Review – AMD StoreMI – Seagate IronWolf Pro 10TB + Samsung 860 Evo 250GB

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 18 June, 2018.

Introducere

 
Au trecut aproximativ 10 ani de cand SSD-urile incepeau timid sa isi faca aparitia in sistemele noastre si putem afirma cu tarie ca aparitia SSD-urilor consumer a avut un impact major asupra vitezei calculatoarelor noastre, indiferent daca discutam despre notebook-uri sau desktop-uri. De-a lungul timpului vitezele au crescut ametitor, pretul per gigabyte a scazut iar in zilele noastre majoritatea celor care isi construiesc un nou PC vor opta cu siguranta pentru un SSD pe post de unitate de stocare principala, pe care instalam sistemul de operare.

Desigur, nici domeniul stocarii mecanice nu s-a lasat mai prejos in ultimii ani si astfel am ajuns sa vedem hard-disk-uri cu capacitati absolut uriase, disponibile in magazine pentru un pret per gigabyte absolut imbatabil. Acest lucru nu ar trebui sa ne mire – in fond, concomitent cu nevoia de viteza a crescut si nevoia de spatiu de stocare. In zilele noastre orice telefon face poze de N megapixeli si multe smartphone-uri pot filma 4K, rezultatul fiind de cele mai multe ori un folder de dimensiuni impresionante in care stocam imaginile din ultima vacanta.

Drept urmare, dilema ultimilor 10 ani este la fel de valabila ca intotdeuna – ce alegem in momentul in care construim un PC? Viteza sau capacitate de stocare? Achizitionam un SSD de dimensiuni mari si pastram restul datelor pe o stocare externa (NAS, etc)? Achizitionam un SSD cu o capacitate redusa si instalam un HDD in sistem pentru stocare? Cat de mare sa fie SSD-ul? Cate jocuri avem instalate simultan pe PC? Incap toate pe SSD? Toate aceste intrebari apar pe buna dreptate in momentul in care intentionam sa achizitionam sau sa construim un PC nou.

Si pana acum, trebuie sa recunoastem, solutia este una destul de simpla pentru cei care pot investi in capitolul stocare. Un SSD de 480-512GB pentru sistemul de operare si 2-3 jocuri si un HDD de 4-8TB pentru stocare, cam asa arata solutia pe care o folosim (si pe care o vom folosi probabil multa vreme de acum inainte) multi dintre noi. Asa arata si sistemul meu de daily-use, de exemplu – SSD de 480GB si HDD de 6TB, in timp ce pe notebook-ul de lucru folosesc un singur drive pentru stocare – un SSD NVMe de 1TB.

Desigur, nu toata lumea isi poate permite o astfel de configuratie, iar unii dintre noi poate se joaca mai multe titluri in paralel, prin umare au nevoie de o unitate de stocare rapida, dar cu o capacitate cat mai mare. In acest caz, lucrurile stau destul de simplu. Un SSD NVMe de 1TB costa ~ 2000 RON, in timp ce un SSD S-ATA de 1TB costa ~1300 RON, in conditiile in care un HDD de 10TB costa ~ 1500 RON. Daca avem nevoie si de viteza si de spatiu de stocare, cel mai probabil ca vom apela la o solutie hibrida, de tipul SSD caching.

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – AMD StoreMI – Seagate IronWolf Pro 10TB + Samsung 860 Evo 250GB

 1. ropittbul a scris pe:

  Bun bun bun !
  Bravo ! Foarte folositor acest review .

 2. bregelion a scris pe:

  Excelent!

 3. Dan a scris pe:

  Ce se intampla cu datele in momentul in care facem shutdown daca folosim 2gb de RAM in acel drive de tip storeMI?

 4. Adrianx26 a scris pe:

  Testul corect ar fi cu un ssd pe m.2 nu pe sata.

 5. Monstru Post author a scris pe:

  De ce?

 6. Adrianx26 a scris pe:

  Simplu ca sa poti sa beneficiezi de latenta mica si viteza mare de transfer a ssd-ului pe M.2 NVMe + capacitatea mare de stocare a hdd-ului.

  Cam de asta

 7. Monstru Post author a scris pe:

  Eu te-am intrebat de ce ar fi mai corect (asta ai spus)… Diferenta dintre un SSD NVMe si unul S-ATA cred ca este clara, aici testam cat de bine functioneaza tehnologia, nu ce viteze maxime poate atinge…

Lasa-ne un comentariu: