Kingston SSDNow 100V 128GB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 30 December, 2010.

Cat am pus la punct metodologia de testare, ochii imi tot fugeau pe cutia SSDului. Sincer sa fiu, putine produse sunt prezentate atat de vizibil bilingv, in general specificatiile in alte limbi sunt trecute pe spatele cutiei in dreptul steagului corespunzator. Si ce pot spune, sta-mi-ar croissantul in gat, am realizat mai multe lucruri.

Primul, faptul ca avem de-a face cu un „desktop upgrade kit”, ceea ce inseamna, evident, ca este destinat desktop-ului si nu laptop-ului. Motiv pentru care SSDul de fata nu a vrut sub nicio forma sa devina accesibil prin USB, montat pe rand in cele 5 rack-uri pe care le am prin casa, iar cand a fost accesibil a dat tot felul de erori stupide, cea mai interesanta fiind cea in care a fost recunoscut ca dispozitiv SCSI cu 0bytes capacitate. Controllerul SSD-ului nu era compatibil cu nici unul din bridge-urile SATA – USB 2.0 disponibile mie in acel moment.

Al doilea „heads-up” este componenta pachetului, avem sine de montaj incluse, suruburi, tot tacamul. Dar, in eventualitatea in care nu exista prin carcasa locasuri de 3.5” care sa nu fie ocupate de HDDuri, nu disperati. Neavand parti in miscare, SSDul poate fi montat in orice loc sau pozitie posibila la interiorul carcasei, evident cu grija cuvenita de a monta cablurile cu atentie.

Al treilea fapt este ca intarziasem cam mult cu definirea metodologiei, prin urmare …

Sistem de test:

Dupa cum se poate vedea, concurenta pentru SSD este relativ pestrita. Avem un RAID 0 din HDDuri vechi (dar bune, dupa cum ar spune multi), avem un Caviar Black de 1TB care intr-o vreme avea o reputatie cam proasta din punct de vedere al longevitatii intr-un sistem prost ventilat, avem un Hitachi cu o sursa neconventionala (rack extern USB) si in cele din urma, un HDD Samsung care se conformeaza ultimului trend de power-saving-greenpeace-stuff, cu un consum in idle de furnica anemica si viteza de rotatie de masina mainstream pe benzina (5400 RPM). Avem de asemenea si un reprezentant cat se poate de old-school, un Western Digital Raptor de 36GB, SATA 150, care inca ii mai poate surprinde pe tinerei in anumite teste.

S-a utilizat Acronis True Image HD de pe CDul venit in bundle pentru a executa o copie sector-cu-sector a sistemului de operare instalat pe matricea RAID 0. Acest lucru simuleaza mult mai bine comportamentul in timp al SSDului, deoarece fragmentarea este inerenta la instalari/reinstalari/dezinstalari de programe, e-mail, etc. Driverele au fost toate instalate a-priori procedeului descris mai sus.

Testele la care au fost supuse componentele au fost in primul rand obisnuitele ATTO si HD Tune 4.60, continuand cu AS SSD, HD Tach, , Crystal Disk Mark (v3.0 x64) si incheind apoteotic cu PCMark Vantage si… Windows Rating Test. Am eliminat tot ce inseamna burst testing, deoarece matricea RAID a fost configurata cu Write Back Caching activat pentru o performanta maxima, ceea ce n-a fost posibil si pentru SSD, prin urmare premisele de testare ar fi fost afectate in mod negativ, afectand astfel si concluziile.

De asemenea, testele s-au dat cu setari ale AAM atat pe Silent cat si pe Performance, deoarece, in principiu, utilizatorii care aleg SSD-uri nu o fac doar din cauza performantelor, ci si prin prisma silentiozitatii oferite. Iar un RAID 0 de AAKS setate pe silent este inaudibil.

Ceea ce e mult mai interesant decat tot ce am scris pana acum sunt concluziile care se desprind din teste si din perioada destul de lunga in care am utilizat SSDul per-se, fara teste sintetice, ci doar obisnuita rutina de zi cu zi, care nu este cu nimic mai putin importanta.

Comentarii

13 comentarii la: Kingston SSDNow 100V 128GB

  1. Betamax a scris pe:

    Ar fi fost mai informativ review-ul daca SSD-ul ar fi fost comparat si cu alte SSD-uri.
    Daca nu ma insel, in Romania se pot gasi SSD-uri A-DATA S599 care au SF-1222 inauntru la acelasi pret ca SSD-urile 100V de la Kingston (cred ca toata lumea stie ca SF >>>>> JMicron).

  2. Cosmin a scris pe:

    @Betamax – din păcate nu am avut la dispoziție niciun alt SSD pentru testul comparativ, astfel review-ul a fost mai mult axat pe a demonstra de ce un SSD (chiar și din categoria value) este o componentă necesară într-un sistem mainstream/high-end.

  3. giovanni a scris pe:

    well done. \
    multumiri pt articol, Neo. keep it up.
    mi-a placut mai ales accentul articolului:
    astazi un ssd e MUSAI de inlocuit hdd’ul pt OS cel putin. costa, normal ca da, dar si baba la frumusete rabda 😉

  4. Cel mai mult mi-a placut la acest articol, modul in care se explica termenul “value”, foarte tare. In cea ce priveste articolul in sine, pot sa spun ca esti o adevarata enciclopedie umana.

  5. fullereduard a scris pe:

    Fain review. Mi se pare Ok SSD-ul

  6. cum zice Jachette, termenul value are ceva inedit. 🙂

  7. Ce pot sa spun despre Kingston este ca, dincolo de detaliile in care m-am pierdut, desi apreciez enorm atat efort dedicat tehnologiei, este ca dintre toate memoriile pe care le-am avut, Kingston s-au detasat clar in raportul calitate/pret.

  8. Felicitari autorului Cosmin Cojocaru (“Neo”) pentru articolul intitulat Kingston SSDNow 100V 128GB.

  9. un produs de piata foarte bun, eu l-am cumparat deja si il folosesc chiar si pentru cele mai importante date, atat penru stocare permanenta cat si pentru transfer

  10. ma3cs a scris pe:

    Cat timp pretul e care este … restul comentariilor par de prisos …

  11. bijuteriiargintro a scris pe:

    Memoriile de la kingston sunt printre cele mai bune. Foarte util acest studiu, chiar ne ajuta.

  12. Pretul se invarte intre intre 9 si 10 milioane…pentru un bootdrive, un 80gb cu controller sandforce e suficient.

    Eu nu l-as achizitiona sincer.

  13. piese auto a scris pe:

    Chip-urile flash NAND folosite la construirea SSD-urilor sunt de doua feluri, SLC (single level cell), aici se stocheaza un singur bit de informatie pe o celula, SSD-urile construite cu flash SLC sunt scumpe si au capacitati destul de mici, performantele acestora sunt extrem de bune, acestea sunt folosite mai ales in mediul enterprise, la servere si statii de lucru profesionale, unde performanta si durabilitatea sunt cele mai importante, flash-ul SLC este extrem de durabil, rezista la mai multe cicluri de rescriere.

Lasa-ne un comentariu: