ADATA External SSD – SE920 vs SE880 vs SD810 vs SC750 vs UE800
De ce SSD extern?
Datorita faptului ca au elemente in miscare, care se pot defecta in cazul unui soc mai puternic, personal consider hard disk-urile externe ca o metoda de back-up pentru cei care nu vor sa isi bata capul (sau nu isi permit) o solutie de tip NAS. Hard disk-ul extern este probabil una dintre cele mai accesibile metode (pentru consumatori) de a pastra datele in momentul de fata (359 RON un model de 2TB, de exemplu). Dezavantaje? Ei bine, ar fi ideal sa nu le mutati prea mult de colo colo, adica nu sunt recomandate pentru transfer de date, ci mai degraba pentru stocare si nici sa nu va asteptati la viteze de citire mai mari de 150-200 MB/s.
La randul sau, stick-ul USB este probabil cel mai folosit tip de memorie externa in momentul de fata, fiind disponibil intr-o multitudine de forme, dimensiuni si paliere de pret. Discutam despre obiecte de dimensiuni reduse (sau foarte reduse), cu un pret absolut convenabil (17 RON pentru 64GB, de exemplu), potrivite pentru transferul unor cantitati medii de date. De ce spun asta? Deoarece vitezele nu trec de multe ori de 100-200 MB/s, iar modelele de capacitate ridicata pot avea preturi mai ridicate per GB.
Ceea ce ne aduce la subiectul articolului de fata, mai precis SSD-urile externe de ultima generatie. Acestea sunt ceva mai scumpe (399 RON pentru 1TB sau 754 RON pentru 2TB), pretul fiind de altfel principalul lor dezavantaj. Pentru ca in rest, discutam despre dispozitive superioare din orice punct de vedere, de la vitezele de transfer si pana la compatibilitate, de la dimensiuni reduse si pana la siguranta datelor.
Desigur, SSD-urile externe nu sunt produse aparute azi / ieri pe piata, in fond am testat primul SSD extern in urma cu aproximativ 14 ani. Cu toate acestea, de-abia in ultimii 5 ani putem discuta despre o dezvoltare accelerata a acestui tip de produs, publicarea standardului USB 3.2 in 2018 si aparitia primelor controller-e in 2020 avand ca efect aparitia unor SSD-uri externe mult mai rapide, mai mici si mai accesibile.
Astazi, o viteza de citire de 1000 MB/s este deja o banalitate, SSD-uri externe minuscule, sub forma de stick USB, fiind capabile sa ofere aceasta peformanta fara nici un fel de problema. Mai mult decat atat, SSD-urile USB 20Gbps (USB 3.2 Gen 2×2) nu mai sunt de mult o raritate si nu mai au de mult timp preturi prohibitive, iar primele SSD-uri USB 40Gbps (USB4) si-au facut deja aparitia in comert, chiar si in magazinele din tara noastra.
Pentru a pune lucrurile in perspectiva, sa ne amintim ca in 2021 un SSD extern USB 3.2 Gen2x2 de 1TB costa intre 950 si 1500 RON, in timp ce in zilele noastre un astfel de SSD de 1TB costa aproximativ 399 RON (de 2-3 ori mai putin), in timp ce un SSD USB4 de 1TB costa 799 RON.
Bun si totusi ce facem cu aceste viteze si aceste cantitati? Ei bine… in principiu cam orice ne dorim. De la transfer rapid pentru cantitati mari de date (1-4TB), pana la back-up pentru telefon sau notebook, pana la utilizarea SSD-ului pe post de drive secundar pentru consola sau notebook. Pentru ca da, de aceasta data vitezele de transfer ne permit acest lucru, iar consumul redus permite conectarea fara probleme a SSD-urilor externe la telefonul mobil, de exemplu (cu exceptia modelelor USB4, pentru moment).
Esti plecat in vacanta o luna, fara notebook, faci o gramada de poze, iar conexiunea de internet nu este atat de rapida (sau ieftina) pe cat ti-ai dori? Nu este nici o problema. Conecteaza SSD-ul extern la telefonul tau Android sau iOS si muta linistit o parte dintre pozele sau filmele pe care le-ai facut deja. Un bun exemplu in acest sens sunt utilizatorii de GoPro. Desigur, este minunat ca poti filma 4K60 sub apa sau pe partie, insa nu mai este la fel de minunat cand descarci filmele in Quick si acestea ocupa peste 100GB din memoria telefonului…
Vrei sa ai acces mereu la fisierele importante oriunde te-ai afla (birou, acasa, in vacanta), dar nu folosesti o solutie Cloud sau nu ai incredere sa stochezi date sensibile in Cloud? Copiaza aceste date pe un SSD extern de mici dimensiuni si le poti avea cu tine tot timpul, indiferent daca folosesti un notebook, un desktop sau un telefon mobil.
Nu mai ai suficient spatiu de stocare pe consola (PS5, Xbox Series X|S, console Windows)? Stii ce o sa iti spun acum, nu-i asa? Foloseste un SSD extern de ultima generatie. Notebook-ul tau nu mai are suficient spatiu de stocare, dar nu vrei sa pierzi garantia si sa ii schimbi SSD-ul sau nu ai timp sa il duci la un service autorizat? Transfera o parte din date pe SSD-ul extern. Practic, singurul lucru pentru care nu recomand SSD-urile externe este back-up-ul pe termen lung – din punctul meu de vedere, acesta ar trebui realizat pe un NAS cu redundanta, sau folosind o solutie Cloud.
Comentarii
Eu personal citesc tot ce scrieti, pentru ca si din subiectele care nu ma intereseaza tot raman cu ceva informatie utila. La mai multe si la multi ani!
Multumim Dragos!