.
 

Comentarii

14 comentarii la: Watercooling The Green Monster – Ghid si concurs

 1. garlic a scris pe:

  In sfarsit ceva pe apa…Da un review la radiatoare nu faceti? De unde ati luat piesele? Solutia de racire arata foarte fain dar se depune pe furtun, in timp o sa-l faca praf (spun asta din experienta personala). Great job !!!

 2. MajorCatz a scris pe:

  Îmi face cu ochiul concursul la categoria optimizare dar am o întrebare, pot sa particip folosind un sistem gata finalizat ? Mersi in avans !

 3. Monstru Post author a scris pe:

  garlic – facem daca avem timp, nu e bai 🙂 Componentele le-am luat de la EKWB si Aquatunning.de

  MajorCatz – faptul ca ai piesele su sistemul nu cred ca reprezinta o problema. Pentru concurs este important sa filmezi cum il construiesti…

 4. Jedimind a scris pe:

  Recomand Aquacomputer Double Protect pentru lichid, il folosesc de ani buni si rezista foarte foarte bine in timp. De ce nu Watercool HK IV pentru CPU WB, si de ce nu D5 sau Laing DDC pentru pompa?

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Exista o serie intreaga de variante pe care le-am fi putut folosi, normal. Pompele EK sunt facute tot de Laing, in marea lor majoritate 🙂

 6. Mihai a scris pe:

  Si uite asa lab501 ne arata inca o data ca sunt cei mai buni din Romania la orice tine de PC-uri!!!

  Arata bestial sistemul si I-ar sta tare bine la mine pe birou 🙂

 7. Costi a scris pe:

  Ceva teste cu driver nvidia? 😛

 8. Monstru Post author a scris pe:

  Costi – nu inteleg la ce te referi…

 9. Costi a scris pe:

  Nu înțeleg necesitatea precizării driverului amd în graficele cu rezultatele din jocuri.
  Dar nu îmi amintesc ca aseară să fi fost trecut și cel nvidia. Cred că eram prea obosit.

 10. Monstru Post author a scris pe:

  Este header-ul de grafic de la testele de placi video, ai dreptate, nu era nevoie sa trec si driverul AMD. Driverul Nvidia este insa precizat.

 11. Doru a scris pe:

  Motivant articolul! Mi-a luat 3 calatorii cu metroul sa-l termin si de fiecare data asteptam cu nerabdare continuarea 🙂

 12. Ovidiu a scris pe:

  Felicitari Lab501 pt. articol si deasemenea foarte motivant! M-a facut sa imi doresc mai mult ca oricand racire cu apa in PC-ul meu, dar nu stiam exact ce presupune acest lucru. Dupa cum mentionai Monstru, daca va exista interes si sper ca va exista, as dori pe Lab501 cat mai curand posibil si un articol de acest gen cu o solutie mai de buget.

 13. M. a scris pe:

  Inca o monstruozitate adusa la viata in subsolurile intunecate ale lab501, inca un articol bestial. O sa am din nou cosmaruri noaptea si doar voi sunteti vinovati pentru asta… 🙁

 14. Monstru Post author a scris pe:

  Multumim pentru aprecieri baieti!

Lasa-ne un comentariu: