Mushkin 3x2GB XP3-16000 8-8-7-24 (998707) – Elpida Hyper goodness

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 2 November, 2009.

Elpida Memory este o companie producatoare exclusiv de chipuri si module de memorie, care a inceput sa capete din ce in ce mai multa atentie o data cu introducerea standardului DDR3 totul culminand cu aparitia platformei Intel Core i7 si a necesitatii de module de memoriei LV (Low Voltage). Acestea trebuiau sa lucreze cu o tensiune de pana in 1.65v la frecvente cat mai mari si latente cat mai stranse, moment in care chipurile fabricate de Elpida au inceput sa straluceasca cu adevarat. De atunci, pe buzele tuturor overclockerilor au inceput sa circule 2 cuvinte: “Elpida HYPER”…

Elpida J1108BASE-MNH-E “HYPER” este un chip a carui dezvoltare a durat ceva timp, practic inca de la introducerea standardului DDR3 se vorbea de acesta. Spre deosebire de Elpida J1108BBSE-DJ-F care este fabricat in Taiwan (China) folosind o tehnologie pe 65nm (un test puteti gasi aici), Elpida Hyper este primul chip construit pe tehnologia pe 50nm utilizand interconectari de cupru intre tranzistoarele componente si fabricat exclusiv in Japonia. Aceste caracteristici au permis frecvente excelente folosind latente foarte stranse (7-8-7-20 1T fiind un compromis excelent intre frecventa si latente pentru acest chip). De asemenea, chip-urile Elpida Hyper prezinta o impedanta mai mica a circuitului de buffer decat orice alte chip-uri, permitand astfel o stabilitate mai buna in cazul  frecventelor foarte mari.

chip

Modulele bazate pe chipuri Elpida Hyper sunt excelente oferind performante incredibile in overclocking dar au si cateva defecte. In primul rand pretul este aproximativ de 2 ori mai mare decat al unui kit bazat pe chipuri Samsung HCF0 sau Elpida BBSE, ceea ce face face cumparatorul sa se gandeasca de 2 ori inainte de a lua o decizie.

In al doilea rand trebuie sa vorbim despre fiabilitatea acestor chipuri, care este departe de a fi grozava. Problemele au fost semnalate inca din iunie intr-un thread pe forumul XtremeSystems care se numeste sugestiv Elpida Hyper Graveyard. Unele kituri functionau fara probleme la tensiuni mult peste specificatii (2v+) iar altele se defectau ruland la 1.5v si frecventa stock. Aceste fluctuatii in calitatea chipurilor se pare ca au fost remediate o data cu aparitia noilor batch-uri, imediat dupa ce mai multi producatori au anuntat sistarea vanzarilor modelelor bazate pe aceste IC-uri (Kingston, Corsair, OCZ, Mushkin, etc).

Dupa aceasta introducere cred ca e timpul sa facem cunostinta cu pacientul care se afla astazi pe masa de operatie in laboratorul nostru. Numele lui este Mushkin 3x2GB XP3-16000 8-8-7-24 (998707) si este un kit tri-channel cu o capacitate de 6GB, frecventa 2000MHz cu un set de latente 8-8-7-24 1T la o tensiune de numai 1.65v.

IMG_7746

Comentarii

3 comentarii la: Mushkin 3x2GB XP3-16000 8-8-7-24 (998707) – Elpida Hyper goodness

 1. ceva preturi?

 2. Matose Post author a scris pe:

  Scrie si in articol… ~ 1450RON

 3. SilviuBC a scris pe:

  Ceea ce ai spus la final mi se pare corect!!
  Foarte bun articolul!
  “If you need it , buy it…”

Lasa-ne un comentariu: