ADATA External SSD – SE920 vs SE880 vs SD810 vs SC750 vs UE800
External Storage
Buna, ma cheama Tudor si sunt pasionat de hardware! Desigur, stiti asta deja, la fel cum stiti si faptul ca in momentul in care eu am o pasiune, tind sa o duc la extrem. Cum ar fi de exemplu povestea site-ului pe care cititi aceste randuri. In fond, tot ce am vrut eu la inceputul / mijlocul anilor 2000 a fost sa imi construiesc un nou PC. Si tot sapand dupa informatie am dat de alti nebuni ca mine si in scurt timp m-am trezit alaturi de ei pe scena celor mai mari competitii de overclocking internationale, lansand in acelasi timp un site de profil, unde alti nebuni ca noi sa poata gasi informatia de care au nevoie. Simplu, nu?
Desigur, sunt usor ironic, deoarece filmul inceputurilor LAB501 este unul plin de ambitie, de lipsuri, de sacrificii si dedicatie, de mii de ore de munca, de reusite si dezamagiri… Deh… nici un lucru care conteaza cu adevarat nu se obtine usor. Ideea de baza insa este ca totul a pornit de la o pasiune, pusa in practica sub forma participarii la concursurile de profil, initial, iar mai apoi sub forma acestui site. Si ce sa vezi… au trecut deja 17 ani de cand am transformat pasiunea in meserie. Incredibil cum trece timpul, nu-i asa?
Si totusi, pasiunile nu sunt lucruri atat de simple… Nu… nici pe departe. Pentru ca in general, ai putea spune ca suntem pasionati de IT, iar in particular ai putea spune ca suntem pasionati de hardware. Ei… dar cate categorii minunate de produse acopera aceasta descriere. Si cat de diferite pot fi ele, ca forma, scop, pret sau mod in care au evoluat de-a lungul timpului. Pentru ca vedeti voi, chiar si in cadrul LAB501, fiecare are in continuare pasiunile lui. Si nu, nu ma refer la lucrurile evidente, cum ar fi faptul ca eu testez placi video si Matei surse.
Ma refer la faptul ca Matei este in acelasi timp un audiofil pasionat si un fin cunoscator al sistemelor de racire, de exemplu, in timp ce eu ma dau in vant dupa tastaturi custom si solutii de stocare. N-ati fi zis, nu-i asa? Stiu, sunt ironic din nou, ironia fiind o meteahna de care eu unul nu ma pot lepada prea usor. Si totusi… da… sunt pasionat de solutiile de stocare, inca de cand am vazut un floppy disk de 5.25″. Si le-am tot vazut pe toate de atunci, dragii monstrului, pentru ca avantajul de a lucra in acest domeniu de atata timp este faptul ca ai o cu totul alta imagine asupra evolutiei unei categorii de produse, fiind prezent in momentul fiecarui pas evolutiv important.
La inceput, ca simplu pasionat, am folosit ani de zile PC-ul in vremurile in care dischetele de 3.5″ erau standardul stocarii externe. Am folosit dischete de 5.25″, 3.5″, ba chiar am cochetat si cu ZIP drive-urile intr-o perioada. Revolutia optica a venit insa ca un adevarat taifun, undeva pe la mijlocul anilor 90, drept urmare am trecut destul de rapid la CD-ROM, urmat de CD Writer si DVD Writer. Si imi aduc si acum aminte cu drag de vremurile in care fiecare an aducea un nou razboi al standardelor. HD DVD sau Blue ray? Compact Flash sau xD Card? USB sau FireWire?
Cert este ca anii 2000 au fost o adevarata nebunie din punct de vedere al progresului tehnologic, iar domeniul solutiilor de stocare externe nu a facut exceptie. Atunci s-a impus DVD-ul ca standard in domeniul stocarii optice si tot atunci a aparut ultimul format optic “nou”, mai precis Blue ray. Atunci si-au facut aparitia toate tipurile posibile si imposibile de carduri de memorie, doua formate supravietuind pana in zilele noastre – CF si SD, in versiunile aduse la zi, desigur.
Si tot atunci au devenit populare “caddy”-urile pentru HDD-uri, acele dispozitive de 5.25″ in care puteai introduce un HDD conventional de 3.5″ pentru a transfera cu usurinta datele. Si acum mai am pe undeva prin birou un astfel de caddy. Pentru ca mijlocul anilor 2000 a mai adus un lucru important si anume accesul facil la internet pentru o buna parte din populatie, nevoia unor solutii de stocare de capacitate din ce in ce mai mare crescand concomitent cu nevoia de a transfera / transporta cantitati din ce in ce mai mari de date.
Comentarii
Eu personal citesc tot ce scrieti, pentru ca si din subiectele care nu ma intereseaza tot raman cu ceva informatie utila. La mai multe si la multi ani!
Multumim Dragos!