ADATA External SSD – SE920 vs SE880 vs SD810 vs SC750 vs UE800

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 13 December, 2024.

Concluzii

 
Ehehei, dragii monstrului, dar iata ca am ajuns la finalul unei alte povestiri de proportii epice, dedicata solutiilor de stocare externa. Asa cum va spuneam, subiectul m-a pasionat dintotdeuna, drept urmare am urmarit indeaproape evolutia acestui segment de piata in ultimii 17 ani, realizand teste care de multe ori au reprezentat o premiera mondiala (de exemplu comparatia intre controller-ele USB 20Gbps publicata acum 4 ani, sau comparatia intre performanta USB 40Gbps, Thunderbolt 4, Thunderbolt 4 cu retimer si Thunderbolt 5, publicata chiar recent.

Intre noi fie vorba, eu si Matei avem o gluma, in care articolele de acest gen sunt unele dintre cele in care eu investesc un numar ridicat de ore de munca, atat pentru a testa efectiv produsele, cat si pentru a explica pe intelesul tuturor tehnologiile prezentate, doar pentru ca la final sa nu le citeasca nimeni, eu fiind singurul pasionat de acest subiect, in timp ce marea majoritate a cititorilor intra aici pentru a vedea cum se comporta cele mai noi placi video sau procesoare.

Evident, sunt convins ca lucrurile nu stau deloc asa si imi place sa cred ca aceste articole au ajutat mai multi cititori sa aleaga produsul potrivit de-a lungul timpului, dar, desigur, nu am pretentia sa starneasca acelasi interes asa cum o face un articol dedicat placilor video. Si totusi, cel putin in cazul de fata, daca stam sa ne gandim mai bine, numarul de utilizatori care pot beneficia de pe urma unui SSD extern este mult mai ridicat decat numarul utilizatorilor care folosesc placi grafice dedicate.

Spun asta deoarece, asa cum am vazut, un SSD extern poate fi util atat celor care folosesc un desktop sau un notebook, cat si celor care folosesc o consola sau un telefon mobil de ultima generatie. In fond, acesta este si motivul pentru care am scris articolul de fata acum, in momentul in care SSD-urile externe nu mai sunt dispozitive exotice, cu preturi prohibitive. Cu riscul de a ma repeta, in momentul in care testam pentru prima oara un SSD extern USB 20Gbps, in urma cu 4 ani, erau disponibile pe piata doar doua modele de 1TB, cu preturi cuprinse intre 950 si 1500 RON, in timp ce in zilele noastre un astfel de dispozitiv poate fi achizitionat pentru 399 RON, la aceeasi capacitate.

Mai mult decat atat, atunci puteai numara pe degete placile de baza care ofereau o conexiune USB 20Gbps (USB 3.2 Gen2x2), in timp ce acum majoritatea placilor de baza si notebook-urilor lansate in ultimii 2 ani sunt echipate cu cel putin un conector USB 40Gbps sau Thunderbolt 4, fiind pe deplin compatibile cu SSD-urile externe USB 20Gbps, dar si cu noile solutii de stocare externe USB 40Gbps.

Drept urmare, daca folositi un desktop sau notebook de ultima generatie si aveti nevoie de cea mai ridicata viteza posibila pentru transfer, atunci ADATA SE920 este in momentul de fata solutia ideala, fiind singurul dispozitiv de acest gen disponibil in magazine in tara noastra in momentul de fata. Daca vreti ceva mai usor si mai accesibil, care ofera in continuare viteze ridicate de transfer, atunci puteti sa va orientati inspre SE880, sau SD810, daca lucrati mult afara si aveti nevoie de rezistenta la intemperii.

Daca folositi mai mult telefonul mobil sau consola, atunci ADATA SC750 sau UE800 sunt modelele pe care trebuie sa le aveti in vedere, deoarece majoritatea telefoanelor mobile, respectiv majoritatea consolelor, nu suporta oricum viteze mai mari de USB 10Gbps. Mai mult decat atat, ambele modele sunt compacte si incap cu usurinta in buzunar, fiind potrivite si pentru transfer rapid de date pentru desktop sau notebook. Cert este ca intre 399 RON si 750 RON, avem mai multe optiuni de 1 sau 2TB, cu viteze cuprinse intre 1000 MB/s si 3600 MB/s, de dimensiuni mari mari sau mai mici, usor de transportat si extrem de utile intr-o multitudine de situatii. Si daca bugetul chiar nu ne permite si nu avem nevoie de 1TB, exista si variante mai mici, cum ar fi ADATA SE760 de 256GB, la 189 RON.

Desigur, pentru back-up va recomand in continuare sa folositi o solutie de tip NAS sau Cloud, in timp ce pentru lucrul zilnic cu cantitati foarte mari de date (peste 200GB) ar fi ideal sa investiti intr-un SSD NVME de mare capacitate. Pentru orice altceva insa, SSD-urile externe sunt acum mai versatile si mai accesibile ca niciodata, fiind in acelasi timp compacte si rapide. Si pe masura ce modelele USB 10Gbps si USB 20Gbps devin mainstream, iar modelele USB 40Gbps si-au facut intrarea pe piata, eu unul ma gandesc deja la momentul in care voi testa primul SSD extern USB 80Gbps. Nu ar trebui sa mai dureze mult… probabil un an sau doi…

 

Comentarii

2 comentarii la: ADATA External SSD – SE920 vs SE880 vs SD810 vs SC750 vs UE800

  1. Tarcau Dragos a scris pe:

    Eu personal citesc tot ce scrieti, pentru ca si din subiectele care nu ma intereseaza tot raman cu ceva informatie utila. La mai multe si la multi ani!

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Multumim Dragos!

Lasa-ne un comentariu: