Review – AMD StoreMI – Seagate IronWolf Pro 10TB + Samsung 860 Evo 250GB

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 18 June, 2018.

AMD StoreMI

 
Ajunsi in acest punct al discutiei trebuie sa mentionam ceva de la bun inceput. Nu am fost si nu suntem adeptii solutilor de genul SSD caching si vom recomanda intotdeuna utilizarea unui combo SSD mediu + HDD pe desktop, respectiv a unui SSD de capacitate ceva mai mare pe notebook. Asta utilizam si noi in viata de zi cu zi si asta vom recomanda oricui, atata timp cat bugetul o permite. In fond, pentru majoritatea utilizatorilor asta este solutia ideala, nu SSD caching.

Nu in ultimul rand, conceptul de SSD caching nu este deloc nou, fiind introdus pe piata in urma cu ani de zile, odata cu platforma Z68. Din anumite motive, acest concept nu s-a bucurat de prea mult succes, nici in momentul in care a fost introdus si nici in momentul in care cei de la Intel au impins conceptul si mai departe, prin introducerea SSD-urilor Optane.

In aceste conditii, o sa va intrebati de ce abordam subiectul acum. Ei bine, lucrurile sunt destul de simple si au legatura cu lansarea celei de-a doua generatii de procesoare AMD Ryzen, respectiv cu lansarea platformei X470. Pentru ca una dintre functiile “extra” pe care platforma X470 le propune utilizatorilor se numeste AMD StoreMI, fiind vorba despre implementarea tehnologiei SSD caching in viziunea AMD. Si nu am fi insistat prea mult asupra subiectului, daca nu ar fi existat cateva diferente interesante, care pot justifica utilizarea acestei solutii in anumite situatii specifice.

Pentru a intelege mai bine de ce spun asta, trebuie sa intelegem pe scurt ce face AMD StoreMI, cum face si ce inseamna asta pentru utilizator. Ei bine, ce face este destul de simplu de explicat. Putem utiliza un SSD de pana la 256GB, sau pana la 2GB dim memoria RAM, impreuna sau separat, pentru a accelera viteza de lucru a unui HDD. Sau putem combina un SSD S-ATA cu un SSD NVMe, in acelasi scop. In principiu, nimic nou fata de SSD caching.

Cum face este la fel de simplu de explicat, principiul fiind acelasi ca si in cazul unei solutii standard de SSD caching – sistemul invata care sunt cele mai folosite fisiere si le incarca pe acestea pe SSD, pentru a beneficia de viteza maxima pe care sistemul o permite. Nimic nou pana aici.

Partea cu adevarat interesanta este ce inseamna asta pentru utilizator. Pentru ca in momentul in care avem o placa de baza cu un chipset din seria AMD 400 si instalam utilitarul StoreMI, configurarea unei astfel de solutii, sau renuntarea la o astfel de solutie, este extrem de simpla si accesibila, fiind vorba in esenta despre o configuratie software de tip JBOD.

Mai mult decat atat, avem la dispozitie mai multe optiuni, dintre care unele s-ar putea chiar sa fie pe placul unora dintre voi. Astfel, de exemplu, daca avem deja un SSD sau un HDD pe care avem sistemul de operare instalat, adaugarea unui al doilea drive intr-o configuratie de tip StoreMI este simpla si rapida si nu implica pierderea datelor. Putem folosi StoreMI pentru sistemul de operare, sau putem sa il folosim pentru drive-ul pe care tinem datele (non-boot). Practic, cei de la AMD ne ofera posibilitatea sa implementam conceptul de tiered storage, des intalnit in aplicatii industriale, pe PC-ul nostru, intr-o multitudine de variante (HDD + RAM, HDD + SSD, HDD + SSD + RAM, SSD + RAM, SSD + SSD + RAM, s.a.m.d.).

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – AMD StoreMI – Seagate IronWolf Pro 10TB + Samsung 860 Evo 250GB

  1. ropittbul a scris pe:

    Bun bun bun !
    Bravo ! Foarte folositor acest review .

  2. bregelion a scris pe:

    Excelent!

  3. Dan a scris pe:

    Ce se intampla cu datele in momentul in care facem shutdown daca folosim 2gb de RAM in acel drive de tip storeMI?

  4. Adrianx26 a scris pe:

    Testul corect ar fi cu un ssd pe m.2 nu pe sata.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    De ce?

  6. Adrianx26 a scris pe:

    Simplu ca sa poti sa beneficiezi de latenta mica si viteza mare de transfer a ssd-ului pe M.2 NVMe + capacitatea mare de stocare a hdd-ului.

    Cam de asta

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Eu te-am intrebat de ce ar fi mai corect (asta ai spus)… Diferenta dintre un SSD NVMe si unul S-ATA cred ca este clara, aici testam cat de bine functioneaza tehnologia, nu ce viteze maxime poate atinge…

Lasa-ne un comentariu: