Watercooling The Green Monster – Ghid si concurs
Watercooling
Urmatorul pas logic despre care trebuie sa discutam este racirea, mai ales in cazul unui sistem construit cu componente foarte puternice, montate intr-un spatiu foarte mic. Desigur, am fi putut folosi un cooler performant, insa eu sunt de parere ca nu am fi putut sa stoarcem si ultimul strop de performanta din sistem si nu in ultimul rand, de ce sa nu recunoastem, acesta nu ar fi aratat la fel de bine. Prin urmare, am luat decizia logica de a raci componentele importante cu apa.
Cititorii mai vechi isi amintesc probabil ca m-au azit candva, de mult, spunand un lucru foarte clar – pentru mine, intre aer si azot lichid nu exista nici un tip de racire. Sustin in continuare aceasta afirmatie daca discutam despre overclocking-ul extrem, competitional. Orice ai folosi in acel caz este doar o treapta spre singurul tip de racire care ofera performante maxime, adica azotul lichid.
Cu totul altfel stau insa lucrurile daca discutam despre un sistem de gaming, pe care il vom folosi in fiecare zi. Exista coolere performante, sisteme de racire cu apa gata facute, sisteme de racire cu apa asamblate din componente, water chiller-e si sisteme de racire cu schimbare de faza. Cu toate acestea, un sistem de racire cu apa asamblat din componente de calitate ofera cel mai bun raport performanta / bataie de cap. Un cooler performant pe aer sau un sistem AIO nu ofera performanta pe care un astfel de sistem o poate oferi, in timp ce un water chiller sau un single-stage implica alte probleme (izolatie, condens, etc). Prin urmare am ales sa construim un loop de watercooling din componente performante.
In conditiile in care ne adresam unui public educat si nu a trecut chiar atat de mult timp de cand monstrii sacrii ai domeniului precum Ratusca sau ibm390s ne desfatau pe toti cu creeatiile lor, nu voi intra prea mult in detalii. Totusi, pentru cei care vor construi pentru prima data un sistem, o sa explic pe scurt despre ce este vorba.
Un sistem de racire cu apa utilizeaza un lichid (de fapt nu este vorba despre apa de la robinet ci o combinatie de apa distilata cu diverse substante) pe post de agent termic. Prin asta se intelege ca agentul termic preia caldura produsa de componente si o transporta intr-unul sau mai multe radiatoare, unde este disipata cu ajutorul aerului. Folosim apa deoarece aceasta are o capacitate termica mult mai mare decat cuprul (4.2 jouli/gram vs 0.385 jouli/gram) asta insemnand ca apa distilata folosita in watercooling poate absorbi mult mai multa caldura decat un radiator de cupru, incalzindu-se in acelasi timp mai putin.
Cu toate acestea, agentul final de racire este tot aerul, prin urmare, desi apa absoarbe mult mai multa caldura decat cuprul si se incalzeste mai greu, nu putem avea temperaturi mai mici decat temperatura mediului ambient. Chiar daca agentul termic este mult mai performant, in final temperatura noastra nu poate fi mai mica decat temperatura mediului ambient (aerul din camera).
Un sistem de watercooling este alcatuit dintr-o serie de componente foarte clar definite:
–Waterblock-ul este piesa care preia caldura de pe procesor / placa video / etc. Aici agentul termic preia caldura de pe componenta care trebuie racita. Discutam despre un bloc de metal (cel mai uzual fiind cuprul) dotat cu o serie de canale in interior pentru a maximiza suprafata de contact cu apa si un capac care poate fi construit din diverse materiale (alama, plexiglas, etc). Apa intra in bloc, urmeaza un traseu, preia caldura si o transporta mai departe
–Radiatorul este componenta unde se realizeaza schimbul de caldura intre agentul termic si mediul inconjurator. Acesta este alcatuit dintr-o serie de tuburi foarte subtiri de cupru pe care sunt montate lamele de cupru sau aluminiu pentru a maximiza suprafata de contact cu aerul. Agentul termic (lichidul) intra in radiator si strabate aceste tuburi, in timp ce caldura este disipata cu ajutorul ventilatoarelor montate pe radiator. Capacitatea de racire a unui radiator este data de densitatea “aripioarelor” (fins) pe suprafata, mai precis FPI (fins per inch). Atentie insa, cu cat densitatea este mai mare cu atat mai mult vom avea nevoie de un ventilator mai puternic. Prin urmare, trebuie intotdeuna sa gasim un echilibru intre capacitatea de racire si nivelul de zgomot.
–Pompa este componenta care pune apa in miscare in circuit. Exista mai multe tipuri de pompe, cu debit diferit, insa cel mai important este sa alegem o pompa cu un debit, respectiv presiune la iesire potrivite loop-ului nostru. Cu cat avem mai multe waterblock-uri si radiatoare in loop, cu atat avem nevoie de o pompa mai puternica.
–Rezervorul indeplineste mai multe functii. In primul rand, este locul prin care umplem loop-ul cu lichid. In al doilea rand, este locul unde bulele de aer care raman prinse in instalatie sunt extrase din lichid. Nu in ultimul rand, in functie de schimbarea temperaturii agentului termic, rezervorul este locul unde acesta are loc sa se dilate daca este nevoie.
–Fitting-urile si furtunul sunt componentele cu ajutorul carora conectam oricare dintre componentele de mai sus in loop. Putem folosi fitting-uri prin compresie sau cu colier, putem folosi furtun de diverse diametre, flexibile sau rigide, transparente sau colorate. Marimile importante aici sunt diametrul interior si diametrul exterior al furtunului, respectiv filetul fitting-ului.
–Lichidul folosit intr-un sistem de watercooling se bazeaza pe apa distilata (pentru a nu conduce curentul electric si pentru a evita formarea depunerilor de minerale in pompa, radiator, etc) insa de multe ori sunt adaugati si alti compusi chimici, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor in timp sau pentru a colora lichidul.
Comentarii
In sfarsit ceva pe apa…Da un review la radiatoare nu faceti? De unde ati luat piesele? Solutia de racire arata foarte fain dar se depune pe furtun, in timp o sa-l faca praf (spun asta din experienta personala). Great job !!!
Îmi face cu ochiul concursul la categoria optimizare dar am o întrebare, pot sa particip folosind un sistem gata finalizat ? Mersi in avans !
garlic – facem daca avem timp, nu e bai 🙂 Componentele le-am luat de la EKWB si Aquatunning.de
MajorCatz – faptul ca ai piesele su sistemul nu cred ca reprezinta o problema. Pentru concurs este important sa filmezi cum il construiesti…
Recomand Aquacomputer Double Protect pentru lichid, il folosesc de ani buni si rezista foarte foarte bine in timp. De ce nu Watercool HK IV pentru CPU WB, si de ce nu D5 sau Laing DDC pentru pompa?
Exista o serie intreaga de variante pe care le-am fi putut folosi, normal. Pompele EK sunt facute tot de Laing, in marea lor majoritate 🙂
Si uite asa lab501 ne arata inca o data ca sunt cei mai buni din Romania la orice tine de PC-uri!!!
Arata bestial sistemul si I-ar sta tare bine la mine pe birou 🙂
Ceva teste cu driver nvidia? 😛
Costi – nu inteleg la ce te referi…
Nu înțeleg necesitatea precizării driverului amd în graficele cu rezultatele din jocuri.
Dar nu îmi amintesc ca aseară să fi fost trecut și cel nvidia. Cred că eram prea obosit.
Este header-ul de grafic de la testele de placi video, ai dreptate, nu era nevoie sa trec si driverul AMD. Driverul Nvidia este insa precizat.
Motivant articolul! Mi-a luat 3 calatorii cu metroul sa-l termin si de fiecare data asteptam cu nerabdare continuarea 🙂
Felicitari Lab501 pt. articol si deasemenea foarte motivant! M-a facut sa imi doresc mai mult ca oricand racire cu apa in PC-ul meu, dar nu stiam exact ce presupune acest lucru. Dupa cum mentionai Monstru, daca va exista interes si sper ca va exista, as dori pe Lab501 cat mai curand posibil si un articol de acest gen cu o solutie mai de buget.
Inca o monstruozitate adusa la viata in subsolurile intunecate ale lab501, inca un articol bestial. O sa am din nou cosmaruri noaptea si doar voi sunteti vinovati pentru asta… 🙁
Multumim pentru aprecieri baieti!
Pingback: Cele mai puternice sisteme de gaming din Romania - iLike IT - ProTV - lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube